sobota, 1 lutego 2014

Roladki ze schabu

Zapraszam na smaczny obiadek :) z nadzieniem papryki, ogórka kwaszonego i sera.




Składniki:
na dwie osoby

- 2 plastry schabu
- 2 paski sera żółtego
- 1/4 czerwonej papryki
- pół ogórka kwaszonego
- sól, pieprz

do obtaczania:

- jajko
- bułka tarta

Przygotowanie:

Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
Na każdym plastrze ułożyć paser sera, papryki i ogórka.


 Lekko zagiąć rogi do środka i zwinąć w roladkę.



Obtoczyć w jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Podawać z ziemniakami i surówką.


piątek, 31 stycznia 2014

Dorsz w sosie słodko-kwaśnym

Dorsz w tej odsłonie gości u mnie zawsze na Wigilię, ale możemy podać ją na obiad lub inną okazję.


Składniki:

- 3 lub 4 filety z dorsza ( może być inna ryba wg upodobania)

Składniki na zalewę:

- 1 szklana oleju
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek ketchupu                                                                                                                                          
- mały przecier pomidorowy w puszce
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu

oprócz tego:

- papryka konserwowa
- ogórek konserwowy
- cebula

Przygotowanie:

Rybę usmażyć. Wszystkie składniki z zalewy zagotować. Warzywa pokroić w słupki. Rybę z warzywami przekładać w naczyniu żaroodpornym i zalać zalewą. Podgrzać w piekarniku aż sos zacznie się gotować. Najlepsze na drugi dzień.



czwartek, 30 stycznia 2014

Gulasz z naturalną mieszanka przypraw

Dzisiejsza propozycja na obiad to bardzo smaczny gulasz z mieszanką przypraw firmy ROYAL BAND, który wygrałam w konkursie "jesienne smaki". Dzięki tej przyprawie w domu roznosi się intensywny zapach ziół. W smaku jest lekko ostry.



Składniki:

- 0,70 kg mięsa szynki, łopatki lub gulaszowe
- mieszanka przypraw do gulaszu ROYAL BAND
- sól, pieprz
sos:
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 2 płaskie łyżki mąki


Przygotowanie:

Mieszankę przypraw wsypać do kubka (250 ml) i zalać zimną woda. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i usmażyć na rumiano. Przełożyć do brytfanki, wlać 1 szklankę wody, mieszankę przypraw ii dusić do miękkości mięsa. Od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Zagęścić mąką rozmieszaną wodą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Skład mieszanki do gulaszu: cebula, czosnek, liść laurowy, natka pietruszki, goździki, pieprz kolorowy, tymianek, lubczyk, rozmaryn, por, kapusta, seler, marchew, kalafior, kalarepa.

środa, 29 stycznia 2014

Legumina z serka waniliowgo

Jak byłam nastolatką to uwielbiałam ten deser. Nie długo Walentynki więc możemy przygotować taki deser dla swojego partnera.... Z tej porcji wyjdzie jedna pełna miseczka, ale możemy podzielić je na dwie małe miseczki.



Składniki:

- opakowanie serka waniliowego - 150 g
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody do żelatyny

- pół opakowania truskawkowej galaretki
-3/4 szklanki wrzącej wody

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, wylać do płaskiego naczynia, zostawić do stężenia żeby później można było wyciąć serduszka, gwiazdki lub pociąć w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodać napęczniałą żelatynę, cukier, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Serek wymieszać z zimnym mlekiem przełożyć do miseczek i wstawić do lodówki.
Z galaretki wyciąć foremkami serduszka, gwiazdki i udekorować leguminę. Jak nie mamy foremek to galaretkę możemy pokroić w kostkę i udekorować wg swojego pomysłu.

wtorek, 28 stycznia 2014

Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem

Zapraszam na pyszną zapiekankę z kalafiorem. Jest po prostu wyśmienita.
 



