poniedziałek, 18 listopada 2013

Miodownik z bakaliami

Nie długo Święta Bożego Narodzenia i mam dla Was przepis na ciasto miodownik z bakaliami, aż zapachniało świętami.

Składniki:

- 60 dag mąki
- 20 dag miodu 
- lekko czubata szklanka cukru 
- 15 dag margaryna Palma murzynek 
- 5 jaj 
- po 5 dag rodzynek, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów włoskich 
- pół szklanki wody

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewać 1 łyżkę cukru aż się zrumieni, potem wlać pół szklanki wody i mieszać aż się rozpuści skarmelizowany cukier. Dodać miód, resztę cukru i margarynę. Podgrzewając mieszamy aż powstanie płynna masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Mąkę przesiewamy i wlewamy przygotowaną masę, dodajemy żółtka i wyrabiamy mikserem, aż na powierzchni zaczną się robić pęcherzyki, wlewamy sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta, mieszamy. Bakalie oprószamy mąką i również dodajemy do ciasta. Przekładamy do dwóch małych (25 x 12 cm) lub jednej większej (35 x 12) formy keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Gotowy miodownik posypać cukrem pudrem i udekorować orzechami włoskimi.



 Rada:

Ciasto lepiej jest zrobić w dwóch mniejszych foremkach, bo wyjdą równe. W większej formie ciasto mocno wyrasta na środku.




4 komentarze:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...