sobota, 30 listopada 2013

Ryż zapiekany z serem na patelni

Chodziło za mną coś zapiekanego, a tak dokładnie nie wiedziałam co. Więc wpadłam na pomysł ryżu zapiekanego na patelni z warzywami i serem. Strzał w dziesiątkę, bo bardzo nam smakowało....

Składniki:

- pół woreczka ryżu brązowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 ogórek konserwowy
- sól, pieprz papryka słodka
- ser około 15 dag
- olej do smażenia
- ketchup do polania

Przygotowanie:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieramy i kroimy w słupki. Ogórka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy warzywa do miękkości, potem dodajemy ryż i podlewamy wodą, aby nam się nie przypaliło. Chwilkę smażymy, dodajemy ogórka, przyprawy i jeszcze chwilę smażymy, posypujemy startym serem na dużych oczkach i smażymy aż ser się rozpuści. Przekładamy na talerz i polewamy ketchupem. Jeśli nie lubimy ketchupu to polewamy ulubionym sosem.





"Każdy z nas może być Superbohaterem. 

Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku 
przekazać część swoich zakupów wolontariuszom 
Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych 
na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed 
Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”

1 komentarz:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...