Do dzisiejszej kawki proponuję ciastka z twarogiem na gotowym cieście francuskim. Szybko i smacznie.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pół kostki twarogu - 125 g
- 3 łyżki śmietany zagęszczonej
- 3 łyżeczki cukru
- 1 jajko
Przygotowanie:
Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, cukier i dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Na środku nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi. Składamy w trójkąt lekko dociskając brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 C.
Pieczemy bez papieru, który jest widoczny na zdjęciu.
czwartek, 27 czerwca 2013
środa, 26 czerwca 2013
Racuchy z jagodami
Dzisiaj na przekąskę proponuję racuchy z jagodami. Zawsze robiłam z potartymi jabłkami, ale został mi słoiczek jagód i postanowiłam zrobić w takiej wersji. Ja podałam z cukrem pudrem, ale możemy je zjeść z jogurtem naturalnym czy śmietaną.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 14 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki jagód z soku (przecedzone na sitku)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy. Dodajemy jagody i mieszamy. Smażymy na oleju z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 14 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki jagód z soku (przecedzone na sitku)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy. Dodajemy jagody i mieszamy. Smażymy na oleju z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące.
wtorek, 25 czerwca 2013
Kompot z truskawek
Zapraw ciąg dalszy. Pyszny kompocik za zimę lub na upalne dni. Ta porcja starczy na 10 szt słoików 1 litrowych
Składniki:
- 2,5 kg truskawek
- 1 kg cukru
- około 8 litrów wody
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do słoików tak mniej więcej do połowy. Zalewamy wodą wymieszaną z cukrem. Zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.
Składniki:
- 2,5 kg truskawek
- 1 kg cukru
- około 8 litrów wody
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do słoików tak mniej więcej do połowy. Zalewamy wodą wymieszaną z cukrem. Zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.
poniedziałek, 24 czerwca 2013
Konfitury z truskawek
Sezon truskawkowy zaczęty i trzeba pomyśleć o zaprawach na początek konfitury z truskawek. Idealne będą do naleśników, racuchów, deserów, lodów czy ciast.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 400 g cukru
- 1 szt Konfitur-Fix
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Jak mamy duże truskawki to rozdrabiamy, a jak mamy małe to nie trzeba.
Truskawki wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, Konfitur-Fix i dobrze mieszamy. Całość mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty na większym ogniu stale mieszając.
Gorące konfitury przekładamy do słoików i od razu zamykamy. Odwracamy do góry dnem, aby się dobrze zamknęły do momentu aż ostygną.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 400 g cukru
- 1 szt Konfitur-Fix
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Jak mamy duże truskawki to rozdrabiamy, a jak mamy małe to nie trzeba.
Truskawki wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, Konfitur-Fix i dobrze mieszamy. Całość mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty na większym ogniu stale mieszając.
Gorące konfitury przekładamy do słoików i od razu zamykamy. Odwracamy do góry dnem, aby się dobrze zamknęły do momentu aż ostygną.
niedziela, 23 czerwca 2013
Rolada biszkoptowa z jagodami
Ciasta z bita śmietaną są dość kaloryczne, ale nie można się im oprzeć.
Składniki:
Na biszkopt:
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 śmietan-fix do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki jagód z soku domowego odsączonych na sitku - mogą być mrożone lub świeże
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z formy jeszcze ciepłą zawijamy w ściereczkę formując roladę. Studzimy.
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier pudem dalej ubijając, następnie dodajemy śmietan-fix i miksujemy na sztywno. Dodajemy jagody i dobrze mieszamy.
Przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy. Dekorujemy według uznania. U mnie jest to pozostały krem i maliny z domowego soku.
Składniki:
Na biszkopt:
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 śmietan-fix do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki jagód z soku domowego odsączonych na sitku - mogą być mrożone lub świeże
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z formy jeszcze ciepłą zawijamy w ściereczkę formując roladę. Studzimy.
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier pudem dalej ubijając, następnie dodajemy śmietan-fix i miksujemy na sztywno. Dodajemy jagody i dobrze mieszamy.
Przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy. Dekorujemy według uznania. U mnie jest to pozostały krem i maliny z domowego soku.
piątek, 21 czerwca 2013
Bigos ze świeżej kapusty
Trzeba korzystać z możliwości kupienia świeżych warzyw. ja nie marnuję czasu i u nas pyszny bigosik.
Składniki:
- 1 główka świeżej kapusty
- 2 laski kiełbasy - u mnie zwyczajna
- 1 cebula
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 koncentrat pomidorowy 190 g
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i podsmażamy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe, wlewamy troszkę wody, i gotujemy. Jak kapusta będzie na wpół miękka dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą. Gotujemy do miękkości kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut. doprawiamy jeśli trzeba.
Bigos jest lepszy na drugi dzień. jak wyjdzie go nam za dużo to możemy zamknąć go w słoiki i starczy na dłużej. Bigos w słoiku pasteryzujemy 20 minut.
Składniki:
- 1 główka świeżej kapusty
- 2 laski kiełbasy - u mnie zwyczajna
- 1 cebula
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 koncentrat pomidorowy 190 g
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i podsmażamy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe, wlewamy troszkę wody, i gotujemy. Jak kapusta będzie na wpół miękka dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą. Gotujemy do miękkości kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut. doprawiamy jeśli trzeba.
