Przepis znalazłam w książce kucharskiej Kuchnia Polska. Nie byłam do niego przekonana, ale jak posmakowałam to okazało się że danie jest rewelacyjne. Możemy podać je nawet na imprezę urodzinową lub inną.
Składniki:
- 6 średniej wielkości filetów z białej ryby ( ja użyłam Tilapię)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz
- olej do smażenia
sos:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryka czerwona
- 5 dużych pieczarek
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki octu 10 %
- płaska łyżeczka imbiru mielonego i białego pieprzu
Przygotowanie:
Filety moczymy 20 minut w wodzie z mlekiem, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na głębokim oleju rumieniąc z obu stron. Odsączmy na ręczniku papierowym.
Sos:
Pozostały tłuszcz ze smażenia ryb uzupełniamy, smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka i czosnkiem posiekanym w małą kosteczkę. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski pieczarki i paprykę.Smażymy 3 minuty, dodajemy przyprawy, cukier, ocet, zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty, często mieszając. Do gorącego sosu wkładamy filety, gotujemy 1 minutę. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w chłodne miejsce - nawet do następnego dnia.
Porcję ryby podajemy na zimno, lekko polane sosem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz