sobota, 30 listopada 2013

Ryż zapiekany z serem na patelni

Chodziło za mną coś zapiekanego, a tak dokładnie nie wiedziałam co. Więc wpadłam na pomysł ryżu zapiekanego na patelni z warzywami i serem. Strzał w dziesiątkę, bo bardzo nam smakowało....

Składniki:

- pół woreczka ryżu brązowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 ogórek konserwowy
- sól, pieprz papryka słodka
- ser około 15 dag
- olej do smażenia
- ketchup do polania

Przygotowanie:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieramy i kroimy w słupki. Ogórka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy warzywa do miękkości, potem dodajemy ryż i podlewamy wodą, aby nam się nie przypaliło. Chwilkę smażymy, dodajemy ogórka, przyprawy i jeszcze chwilę smażymy, posypujemy startym serem na dużych oczkach i smażymy aż ser się rozpuści. Przekładamy na talerz i polewamy ketchupem. Jeśli nie lubimy ketchupu to polewamy ulubionym sosem.





"Każdy z nas może być Superbohaterem. 

Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku 
przekazać część swoich zakupów wolontariuszom 
Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych 
na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed 
Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”

Gulasz z szynki

Taki gulasz robi moja mama. Jest pyszny i bardzo go lubię..... A za sosem przepada moja córka, a najbardziej mąż.

Składniki:

- 0,7 kg mięsa z szynki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- pół szklanki wody + 2 płaskie łyżki mąki do zrobienia sosu



Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (lub pokrojony w kosteczkę) i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażyć i przełożyć do brytfanki. Podlać wodą i dusić do miękkości. Co jakiś czas podlewając woda. Zrobić sos zagęszczając go rozmieszaną wodą z mąką.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Surówka z kapusty pekińskiej

Mam dla Was kolejny przetestowany przepis Capri, a mianowicie pyszną surówkę do obiady. Przepełniona dużą ilością warzyw i witamin....Polecam.





Składniki:

0,5 kapusty pekińskiej
1/4 pora
1 czerwona papryka
1 marchewka
pomidor (opcjonalnie)
sól, pieprz
sos:
1 kopiasta łyżka majonezu+2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany


Przygotowanie:

Kapustę i pora drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy, by puściły soki. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i pomidora oraz starta na grubych oczkach marchewkę, doprawiamy, składniki sosu mieszamy ze sobą, wlamy do surówki, mieszamy wszystko razem dokładnie.
Podajemy....

piątek, 22 listopada 2013

Pyszna pizza

Zapraszam na pyszną pizze. Z tej porcji ciasta wyjdą 3 okrągłe spody do pizzy, pieczone w tortownicy 28 cm. Składniki nadzienia podane są na 1 spód pizzy. Dwa pozostałe możemy posmarować sosem i zapiec 10 minut. Po wystudzeniu zamrozić i będzie na kolejny raz.


Składniki:

 na ciasto:

- 2 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju

- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 5 plasterków kiełbasy żywieckiej z indyka ( dostępna w biedronce)
- potarty ser ilość wedle uznania
-papryka słodka w proszku
- sól i pieprz


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mlekiem i cukrem. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki dodać jajko, rozpuszczone drożdże, szczyptę soli i 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować,  wyłożyć na natłuszczoną blachę.

1 łyżkę oleju rozmieszanego z koncentratem pomidorowym posmarować każdy spód. Dwa z nich zapiec około 10 minut.

Farsz:

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę razem z pieczarkami, posypujemy solą, pieprzem  i słodką papryką. Smażymy aż pieczarki puszczą sok.
Nakładamy na ciasto, układamy kiełbasę i posypujemy serem.




Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Piekarnik ma być nagrzany.



wtorek, 19 listopada 2013

Moja zupka

Nie miałam pomysłu na obiad, a w lodówce były takie składniki jakie użyłam do tej wymyślnej zupki. Był to strzał w dziesiątkę gdyż zupka nam zasmakowała. Polecam przypomina troszkę zupę cygańską i pomidorową.



Składniki:

- 1 udko z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 papryka słodka Palermo - może być zwykła czerwona
- kawałek pora
- 1 mała laska kiełbasy
- 4 średnie ziemniaki
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Udko myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy około 3 litrów wody dodajemy, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy około 20 - 25 minut. W tym czasie kroimy warzywa (marchew, paprykę por) w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w paseczki i chwilkę smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Do zupy dodajemy warzywa bez ziemniaków i gotujemy do miękkości marchewki, wtedy dodajemy ziemniaki i jak będą na wpół ugotowane dodajemy kiełbasę. Chwilkę gotujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Zagotowujemy, smakujemy i doprawiamy w razie potrzeby.



Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym i surówka z pora

Przyszedł czas na kolejne testowanie przepisów następnej koleżanki Capri. Ma w swoim zbiorze ciekawe przepisy, które będę testować i umieszczać. Pierwsza propozycja to pulpeciki w sosie. Możemy zrobić sobie w słoiki i będziemy mieli na później gotowy obiadek. 




Składniki: 

- około 600 gramów chudej wieprzowinki (łopatka, szynka)
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 jajo
- 1 kajzerka namoczona w mleku, a potem odciśnięta
- 1 ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę)
- sól, pieprz, słodka papryka, mąka do obtaczania
- 2 małe starte na dużych oczkach marchewki

sos:

- vegeta
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki pszennej

Mięso zmielić w maszynce razem z bułeczką, dodać drobno posiekaną cebulkę, jajo, przyprawy, startą na dużych oczkach marchewkę, wyrobić jednolitą masę. Formować z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.
Pulpeciki wrzucać do rondla z gotującą się wodą z dodatkiem Vegety i masła, zamieszać i gotować dopóki nie będą gotowe, u mnie około 25 minut. Garnek można przykryć pokrywką, jednocześnie zmniejszając gaz. Woda ma lekko przykrywać pulpeciki, następnie mięsko wyjąć na talerzyk, uzupełnić wodę do 3/4 tamtej początkowej objętości, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gotować około 15 minut, następnie dodać koncentrat, zagotować, dodać mąkę wymieszaną dokładnie z wodą, doprawić, zagotować, włożyć mięsko i poddusić wszystko razem jeszcze około 5 minut.




