Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- proszek do pieczenia 8 g
- cukier wanilinowy
- 400 ml śmietany 30 %
- 1 galaretka rubinowa Wodzisław
- 1 galaretka pastelowa pinacolada Wodzisław
- 300 g ciemnych winogron
- okrągła forma 28 cm
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić i przekroić na pół.
Galaretkę pastelową pinacolada rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy aby lekko stężała. Po ty czasie miksujemy śmietanę na sztywno i powoli wlewamy galaretkę dalej miksując.
Połową kremu smarujemy dół biszkopta, przykrywamy drugą częścią biszkopta i resztę kremu smarujemy. Wkładamy do lodówki aby dobrze stężało.
Winogrona myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i układamy na kremie.
Rubinową galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na winogrona. Wstawiamy do lodówki aby stężała.
Rada:
Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się przekroi.
Możemy użyć ulubionych smaków galaretek lub innych owoców.
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję, szybko znika z talerzy :)
UsuńA jak taki biszkopt przechować do następnego dnia?
OdpowiedzUsuńJa jak upiekę biszkopt to wyciągam go z piekarnika i zrzucam z 60 cm na podłogę i wtedy on nie opada, przykrywam ściereczką do następnego dnia rano robię resztę. A jak się spieszę to wszystko robię jednego dnia, ale biszkopt musi dobrze ostygnąć :) Mam nadzieję, że oto chodziło :)
UsuńWspaniałe ciasto,idzie do ulubionych
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤
Przepiękny biszkopt! Na moje urodziny w zeszłym tygodniu też dostałam tort i biszkopt był równie zachwycający! Okazało się, że tort został zamówiony online z dostawą do domu! Byłam w szoku, że w ogóle takie coś istnieje, ale w jeszcze większym, że ten tort był tak pyszny! Oczywiście mój ulubiony tort szwarcwaldzki :)
OdpowiedzUsuń