Z okazji dzisiejszego święta mam dla was tort w kształcie serca. Jest z masą śmietanową w środku z brzoskwiniami, a wierzch jest z kakaem również śmietanowy.
Tort mógł być troszkę ładniejszy, no ale wprawiam się dopiero w zdobienie i wyrównywani.
Składniki:
biszkopt:
-3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
- 330 ml śmietany 30 %(biedronka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
masa kakaowa:
- 330 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
- kolorowe kryształki do wypełnienia serduszka
dodatkowo:
- forma serce ja miałam aluminiową jednorazowego użytku
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i mieszamy łyżka. Ciasto wylewamy do formy w kształcie serca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowy biszkopt przekrawamy na pół.
masa śmietanowa:
Brzoskwinie osączamy z nadmiaru soku i kroimy w kostkę.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i żelatynę. Masę wylewamy na pierwszą część biszkopta, układamy brzoskwinie i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wstawiamy do lodówki.
masa kakaowa:
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, kakao i żelatynę. Smarujemy biszkopt i dekorujemy różyczkami i posypujemy kryształkami.
Tort możemy ozdobić według własnego pomysłu.