Bigos jest lepszy na drugi dzień. jak wyjdzie go nam za dużo to możemy zamknąć go w słoiki i starczy na dłużej. Bigos w słoiku pasteryzujemy 20 minut.
Makaron z warzywami
Bardzo lubię makaron w różnej postaci. U mnie w odsłonie z warzywami, możemy to danie zjeść na obiad lub kolacje.
Składniki:
- 250 g makaronu do sphagetti
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- papryka słodka w proszku
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub maggi
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i chwilkę smażymy, dodajemy paprykę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy makaron, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodka, sosem sojowym i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i życzę smacznego.
Składniki:
- 250 g makaronu do sphagetti
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- papryka słodka w proszku
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub maggi
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i chwilkę smażymy, dodajemy paprykę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy makaron, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodka, sosem sojowym i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i życzę smacznego.
czwartek, 20 czerwca 2013
Gołąbki ze świeżej kapusty
Pyszne gołąbeczki według przepisu mojej mamy. Moje dzieciaczki tez się nimi zajadają. Idealne danie na obiad na dzień ojca.
Składniki:
- duża główka świeżej kapusty
Farsz:
- 1,5 kg mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 2 woreczki ryżu ugotowanego przez 10 minut
Sos:
- 1 koncentrat pomidorowy - 190 g
- 400 g śmietany zagęszczonej
Przygotowanie:
Kapustę myjemy i wykrawamy środek-zostawić nie wyrzucać. Tak samo brzydkich liści nie wyrzucamy zostawiamy, bo będą potrzebne. W dużym garnku podgrzewamy posoloną wodę, wkładamy kapustę i parzymy liście. Wyciągamy całe liście (mają być miękkie).
Farsz:
Do miski wkładamy mięso mielone, ryż, jajka, podsmażoną cebulę z czosnkiem pokrojoną w małą kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty do wykończenia farszu.
Na dno dużego garnka wykładamy pozostałości po kapuście, zalewamy wodą tak żeby liście były zakryte, a nawet trochę więcej. Układamy gołąbki.
Sos:
Śmietanę mieszamy z koncentratem i wylewamy na gołąbki. Dusimy pod lekko uchyloną pokrywka, na małym ogniu 2 godz. Zaglądając co jakiś czas, aby nie wykipiało.
Składniki:
- duża główka świeżej kapusty
Farsz:
- 1,5 kg mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 2 woreczki ryżu ugotowanego przez 10 minut
Sos:
- 1 koncentrat pomidorowy - 190 g
- 400 g śmietany zagęszczonej
Przygotowanie:
Kapustę myjemy i wykrawamy środek-zostawić nie wyrzucać. Tak samo brzydkich liści nie wyrzucamy zostawiamy, bo będą potrzebne. W dużym garnku podgrzewamy posoloną wodę, wkładamy kapustę i parzymy liście. Wyciągamy całe liście (mają być miękkie).
Farsz:
Do miski wkładamy mięso mielone, ryż, jajka, podsmażoną cebulę z czosnkiem pokrojoną w małą kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty do wykończenia farszu.
Na dno dużego garnka wykładamy pozostałości po kapuście, zalewamy wodą tak żeby liście były zakryte, a nawet trochę więcej. Układamy gołąbki.
Sos:
Śmietanę mieszamy z koncentratem i wylewamy na gołąbki. Dusimy pod lekko uchyloną pokrywka, na małym ogniu 2 godz. Zaglądając co jakiś czas, aby nie wykipiało.
Zupa meksykańska
Zapraszam na pyszną zupkę meksykańską. Przepis znalazłam w internecie, ale troszkę go zmieniłam.
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule
- 25 dag pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso i cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie. W garnku zagotować wodę z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchew, pietruszka, seler, por). Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać fasolę, pieczarki pokrojone w paseczki, majeranek. Jakby było mało wody to wlewamy tak aby warzywa były przykryte. Gotować 10 minut. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotować 20 minut na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszać by mięso nie przywarło. Smakujemy i doprawiamy jeśli trzeba.
Smacznego...
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule
- 25 dag pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso i cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie. W garnku zagotować wodę z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchew, pietruszka, seler, por). Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać fasolę, pieczarki pokrojone w paseczki, majeranek. Jakby było mało wody to wlewamy tak aby warzywa były przykryte. Gotować 10 minut. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotować 20 minut na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszać by mięso nie przywarło. Smakujemy i doprawiamy jeśli trzeba.
Smacznego...
wtorek, 18 czerwca 2013
Smażona cukinia jak kotlety
Smażona cukinia jest idealnym daniem piątkowym do ziemniaków i surówek czy kalafiora. Cała moja rodzina się nimi zajada.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- sól
- jajko do obtaczania
- bułka tarta do obtaczania
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i obieramy. Kroimy w plastry ( jak ktoś nie lubi środka cukinii to wydrążamy środek) obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- sól
- jajko do obtaczania
- bułka tarta do obtaczania
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i obieramy. Kroimy w plastry ( jak ktoś nie lubi środka cukinii to wydrążamy środek) obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...