poniedziałek, 9 września 2013

Kotlety mielone z kalafiorem

Przepis na te pyszne kotleciki przywiozła mi moja mama od swojej koleżanki. Kotlecików w takiej wersji jeszcze nie jadłam są przepyszne. Zachęcam do wypróbowania.



Składniki:

- 0,5 kg mielonego z indyka
- pół średniego kalafiora
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz ziołowy do smaku

- bułka tarta do obtaczania

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jak ostygnie rozdrobnić widelcem ma być go tyle jakbyśmy mieli namoczoną bułkę w mleku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Wystudzić.  Do miski przełożyć mięso mielone, kalafior, jajko, cebule, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówka.





Publikacja w przepisach Kropki TV - Biedronka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...