Chodziło za mną coś zapiekanego, a tak dokładnie nie wiedziałam co. Więc wpadłam na pomysł ryżu zapiekanego na patelni z warzywami i serem. Strzał w dziesiątkę, bo bardzo nam smakowało....
- pół woreczka ryżu brązowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 ogórek konserwowy
- sól, pieprz papryka słodka
- ser około 15 dag
- olej do smażenia
- ketchup do polania
Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieramy i kroimy w słupki. Ogórka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy warzywa do miękkości, potem dodajemy ryż i podlewamy wodą, aby nam się nie przypaliło. Chwilkę smażymy, dodajemy ogórka, przyprawy i jeszcze chwilę smażymy, posypujemy startym serem na dużych oczkach i smażymy aż ser się rozpuści. Przekładamy na talerz i polewamy ketchupem. Jeśli nie lubimy ketchupu to polewamy ulubionym sosem.
"Każdy z nas może być Superbohaterem.
Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku
przekazać część swoich zakupów wolontariuszom
Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych
na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed
Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”