poniedziałek, 27 stycznia 2014

Ciasto szampańskie

Zapraszam na smaczne ciasto z szampanem, który daje ciastu wilgotności, w smaku nie czuć szampana. Przepis znalazłam z wycinków gazet, które wycinałam dawno temu.

Składniki:

- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 czubata szklanka cukru
- 3/4 szklanki szampana
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- forma do keksówki 35 cm

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szampana. Wszystko zmiksować na jednolitą masą. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
Formę wysmarować masłem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, po czym włączyć termoobieg i piec około 15-20 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Rada:

Każdy piekarnik jest inny, więc gdy ciasto będzie się piekło z termoobiegiem trzeba pilnować aby się nie przypaliło i sprawdzać patyczkiem czy się upiekło.

4 komentarze:

  1. Jest bardzo smaczne, takie wilgotne i ma ciekawy smak przez tego szampana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, takie, hmm... Luksusowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pewny, że z kawą współgra idealnie. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kawki idealne :) Jest wilgotne więc powinno smakować :) pozdrawiam :)

      Usuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...