czwartek, 27 marca 2014

Racuszki z kapustą

Zapraszam na bardzo smaczne placuszki. Możemy je jeść same z dodatkiem ketchupu, sosu czosnkowego lub innego ulubionego.

 

Składniki:

- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 200 - 250 g bialej kapusty
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Z mleka, żółtek, mąki, wody zrobić ciasto jak na nalesniki, dodać kapustę, cebule, doprawić solą i pieprzem.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone racuszki możemy kłaść na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu.







7 komentarzy:

  1. Takie kapuściane racuszki to pamiętam z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominuję Ciebie i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i bloga po odbiór nominacji : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już racuszki, placuszki etc na różne sposoby, ale by zrobić je z kapuchą to jeszcze na to nie wpadłam, więc pewnie wypróbuję niedługo Twój patent Aniu :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i polecam, bo naprawdę są smaczne :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...