 
 


Składniki:
 
- 1 pierś z kurczaka
- mały kalafior
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia + do wysmarowania naczynia
- 10 dag sera
- pół pęczka szczypiorku

 sos:

 - 2 jajka
- 150 ml śmietany
- sól, pieprz, odrobina chili
 
Przygotowanie:
 
Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, papryką ostrą i przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanym tłuszczem.
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al' dente. Odcedzić i ułożyć na mięsku.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paski. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę z pieczarkami i doprawionymi solą i pieprzem. Przełożyć na kalafior.
Sos: Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Polewamy zapiekankę.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30 minut. Po ty czasie wyjmujemy zapiekankę posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zapiekamy do rozpuszczenia sera około 5-10 minut

Kalafior z jajkami a'la jajecznica

Mam dla was dzisiaj pyszna propozycje z kalafiora. Mianowice możemy podać go jako jajecznicę z chlebem lub jako danie na piątkowy obiad z ziemniakami.




Składniki:

- mały kalafior
- 2 cebule
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na małe różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na maśle, włożyć różyczki kalafiora i podsmażyć. Jajka rozmieszać w osobnej misce, doprawić solą i pieprzem i wylać na kalafior. Smażyć mieszając aż się zetną jajka.
Podawać z chlebem lub z ziemniakami.

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Ciasto szampańskie

Zapraszam na smaczne ciasto z szampanem, który daje ciastu wilgotności, w smaku nie czuć szampana. Przepis znalazłam z wycinków gazet, które wycinałam dawno temu.

Składniki:

- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 czubata szklanka cukru
- 3/4 szklanki szampana
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- forma do keksówki 35 cm

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szampana. Wszystko zmiksować na jednolitą masą. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
Formę wysmarować masłem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, po czym włączyć termoobieg i piec około 15-20 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Rada:

Każdy piekarnik jest inny, więc gdy ciasto będzie się piekło z termoobiegiem trzeba pilnować aby się nie przypaliło i sprawdzać patyczkiem czy się upiekło.

czwartek, 23 stycznia 2014

Klopsiki mielone z serem

Zapraszam na smaczne kotleciki z nadzieniem sera w środku. Możemy podać je na obiad z ziemniakami i surówką lub jako przekąskę na imprezę....






Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej do mięsa + do panierowania
- sól, pieprz

- ser około 100 g

Przygotowanie:

Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, cebulę obraną i pokrojoną w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać.
Ser kroimy w kostkę około 1 cm.
Z masy wyrobić kotleciki, następnie spłaszczyć, nałożyć kostkę sera, zwinąć i utworzyć kotleciki tak żeby nie było widać sera. Obtoczyć i smażyć na oleju z obu stron.
Ja robiłam na obiad więc podaję z ziemniakami i buraczkami. Smacznego...

środa, 22 stycznia 2014

Zapiekanki z chleba

Pyszne domowe zapiekanki. Ilość składników zależy od ilości osób dla których robimy zapiekanki. Mniej więcej dwa kawałki chleba na jedną osobę.

Składniki:

- chleb najlepiej wczorajszy
- masło lub margaryna do smarowania
- musztarda
- ulubiona wędlina w plasterkach
- cebula - pokrojona w plasterki
- papryka słodka lub ostra
- żółty ser w plasterkach


Przygotowanie:

Chleb posmarować masłem lub margaryny, następnie posmarować musztardą, położyć plaster wędliny, dwa krążki cebuli, posypać papryką ostra lub słodką i położyć plaster sera. Zapiekać
w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 5-7 minut.
Podawać na gorąco, polane ketchupem.

czwartek, 16 stycznia 2014

Deser z owocami i serkiem danio

Pyszny deserek dla miłośników serka waniliowego i galaretki. Ja go uwielbiam.


Składniki na 4 pucharki:

- 4 plastry ananasa
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 2 serki Danio po 150 g
- 1 galaretka agrestowa
- 1 szklanka wrzącej wody do galaretki



Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i zostawić do ostudzenia.
Ananasy i brzoskwinie kroimy w kostkę, po jednej brzoskwini i jednym plasterku ananasa na jeden pucharek. Pokrojone przekładamy do pucharków.
Zimną galaretkę łączymy z serkami Danio i zalewamy owoce. Możemy lekko wymieszać i wtedy owoce wypłyną na wierch. Schładzamy w lodówce.




Smacznego...

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...