Myślałam i myślałam aż wymyśliłam ciasto na Dzień Matki, a mianowicie tarte z sernikiem na zimno z sera ricotty. Do tego truskawki i ciasto wyszło pyszne...
Składniki:
na tarte:
- 100 g margaryny
- 250 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 250 g sera ricotta
- 2 galaretki truskawkowe Winiary
- 250 g truskawek
Przygotowanie:
Składniki na tarte zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wylepiamy formę do tarty i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut, na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody, gdy będzie tężeć mieszamy z serem ricottą i wylewamy na przestudzony spód tary. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na pół, układamy na serniku.
Druga galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na truskawki. Wkładamy do lodówki aby stężało.
Rada:
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdyż spód tarty zmięknie.
Uważajmy aby tarta nam się mocno nie spiekła, bo będzie twarda.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...
dziękuję, była smaczna :)
OdpowiedzUsuńSliczna i sezonowa!
OdpowiedzUsuńJa zawsze zaluje, ze truskawki sa z nami przez tak krotki czas w roku...
:)
Jest mi bardzo milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji mamowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
dziękuje, ja tez bardzo uwielbiam truskawki, najlepiej kupowałabym je codziennie :)
Usuń