poniedziałek, 31 marca 2014

Placuszki ryżowe z cukinią i boczkiem wędzonym

Zapraszam na wymyślone placuszki z dodatkiem wędzonego boczku. Możemy je jeść jako przekaskę lub kolację, z sosami lub bez. Mi najbardziej smakowały same bez sosu czy ketchupu.





Składniki:

- 1 woreczek ryżu
- 1 cukinia
- 100 g boczku wędzonego w kawałku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz ziołowy
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju wraz z cebulą pokrojoną w kostkę.
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ryż, cukinię, boczek z cebulką przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem ziołowym, wbić jajko i dodać bułkę tartą, wymieszać. Kłaść łyżką formując placuszki na rozgrzany olej i smażyć na rumiano.
Smacznego.

2 komentarze:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...