niedziela, 23 marca 2014

Truskawkowy przekładaniec

Proste i smaczne ciasto do niedzielnej kawki.






Składniki:

- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3-4 (1 kg) słoiczki konfitury lub dżemu truskawkowego
- 2 galaretki truskawkowe

- 400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- odrobina wody do rozpuszczenia żelatyny

- czekolada deserowa lub mleczna

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka i dalej miksować. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.

Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 25 30 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia. Każdy piekarnik jest inny, więc radzę sprawdzić po 20 minutach czy jest już upieczony.

Po wystudzeniu biszkopt przekroić na dwie części.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Jak ostygną to połączyć z konfiturami truskawkowymi.  Jak konfitury będą zaczynały tężeć to dzielimy na dwie części.
Na pierwszą część biszkopta wylewamy połowę konfitury truskawkowej, kładziemy drugą część biszkopta i wylewamy drugą część konfitury. Wstawiamy do lodówki aby stężała.

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Ja zawsze rozpuszczam w gorącej wodzie i czekam aż ostygnie lub studzę w misce z zimną wodą i zimną dodaję do śmietany.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajmy cukier puder dalej miksując. Dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy. Przekładamy na ciasto. Na wierzch posypujemy starta czekoladą na średnich oczkach tarki.

Smacznego...

3 komentarze:

  1. Witam. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/03/liebster-blog-award/ Pozdrawiam. Danusia :)

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...