czwartek, 20 czerwca 2013

Gołąbki ze świeżej kapusty

Pyszne gołąbeczki według przepisu mojej mamy. Moje dzieciaczki tez się nimi zajadają. Idealne danie na obiad na dzień ojca.


















Składniki:

- duża główka świeżej kapusty

Farsz:

- 1,5 kg mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 2 woreczki ryżu ugotowanego przez 10 minut

Sos:

- 1 koncentrat pomidorowy - 190 g
- 400 g śmietany zagęszczonej




Przygotowanie:

Kapustę myjemy i wykrawamy środek-zostawić nie wyrzucać. Tak samo brzydkich liści nie wyrzucamy zostawiamy, bo będą potrzebne. W dużym garnku podgrzewamy posoloną wodę, wkładamy kapustę i parzymy liście. Wyciągamy całe liście (mają być miękkie).

Farsz:

Do miski wkładamy mięso mielone, ryż, jajka, podsmażoną cebulę z czosnkiem pokrojoną w małą kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty do wykończenia farszu.

Na dno dużego garnka wykładamy pozostałości po kapuście, zalewamy wodą tak żeby liście były zakryte, a nawet trochę więcej. Układamy gołąbki.

Sos:

Śmietanę mieszamy z koncentratem i wylewamy na gołąbki. Dusimy pod lekko uchyloną pokrywka, na małym ogniu 2 godz. Zaglądając co jakiś czas, aby nie wykipiało.



Przysmaki dla taty 3

2 komentarze:

  1. Porywam przepis na gołąbki :) Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :)
    Jola z PP :)

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...