Zapraszam na smaczną zupkę z przepisu Bilci, a w moim wykonaniu. Polecam bardzo smaczna.
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- 1 duża marchew
- kawałek selera
- 7-8 średnich mięsistych pomidorów
- 200g ryżu
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżi bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- 3 l. wody
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
Przygotowanie:
Do wody wrzucamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną w półplasterki marchew , seler pokrojony w kostkę i 2 ząbki czosnku, ziele oraz listki laurowe. Gotujemy. Mięso mieszamy z solą, pieprzem, jednym posiekanym ząbkiem czosnku, jajkiem i bułką tartą. Formujemy małe pulpeciki. Kiedy kapusta trochę zmięknie dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kawałeczki pomidory ( razem z sokiem). Znów chwilę gotujemy około 10 min. Następnie dodajemy razem pulpeciki i ryż. Znów gotujemy, co chwilę delikatnie mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna garnka i się nie przypalił. Kiedy ryż całkowicie wchłonie wodę, a pulpeciki będą mięciutkie, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...
Dobry pomysł!
OdpowiedzUsuńByło pysznie :)
OdpowiedzUsuńJakie to musi być pyszne... Jestem gołąbkową maniaczką!
OdpowiedzUsuńByło pycha, zrób koniecznie :)
Usuń