Zwykłe kotleciki przyprawione ziołowymi przyprawami sprawiają, że mamy pyszny obiadek do tego ziemniaczki i ulubione surówki.
Składniki na dwie osoby:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- sól
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- jajko
- bułka tarta
Przygotowanie:
Fileta umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, rozbić tłuczkiem. Posypać solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Smacznego
sobota, 26 kwietnia 2014
piątek, 25 kwietnia 2014
Filety z kurczaka pod warzywną pierzynką
Zapraszam na smaczny obiadek. Przepis znaleziony u Joanny
Składniki:
- 6 filetów z kurczaka (bez polędwiczek)
- 2 marchewki
- por
- 1/2 słoiczka majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć i oprószyć przyprawami, lekko rozbić. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora umyć i pokroić w cienkie talarki. Mięso ułożyć w blaszce wyłożonej folią aluminiową. Posypać marchewką i porem. Oprószyć pieprzem. Następnie posmarować cienką warstwą majonezu. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki:
- 6 filetów z kurczaka (bez polędwiczek)
- 2 marchewki
- por
- 1/2 słoiczka majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć i oprószyć przyprawami, lekko rozbić. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora umyć i pokroić w cienkie talarki. Mięso ułożyć w blaszce wyłożonej folią aluminiową. Posypać marchewką i porem. Oprószyć pieprzem. Następnie posmarować cienką warstwą majonezu. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
czwartek, 24 kwietnia 2014
Pieczarki w zalewie
Przepis na te pieczarki dostałam od bratowej. Przepis godny polecenia... Dla miłośników pieczarek i nie tylko... Pychotka.
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 3-4 jajka
- bułka tarta
na zalewę:
- 1 litr wody
- 1/2 szkl. oliwy
- 1/2 szkl. octu
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w plastry
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 koncentratu pomidorowego
- 4 ziela angielski
- 2 liście laurowe
- 3,5 łyżki cukru
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, obtoczyć w jajku i bułce tartej - usmażyć.
Powkładać do słoików.
Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka i gotować 10 minut, gorącą zalać pieczarki w słoikach i dobrze zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem do wystudzenia.
- 1 kg pieczarek
- 3-4 jajka
- bułka tarta
na zalewę:
- 1 litr wody
- 1/2 szkl. oliwy
- 1/2 szkl. octu
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w plastry
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 koncentratu pomidorowego
- 4 ziela angielski
- 2 liście laurowe
- 3,5 łyżki cukru
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, obtoczyć w jajku i bułce tartej - usmażyć.
Powkładać do słoików.
Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka i gotować 10 minut, gorącą zalać pieczarki w słoikach i dobrze zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem do wystudzenia.
środa, 23 kwietnia 2014
Klopsy z pieczarkami
Zapraszam na smaczne klopsy z pieczarkami ja bardzo je lubię.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 25 dag pieczarek
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, pokroić w małą kosteczkę, obsmażyć na oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wystudzić.
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieczarki, cebulę obraną i pokrojoną w kosteczką, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Formować klopsy według gustu, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego...
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 25 dag pieczarek
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, pokroić w małą kosteczkę, obsmażyć na oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wystudzić.
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieczarki, cebulę obraną i pokrojoną w kosteczką, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Formować klopsy według gustu, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego...
sobota, 19 kwietnia 2014
Życzenia wielkanocne
Radosnych Świąt Wielkanocnych,
dobrego odpoczynku, smacznego jajka,
szalonego i wyjątkowego mokrego Śmigusa Dyngusa
oraz samych słonecznych, spokojnych i cudownych dni
z okazji Świąt Wielkanocnych
dobrego odpoczynku, smacznego jajka,
szalonego i wyjątkowego mokrego Śmigusa Dyngusa
oraz samych słonecznych, spokojnych i cudownych dni
z okazji Świąt Wielkanocnych
czwartek, 17 kwietnia 2014
Śledź w śmietanie z ogórkiem konserwowym
Bardzo smaczne połączenia śledzia z ogórkiem konserwowym i z sosem śmietanowo-majonezowym. Przepis znaleziony u Joanny. Idealne danie na postny obiad lub na przekąskę.
Składniki:
- 4 filety śledziowe w occie
- 1/2 cebulki
- 3-4 ogórki konserwowe
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i ogórki drobno posiekać. Dodać majonez i śmietanę. Doprawić do smaku, wymieszać. Śledzie opłukać w zimnej wodzie, ułożyć na talerzu w roladki i napełnić sosem.
