Składniki:
- 60 dag mąki
- 20 dag miodu
- lekko czubata szklanka cukru
- 15 dag margaryna Palma murzynek
- 5 jaj
- po 5 dag rodzynek, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewać 1 łyżkę cukru aż się zrumieni, potem wlać pół szklanki wody i mieszać aż się rozpuści skarmelizowany cukier. Dodać miód, resztę cukru i margarynę. Podgrzewając mieszamy aż powstanie płynna masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Mąkę przesiewamy i wlewamy przygotowaną masę, dodajemy żółtka i wyrabiamy mikserem, aż na powierzchni zaczną się robić pęcherzyki, wlewamy sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta, mieszamy. Bakalie oprószamy mąką i również dodajemy do ciasta. Przekładamy do dwóch małych (25 x 12 cm) lub jednej większej (35 x 12) formy keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Gotowy miodownik posypać cukrem pudrem i udekorować orzechami włoskimi.
Ciasto lepiej jest zrobić w dwóch mniejszych foremkach, bo wyjdą równe. W większej formie ciasto mocno wyrasta na środku.
Przypomina mi murzynka :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwszelkie ciasta z miodem muszą być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńsą pyszne :)
Usuń