piątek, 16 maja 2014

Torcik jogurtowo-jagodowy

Zapraszam na smaczny i lekki torcik....

 
 
Składniki:

- 1 galaretka arbuzowa Winiary
- 1 galaretka jagodowa Winiary
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka jagód ( mrożonych lub z domowego soku odsączone na sitku)

biszkopt:

- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Biszkopt:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i lekko wymieszać.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.


Jogurt naturalny z galaretką:

W szklance wody rozpuszczamy arbuzową galaretkę, jak będzie tężeć połączyć z jogurtem naturalnym i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała.

Jagody z galaretką:

Jagodowąa galaretkę rozpuszczamy w szklane wody, gdy będzie tężeć łączymy z jaagodami i wylewamy na pierwszą warstwę. Wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężała.









Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

8 komentarzy:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...