Składniki:
- 4 filety śledziowe w occie
- 1/2 cebulki
- 3-4 ogórki konserwowe
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i ogórki drobno posiekać. Dodać majonez i śmietanę. Doprawić do smaku, wymieszać. Śledzie opłukać w zimnej wodzie, ułożyć na talerzu w roladki i napełnić sosem.
niedziela, 13 kwietnia 2014
Jajka z sałatką na liściach sałaty
Polecam jajka z sałatką na sałacie na Wielkanocny stół. Jest to mała porcja. Jak przygotowujemy dla większej ilości osób musimy powiększyć proporcje mniej więcej jedna sałata z jajkiem dla jednej osoby.
Składniki:
- pół puszki kukurydzy
- pęczek rzodkiewek
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 4 liście sałaty lodowej
- zielona pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Sałatę umyć i osuszyć. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. 4 rzodkiewki zostawić do dekoracji, wykroić z nich kwiatki, a resztę pokroić w kostkę i przełożyć do kukurydzy, posypać solą, pieprzem dodać majonez i wymieszać.
Na półmisku ułożyć liście sałaty, nakładać porcję sałatki i na wierzch połówkę jajka. Udekorować kwiatkami z rzodkiewki i zieloną pietruszką.
Składniki:
- pół puszki kukurydzy
- pęczek rzodkiewek
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 4 liście sałaty lodowej
- zielona pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Sałatę umyć i osuszyć. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. 4 rzodkiewki zostawić do dekoracji, wykroić z nich kwiatki, a resztę pokroić w kostkę i przełożyć do kukurydzy, posypać solą, pieprzem dodać majonez i wymieszać.
Na półmisku ułożyć liście sałaty, nakładać porcję sałatki i na wierzch połówkę jajka. Udekorować kwiatkami z rzodkiewki i zieloną pietruszką.
środa, 9 kwietnia 2014
Sałatka z makaronem
Szybka i prosta sałatka na kolację lub inną okoliczność.
Składniki:
- 100 g makaronu muszelki
- pół puszki kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- kawałek pora - około 7 cm
- 3-4 łyżki majonezu
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wystudzić. Przełożyć do miski, na makaron wyłożyć odcedzoną kukurydzę. Następnie ogórki pokrojone w kostkę i por również pokrojony w kostkę. Na wierzch smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem.
Rada:
Przed podaniem możemy sałatkę wymieszać.
Składniki:
- 100 g makaronu muszelki
- pół puszki kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- kawałek pora - około 7 cm
- 3-4 łyżki majonezu
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wystudzić. Przełożyć do miski, na makaron wyłożyć odcedzoną kukurydzę. Następnie ogórki pokrojone w kostkę i por również pokrojony w kostkę. Na wierzch smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem.
Rada:
Przed podaniem możemy sałatkę wymieszać.
poniedziałek, 7 kwietnia 2014
Kurczak z warzywami i makaronem
Zapraszam na obiadek z makaronem, bo ziemniaki mi się chwilowo przejadły.
- 1 szklanka makaronu muszelki Malma
- 1 filet z kurczaka
- 200 g mrożonych warzyw na patelnie
- olej do smażenia
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- papryka ostra
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Posypać solą, pieprzem, papryką ostrą i przyprawą do kurczaka.
Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso i smażyc 5 minut, po tym czasie dodać warzywa , przykryć pokrywą i dusić do miękkości warzyw. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło. Doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć makaron, a na wierzchu położć mięso z warzywami. Posypać szczypiorkiem.
Ekspresowe ciasto drożdżowe
Bardzo szybkie i pyszne ciasto drożdżowe. Jak nie mamy czasu na długie pieczenie to ono idealnie się nadaje.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru
- 8 dag drożdży
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- śmietankowy olejek zapachowy
- dwie mniejsze formy keksówki wysmarowane margaryną lub innym tłuszczem
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy. Mleko podgrzewamy, ma być letnie
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy rozpuszczoną margarynę może być letnie, ale nie gorąca, mleko, jajka, mąkę, resztę cukru, olej, olejek zapachowy i miksujemy 3 minuty. Ciasto przelewamy do keksówek i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby urosło. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 30 minut, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Patyczek ma być suchy.
Rada:
W moim piekarniku piekłam 25 minut, po czym wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam ciasto jeszcze 10 minut.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru
- 8 dag drożdży
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- śmietankowy olejek zapachowy
- dwie mniejsze formy keksówki wysmarowane margaryną lub innym tłuszczem
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy. Mleko podgrzewamy, ma być letnie
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy rozpuszczoną margarynę może być letnie, ale nie gorąca, mleko, jajka, mąkę, resztę cukru, olej, olejek zapachowy i miksujemy 3 minuty. Ciasto przelewamy do keksówek i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby urosło. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 30 minut, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Patyczek ma być suchy.
Rada:
W moim piekarniku piekłam 25 minut, po czym wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam ciasto jeszcze 10 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...