Składniki:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 200 - 250 g bialej kapusty
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Z mleka, żółtek, mąki, wody zrobić ciasto jak na nalesniki, dodać kapustę, cebule, doprawić solą i pieprzem.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone racuszki możemy kłaść na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńTakie kapuściane racuszki to pamiętam z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń:) bardzo nam zasmakowały :)
UsuńNominuję Ciebie i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i bloga po odbiór nominacji : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńDziękuję za nominację :)
UsuńRobiłam już racuszki, placuszki etc na różne sposoby, ale by zrobić je z kapuchą to jeszcze na to nie wpadłam, więc pewnie wypróbuję niedługo Twój patent Aniu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję za miły komentarz i polecam, bo naprawdę są smaczne :) Pozdrawiam :)
Usuń