Po przygotowaniu makowca i łazanek z kapustą i grzybami został mi makaron i masa makowa, więc przygotowałam łazanki z makiem.
Składniki:
- 100 g makaronu łazanki
- 4 łyżki gotowej masy makowej
- olejek migdałowy
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wystudzić. Makaron przełożyć do miski, dodać masę makową, dodać 2-3 kropelki oleju migdałowego i dobrze wymieszać. Podawać.
środa, 24 grudnia 2014
Wigilijna sałatka ziemniaczana ze śledziem
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 5 jajek
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 słoik śledzi Bismart
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w paseczki. Na półmisku układamy kolejno ziemniaki, które posypujemy solą, następnie ogórki, jajka, smarujemy majonezem i na wierzchu układamy śledzie. Zdobimy papryką i podajemy.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 5 jajek
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 słoik śledzi Bismart
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w paseczki. Na półmisku układamy kolejno ziemniaki, które posypujemy solą, następnie ogórki, jajka, smarujemy majonezem i na wierzchu układamy śledzie. Zdobimy papryką i podajemy.
czwartek, 18 grudnia 2014
Francuskie rogaliki z pieczarkami i serem
Polecam pyszne rogaliki z ciasta francuskiego. Idealne na przekąskę na urodziny lub sylwestra. Ja użyłam rogalomani do zrobienia rogalików. Otrzymałam ją od prowadzę dom, za która bardzo dziękuję. Wyszło mi 8 sztuk, ale możemy zrobić 16 małych. Poniżej zdjęcia rogalomani.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- 8 cienkich plasterków sera
- sól, pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciasto rozkładamy na rogalomani dopasowując i dociskając aby się oddzieliły na trójkąty. Gdy nie mamy rogalomani podzielmy ciasto na pół i wtedy na trójkąty.
Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy na patelnię na rozgrzany olej. Podsmażamy 5 minut doprawiając solą i pieprzem.
Na trójkąty ciasta francuskiego nakładamy plaster sera, porcję pieczarek i zwijamy w rogalika.
Pieczemy 12 -15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
Podajemy ciepłe.
Smacznego...
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- 8 cienkich plasterków sera
- sól, pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciasto rozkładamy na rogalomani dopasowując i dociskając aby się oddzieliły na trójkąty. Gdy nie mamy rogalomani podzielmy ciasto na pół i wtedy na trójkąty.
Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy na patelnię na rozgrzany olej. Podsmażamy 5 minut doprawiając solą i pieprzem.
Na trójkąty ciasta francuskiego nakładamy plaster sera, porcję pieczarek i zwijamy w rogalika.
Pieczemy 12 -15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
Podajemy ciepłe.
Smacznego...
środa, 10 grudnia 2014
Chałwowe babeczki
Polecam pyszne, szybkie babeczki z dodatkiem chałwy.
Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
mokre:
- 100 g chałwy waniliowej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
do dekoracji:
- 1 czekolada mleczna
- 1 łyżka mleka
- kilka gwiazdeczek lub inna posypka którą mamy
Przygotowanie:
Składniki suche połączyć w misce.
Chałwę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka i mieszamy trzepaczką, tak żeby nie zostały grudki chałwy. Następnie dodajemy mleko, olej i mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Napełniamy foremki do muffinek u mnie silikonowe na 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy, polewamy roztopioną czekoladą z 1 łyżką mleka i posypujemy gwiazdkami.
suche:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
mokre:
- 100 g chałwy waniliowej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
do dekoracji:
- 1 czekolada mleczna
- 1 łyżka mleka
- kilka gwiazdeczek lub inna posypka którą mamy
Przygotowanie:
Składniki suche połączyć w misce.
Chałwę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka i mieszamy trzepaczką, tak żeby nie zostały grudki chałwy. Następnie dodajemy mleko, olej i mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Napełniamy foremki do muffinek u mnie silikonowe na 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy, polewamy roztopioną czekoladą z 1 łyżką mleka i posypujemy gwiazdkami.
wtorek, 9 grudnia 2014
Pierniczki
Polecam pierniczki, które muszą poleżeć w pojemniczku aby zmiękły.
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g margaryny
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka śmietany gęstej
- lukier do dekoracji - u mnie gotowy
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, przyprawę do pienika i łączymy ze sobą. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, margarynę i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy ciasteczka.Kładziemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.
Jak ostygną lukrujemy według gustu.
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g margaryny
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka śmietany gęstej
- lukier do dekoracji - u mnie gotowy
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, przyprawę do pienika i łączymy ze sobą. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, margarynę i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy ciasteczka.Kładziemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.
Jak ostygną lukrujemy według gustu.
sobota, 6 grudnia 2014
Sałatka z ziemniaków
Zostały mi ziemniaki z obiadu i ogórki po kartusku z papryka. Więc wymyśliłam sałatkę na kolację. Szybko, tanio i smacznie.
Składniki:
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 3-4 ogórki konserwowe
- 3-4 strąki papryki konserwowej
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę i ogórki również kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy. Doprawiamy według swojego smaku żeby nie była mdła i zajadamy.
Składniki:
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 3-4 ogórki konserwowe
- 3-4 strąki papryki konserwowej
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę i ogórki również kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy. Doprawiamy według swojego smaku żeby nie była mdła i zajadamy.
czwartek, 27 listopada 2014
Szarlotka
Przepisów na szarlotkę jest dużo, a ja polecam mój...
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki do podsypania
- 200 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
nadzienie:
- 8 jabłek
- 4 łyżki cukru
beza:
- białko z 2 jajek
- 2 łyżki cukru pudru
- forma do tarty lub tortownica 28 cm
Przygotowanie:
Składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3. Włożyć do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze plasterki, przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do uzyskania marmolady, około 15 - 20 minut.
2/3 ciasta wyklejamy formę do tarty łącznie z bokami i nakłuwamy gęsto widelcem. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, nakładamy marmoladę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilkę ubijamy, wykładamy na marmoladę. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na ubitą bezę. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
- 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki do podsypania
- 200 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
nadzienie:
- 8 jabłek
- 4 łyżki cukru
beza:
- białko z 2 jajek
- 2 łyżki cukru pudru
- forma do tarty lub tortownica 28 cm
Przygotowanie:
Składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3. Włożyć do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze plasterki, przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do uzyskania marmolady, około 15 - 20 minut.
2/3 ciasta wyklejamy formę do tarty łącznie z bokami i nakłuwamy gęsto widelcem. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, nakładamy marmoladę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilkę ubijamy, wykładamy na marmoladę. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na ubitą bezę. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
środa, 19 listopada 2014
Piernikowe muffinki
Polecam pyszne piernikowe muffinki. Szybkie w wykonaniu, a gdy w święta brak czasu to one są idealne, a zapach pieczonych muffinek piernikowych roznosi się w całej kuchni.
Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
mokre:
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka mleka
- 0.5 szklanki oleju
- 2 jajka
Przygotowanie:
Składniki suche łączymy w misce, a składniki mokre w drugiej misce. Mokre przelewamy do suchych i mieszamy na jednolite ciasto. Napełniamy ciastem foremki do muffinek na 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub do suchego patyczka. Lukrujemy i posypujemy kolorową posypką lub według własnego gustu.
Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
mokre:
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka mleka
- 0.5 szklanki oleju
- 2 jajka
Przygotowanie:
Składniki suche łączymy w misce, a składniki mokre w drugiej misce. Mokre przelewamy do suchych i mieszamy na jednolite ciasto. Napełniamy ciastem foremki do muffinek na 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub do suchego patyczka. Lukrujemy i posypujemy kolorową posypką lub według własnego gustu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...