Pyszna karkówka na spotkania z przyjaciółmi, na obiadek i nie tylko. Oryginalny przepis zaczerpnęłam tutaj
Składniki:
-1/2 kg karkówki
- 1/2 kg pieczarek
- 2 kolorowe papryki
- 2 średnie cebule
- 3-4 kiszone ogórki
Marynata:
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 pokrojona papryczka chili
- 5 łyżek oleju
- słodka papryka
- pieprz cayenne
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę w paski, ogórki w plasterki.
Zamarynowane mięso i pokrojone warzywa włożyć do rękawa, posypać solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około godzinę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...
świetna:)
OdpowiedzUsuńświetnie sprawdziła się na imprezie, bo jest lekko ostra :) znikła moment :)
OdpowiedzUsuńŚrednio przepadam za taką tradycyjną karkówką np. z grilla, ale sądzę, że w takiej wersji mocno warzywnej to mogłabym się do niej przekonać :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić, bo tego całego tłuszczyku, który jest w karkówce nie ma, bo się wytapia. Z plastrów robią się mniejsze kawałki i wychodzi prawie jak gulasz. Smak jest pyszny :) ledwo się załapałam
OdpowiedzUsuń