środa, 4 czerwca 2014

Truskawkowe babeczki

Dzisiaj postanowiłam upiec dla moich pociech truskawkowe babeczki, jest to mój ekperyment, ale w stu procentach udany, bo moje córeczki bardzo zadowlone. A nic tak nie cieszy jak uśmiech szczęśliwych dzieci.

Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka truskawek
- 6 łyżek jogurtu greckiego
 
Przygotowanie:
 
Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia połączyć w misce. . Truskawki umyć, obrać z szypułek. Przełożyć do wysokiej miski i zmiksować, dodać jogurt grecki i wymieszać. W osobnej misce ubijamy jajka i stopniowo wsypujemy suche składniki i zmiksowane z jogurtem truskawki. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
 Gotowe ciasto nakładamy do foremek silikonowych lub papierowych na 3/4 wysokości.
 
Pieczemy w temp. 190 stopni przez 20-25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Jak nie to trzymamy jeszcze chwilkę. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wyszło mi 15 sztuk babeczek z silikonowych foremek. W środku są lekko wilgotne.






 
Milion smaków truskawek Nowalijkowe Kucharzenie Lato w pełni!

4 komentarze:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...