środa, 24 grudnia 2014

Łazanki z makiem

Po przygotowaniu makowca i łazanek z kapustą i grzybami został mi makaron i masa makowa, więc przygotowałam łazanki z makiem.



Składniki:

- 100 g makaronu łazanki
- 4 łyżki gotowej masy makowej
- olejek migdałowy

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wystudzić. Makaron przełożyć do miski, dodać masę makową, dodać 2-3 kropelki oleju migdałowego i dobrze wymieszać. Podawać. Wigilia 2014

Wigilijna sałatka ziemniaczana ze śledziem

Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak.



Składniki:

- 3 średnie ziemniaki
- 5 jajek
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 słoik śledzi Bismart
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w paseczki. Na półmisku układamy kolejno ziemniaki, które posypujemy solą, następnie ogórki, jajka, smarujemy majonezem i na wierzchu układamy śledzie. Zdobimy papryką i podajemy.












Wigilia 2014

czwartek, 18 grudnia 2014

Francuskie rogaliki z pieczarkami i serem

Polecam pyszne rogaliki z ciasta francuskiego. Idealne na przekąskę na urodziny lub sylwestra. Ja użyłam rogalomani do zrobienia rogalików. Otrzymałam ją od prowadzę dom, za która bardzo dziękuję. Wyszło mi 8 sztuk, ale możemy zrobić 16 małych. Poniżej zdjęcia rogalomani.



Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- 8 cienkich plasterków sera
- sól, pieprz ziołowy
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciasto rozkładamy na rogalomani dopasowując i dociskając aby się oddzieliły na trójkąty. Gdy nie mamy rogalomani podzielmy ciasto na pół i wtedy na trójkąty.

Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy na patelnię na rozgrzany olej. Podsmażamy 5 minut doprawiając solą i pieprzem.

Na trójkąty ciasta francuskiego nakładamy plaster sera, porcję pieczarek i zwijamy w rogalika.
Pieczemy 12 -15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
Podajemy ciepłe.










Smacznego...

Wigilia 2014

środa, 10 grudnia 2014

Chałwowe babeczki

Polecam pyszne, szybkie babeczki z dodatkiem chałwy.


Składniki:

suche:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

mokre:
- 100 g chałwy waniliowej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka

do dekoracji:
- 1 czekolada mleczna
- 1 łyżka mleka
- kilka gwiazdeczek lub inna posypka którą mamy

Przygotowanie:

Składniki suche połączyć w misce.
Chałwę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka i mieszamy trzepaczką, tak żeby nie zostały grudki chałwy. Następnie dodajemy mleko, olej i mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Napełniamy foremki do muffinek u mnie silikonowe na 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy, polewamy roztopioną czekoladą z 1 łyżką mleka i posypujemy gwiazdkami.






Świąteczne słodkości!

wtorek, 9 grudnia 2014

Pierniczki

Polecam pierniczki, które muszą poleżeć w pojemniczku aby zmiękły.




Składniki:

 - 300 g mąki
- 200 g margaryny
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka śmietany gęstej

- lukier do dekoracji - u mnie gotowy

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, przyprawę do pienika i łączymy ze sobą. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, margarynę i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy ciasteczka.Kładziemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.
Jak ostygną lukrujemy według gustu.


Świąteczne słodkości!

sobota, 6 grudnia 2014

Sałatka z ziemniaków

Zostały mi ziemniaki z obiadu i ogórki po kartusku z papryka. Więc wymyśliłam sałatkę na kolację. Szybko, tanio i smacznie.

Składniki:

- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 3-4 ogórki konserwowe
- 3-4 strąki papryki konserwowej
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę i ogórki również kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy. Doprawiamy według swojego smaku żeby nie była mdła i zajadamy.

czwartek, 27 listopada 2014

Szarlotka

Przepisów na szarlotkę jest dużo, a ja polecam mój...



Składniki na ciasto:

- 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki do podsypania
- 200 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka

nadzienie:

- 8 jabłek
- 4 łyżki cukru

beza:

- białko z 2 jajek
- 2 łyżki cukru pudru

- forma do tarty lub tortownica 28 cm

Przygotowanie:

Składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3. Włożyć do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze plasterki, przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do uzyskania marmolady, około 15 - 20 minut.
2/3 ciasta wyklejamy formę do tarty łącznie z bokami i nakłuwamy gęsto widelcem. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, nakładamy marmoladę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilkę ubijamy, wykładamy na marmoladę. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na ubitą bezę. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.









Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!


środa, 19 listopada 2014

Piernikowe muffinki

Polecam pyszne piernikowe muffinki. Szybkie w wykonaniu, a gdy w święta brak czasu to one są idealne, a zapach pieczonych muffinek piernikowych roznosi się w całej kuchni.




Składniki:

suche:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao

mokre:
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka mleka
- 0.5 szklanki oleju
- 2 jajka

Przygotowanie:

Składniki suche łączymy w misce, a składniki mokre w drugiej misce. Mokre przelewamy do suchych i mieszamy na jednolite ciasto. Napełniamy ciastem foremki do muffinek na 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub do suchego patyczka. Lukrujemy i posypujemy kolorową posypką lub według własnego gustu.






Świąteczne słodkości! Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...