Surówka z pora

- 1 duży por
- 1 duże winne jabłko
- 3 - 4 średnie ogórki kiszone
- sól (niewiele)
- pieprz
- 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego

Pora pokroić na półplasterki, można przelać gorącą wodą i odcedzić. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ogórka również zetrzeć na dużych oczkach, wszystko doprawić, wymieszać z sosem majonezowym, odstawić do lodówki na 30 minut.


Smacznego....

poniedziałek, 18 listopada 2013

Miodownik z bakaliami

Nie długo Święta Bożego Narodzenia i mam dla Was przepis na ciasto miodownik z bakaliami, aż zapachniało świętami.

Składniki:

- 60 dag mąki
- 20 dag miodu 
- lekko czubata szklanka cukru 
- 15 dag margaryna Palma murzynek 
- 5 jaj 
- po 5 dag rodzynek, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów włoskich 
- pół szklanki wody

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewać 1 łyżkę cukru aż się zrumieni, potem wlać pół szklanki wody i mieszać aż się rozpuści skarmelizowany cukier. Dodać miód, resztę cukru i margarynę. Podgrzewając mieszamy aż powstanie płynna masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Mąkę przesiewamy i wlewamy przygotowaną masę, dodajemy żółtka i wyrabiamy mikserem, aż na powierzchni zaczną się robić pęcherzyki, wlewamy sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta, mieszamy. Bakalie oprószamy mąką i również dodajemy do ciasta. Przekładamy do dwóch małych (25 x 12 cm) lub jednej większej (35 x 12) formy keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Gotowy miodownik posypać cukrem pudrem i udekorować orzechami włoskimi.



 Rada:

Ciasto lepiej jest zrobić w dwóch mniejszych foremkach, bo wyjdą równe. W większej formie ciasto mocno wyrasta na środku.




Rozgrzewająca buraczkowa.

To kolejna propozycja ze zbiorów Martyny1991. Bardzo pyszna zupka buraczkowa. Najlepsza jaką do tej pory jadłam. Polecam.



Składniki:

Ta porcja jest dość duża więc możemy zmniejszyć składniki o połowę.

- 3 l. buliony warzywnego
- 2 duże buraki
- 5 marchewek
- 6/7 średnich ziemniaków
- 400 ml. śmietany 18 %
- 1 łyżeczka imbiru
- sól , pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obieramy , marchew i buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach , ziemniaki kroimy w kostkę . Warzywa przekładamy do gotującego się bulionu dodajemy przyprawy. Gotujemy do zmięknięcia warzyw. Chwilkę przed końcem gotowania odlewamy chochlę zupy mieszamy energicznie ze śmietaną - przelewamy do garnka , mieszamy

czwartek, 14 listopada 2013

Kurczak z warzywami

Lubię kurczaka w różnej postaci. Dzisiaj propozycja fileta z kurczaka z warzywami, troszkę na ostro.


Składniki:

- 1 filet z piersi kurczaka
- pół małej kapusty pekińskiej
- kawałek pora
- 1 marchew
- 1 papryka słodka Palermo - możemy użyć czerwonej papryki

- woda

Marynata:

- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pieprzu, papryki słodkiej i ostrej
- pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i połączyć z marynatą. W tym czasie pokroić warzywa w kostkę.

Pierś z kurczaka smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu około 5 minut. Dodajemy marchew, wlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy resztę warzyw, podlewamy wodą i dusimy kolejne 5 minut. Przekładamy na talerz i podajemy z ryżem.


Smacznego...

Ketchupowe żeberka z rękawa

Kolejny przetestowany przepis Martyna1991. Tym razem pyszne żeberka w marynacie ketchupowej. Do tego ziemniaczki i ulubiona surówka. Polecam.




Składniki:

- 10 żeberek czyli około 1.20 kg
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka przyprawy do żeberek
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

- 1 rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

Żeberka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym- wkładamy do rękawa. Do miseczki wlewamy ketchup, musztardę oliwę oraz przyprawy, mieszamy. Przelewamy do rękawa , "potrząsamy" by wszystkie żeberka zostały pokryte marynatą. 
Wkładamy do blaszki , pieczemy ok 60 min w 180 stopni. Po tym czasie otwieramy piekarnik i rozcinamy rękaw , pieczemy następne 15 min.

środa, 13 listopada 2013

Naleśniki z twarogiem i jagodami

Pyszne naleśniki z nadzieniem twarogu i jagód. Jak nie mamy pomysłu na obiad lub nawet na deser idealnie się sprawdzą.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 250 g mąki
- szczypta soli

- kostka twarogu - 250 g
- 8 g cukru waniliowego
- 4 łyżeczki cukru
- 3 łyżki śmietany

- 1 szklanka jagód mrożonych





Przygotowanie:

Naleśniki:

Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.

Twaróg przekładamy do miski, ugniatamy widelcem dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę i mieszamy na jednolitą masę.

Gotowy naleśnik smarujemy twarogiem, posypujemy jagodami i składamy w trójkąt. Na wierzch również możemy posypać jagody.


Podajemy.

Smacznego...
Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes... Śniadania do pracy/szkoły

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...