poniedziałek, 15 czerwca 2015

Biszkopt z czereśniami i galaretką

Polecam pyszne i mało pracochłonne ciasto. ja korzystając z sezonowej okazji użyłam czereśni. 


Składniki:

 biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru

- 2 łyżki dżemu czereśniowego lub innego czerwonego

- 0,5 kg czereśni bez pestek
- 2 galaretki truskawkowe


Przygotowanie:

biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy cały czas miksując żółtka, cukier oraz mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę (24 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy.

Wystudzony biszkopt smarujemy dżemem.

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Studzimy i gdy zacznie tężeć łączymy z czereśniami i wylewamy na biszkopt posmarowany dżemem czereśniowym.
Wstawiamy do lodówki aby galaretki stężały.

Smacznego...




czwartek, 11 czerwca 2015

Koktajl truskawka-banan-jabłko

Uwielbiam koktajle i często różne wymyślam. Oto kolejny.



Składniki:

- 1 szklanka truskawek
- 1 mały banan
- 1 średnie jabłko
- 1 jogurt naturalny 180 g
- 200 ml mleka 1,5 %
- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekładamy do wysokiego naczynia np. od blendera. Banana obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do naczynia. Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do owoców. następnie dodajemy jogurt naturalny, mleko, cukier puder i miksujemy. schładzamy i podajemy.





środa, 10 czerwca 2015

Strogonow

Dzisiaj na obiad przygotowałam strogonowa wg Aninki z małymi zmianami. Bardzo nam smakował i jest dość szybki w wykonaniu.




Składniki:

- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 czerwona papryka
- 5 średnich ziemniaków
- 0,5 kg pieczarek

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- papryka ostra
- papryka słodka
- przyprawa do wieprzowiny
- sól i pieprz


Przygotowanie:

Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawą do wieprzowiny, papryka ostrą i słodką. Odstawiamy i w tym czasie obieramy i kroimy w plasterki pieczarki. Również paprykę myjemy i kroimy w paseczki.
Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju z każdej strony. Gdy to zrobimy przekładamy do średniego garnka.
Pieczarki również smażymy na oleju, przekładamy do mięsa i zalewamy gorącą woda tak aby zakryło mięso. Dodajemy liść laurowi, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Sprawdzajmy czy mięso jest kruche jeśli nie to dalej dusimy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem z papryką dodajemy do garnka. Dalej dusimy do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.


środa, 3 czerwca 2015

Pasta z sera feta

Pasta z sera feta jest bardzo szybka w wykonaniu. Smarujmy cienko, bo sam ser w sobie jest mocno słony i dodawajmy warzywa np. paprykę czerwona. Możemy pastą smarować kanapki lub nadziewać papryczki.






Składniki:

- pół kostki sera feta
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz czarny

Przygotowanie:

Ser feta przełożyć do miseczki dodać przyprawy i wymieszać.





wtorek, 2 czerwca 2015

Surówka z sałaty lodowej

Polecam pyszną, szybką surówkę do drugiego dania lub jako samodzielna przekąska zamiast batonika.





Składniki:

- pół główki sałaty lodowej
- 1 pomidor
- pół pęczka rzodkiewki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidora i rzodkiewkę kroimy dowolnie w mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt grecki, doprawiamy i mieszamy.
Podajemy.


środa, 27 maja 2015

Sałatka

Polecam pyszną sałatkę na różne okazje. Sprawdzi się również na grillu jako dodatek do mięsa.





Składniki:

- pół sałaty lodowej
- pół pęczka rzodkiewek
- 1 średni ogórek zielony

- 1 pierś z kurczaka
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
- pół łyżeczki przyprawy do grilla

sos czosnkowy:
- 200 ml jogurtu greckiego 
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz

- 1 łyżka posiekanego koperku




Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, lekko rozbijamy i posypujemy mieszanką przypraw. Smażymy na oleju na złoty kolor. Studzimy i kroimy w kostkę.

Sos:
Jogurt naturalny przekładamy do miski dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i mieszamy. Doprawiamy według gustu.

Sałatę lodową rwiemy na kawałki i układamy na półmisku. 
Ogórka zielonego myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i układamy na sałacie. 
Rzodkiewkę myjemy, kroimy w kostkę i układamy na ogórkach.
Następnie mięso układamy na rzodkiewce, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koperkiem





Sałatki na grilla

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...