Polecam smaczną surówkę wielowarzywną z kapusty czerwonej i białej z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego. Oczywiście majonez i jogurt możemy pominąć i dodać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
Składniki:
- 200 g białej kapusty
- 200 g czerwonej kapusty
- kawałek selera
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól do smaku
- cukier do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czerwoną kapustę również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Kapustę białą siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski dodajemy sól, cukier, majonez, jogurt naturalny i mieszamy. Podajmy do drugiego dania.
piątek, 20 lutego 2015
czwartek, 19 lutego 2015
Sezamowe ciasteczka
Mam dla Was pyszna propozycję na ciasteczka sezamowe. Przepis pochodzi od Ewy Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. Polecam bardzo :)))
Składniki:
- pół szklanki sezamu + 1/3 szklanki do obtaczania
- 100 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru brązowego - może być biały
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Nasiona sezamu prażymy na suchej, uważajmy aby ich nie przypalić.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do miski, następnie dodajemy przestudzony sezam, cukier, jajko, masło i zagniatamy ciasto.
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy małe kulki, obtaczamy w sezamie i układamy w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasteczka przez około 20 minut na złoty kolor.
Składniki:
- pół szklanki sezamu + 1/3 szklanki do obtaczania
- 100 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru brązowego - może być biały
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Nasiona sezamu prażymy na suchej, uważajmy aby ich nie przypalić.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do miski, następnie dodajemy przestudzony sezam, cukier, jajko, masło i zagniatamy ciasto.
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy małe kulki, obtaczamy w sezamie i układamy w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasteczka przez około 20 minut na złoty kolor.
środa, 18 lutego 2015
Sałatka z pora
Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię por. Czy to w sałatkach, czy w daniach z mięsem...
Dzisiaj propozycja sałatki z pysznym sosikiem...
Składniki:
- 2 pory jasna część
- 3 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski.
Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Przekładamy do jajek.
Ogórki kroimy w kostkę i również przekładamy do miski. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, musztardę, sól, pieprz, cukier i dokładnie mieszamy.
Podajemy...
Dzisiaj propozycja sałatki z pysznym sosikiem...
Składniki:
- 2 pory jasna część
- 3 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski.
Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Przekładamy do jajek.
Ogórki kroimy w kostkę i również przekładamy do miski. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, musztardę, sól, pieprz, cukier i dokładnie mieszamy.
Podajemy...
Morszczuk z warzywami pieczony w foli
Dzisiaj przy okazji postu mam pyszną rybkę pieczoną w foli w piekarniku. Idealna propozycja dla osób dbających o linię i zdrowe żywienie.
Składniki na jedną porcję:
- 1 filet ryby np: dorsz, morszczuk
- 200 g mrożonych warzyw na patelnię bez ziemniaków
- przyprawa do ryb u mnie Prymat
- folia aluminiowa do zawinięcia rybki
Rada:
Zamiast tej przyprawy do ryb możemy użyć soli ziołowej, pieprz czarny, bazyli, oregano.
Przygotowanie:
Rybkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy przyprawą i układamy na foli. Następnie na rybie układamy warzywa i zawijamy folię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Podajemy...
Składniki na jedną porcję:
- 1 filet ryby np: dorsz, morszczuk
- 200 g mrożonych warzyw na patelnię bez ziemniaków
- przyprawa do ryb u mnie Prymat
- folia aluminiowa do zawinięcia rybki
Rada:
Zamiast tej przyprawy do ryb możemy użyć soli ziołowej, pieprz czarny, bazyli, oregano.
Przygotowanie:
Rybkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy przyprawą i układamy na foli. Następnie na rybie układamy warzywa i zawijamy folię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Podajemy...
wtorek, 17 lutego 2015
Deser z bananów
Dzisiaj polecam smaczny deser dla miłośników bananów, ale i nie tylko.... Z tej porcji wyszły mi 3 pucharki.
Składniki:
- 2 banany
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Banany obieramy kroimy w mniejsze plasterki i przekładamy do miski, wlewamy mleko, wsypujemy cukry i miksujemy. Łączymy z zimną żelatyną. Przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.
Po godzinie powinny być już dobre. Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Składniki:
- 2 banany
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Banany obieramy kroimy w mniejsze plasterki i przekładamy do miski, wlewamy mleko, wsypujemy cukry i miksujemy. Łączymy z zimną żelatyną. Przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.
Po godzinie powinny być już dobre. Przed podaniem posypujemy cynamonem.
sobota, 14 lutego 2015
Tort serce
ŻYCZĘ WAM SZCZĘŚLIWYCH I PEŁNYCH MIŁOŚCI WALENTYNEK
Z okazji dzisiejszego święta mam dla was tort w kształcie serca. Jest z masą śmietanową w środku z brzoskwiniami, a wierzch jest z kakaem również śmietanowy.
Tort mógł być troszkę ładniejszy, no ale wprawiam się dopiero w zdobienie i wyrównywani.
Składniki:
biszkopt:
-3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
- 330 ml śmietany 30 %(biedronka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
masa kakaowa:
- 330 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
- kolorowe kryształki do wypełnienia serduszka
dodatkowo:
- forma serce ja miałam aluminiową jednorazowego użytku
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i mieszamy łyżka. Ciasto wylewamy do formy w kształcie serca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowy biszkopt przekrawamy na pół.
masa śmietanowa:
Brzoskwinie osączamy z nadmiaru soku i kroimy w kostkę.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i żelatynę. Masę wylewamy na pierwszą część biszkopta, układamy brzoskwinie i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wstawiamy do lodówki.
masa kakaowa:
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, kakao i żelatynę. Smarujemy biszkopt i dekorujemy różyczkami i posypujemy kryształkami.
Tort możemy ozdobić według własnego pomysłu.
Z okazji dzisiejszego święta mam dla was tort w kształcie serca. Jest z masą śmietanową w środku z brzoskwiniami, a wierzch jest z kakaem również śmietanowy.
Tort mógł być troszkę ładniejszy, no ale wprawiam się dopiero w zdobienie i wyrównywani.
Składniki:
biszkopt:
-3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
- 330 ml śmietany 30 %(biedronka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
masa kakaowa:
- 330 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
- kolorowe kryształki do wypełnienia serduszka
dodatkowo:
- forma serce ja miałam aluminiową jednorazowego użytku
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i mieszamy łyżka. Ciasto wylewamy do formy w kształcie serca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowy biszkopt przekrawamy na pół.
masa śmietanowa:
Brzoskwinie osączamy z nadmiaru soku i kroimy w kostkę.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i żelatynę. Masę wylewamy na pierwszą część biszkopta, układamy brzoskwinie i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wstawiamy do lodówki.
masa kakaowa:
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, kakao i żelatynę. Smarujemy biszkopt i dekorujemy różyczkami i posypujemy kryształkami.
Tort możemy ozdobić według własnego pomysłu.
czwartek, 12 lutego 2015
Karnawałowe kulki z rodzynkami
Oczywiście musiałam zrobić jeszcze jakieś karnawałowe faworki, polecam więc kulki z rodzynkami namoczonymi w brandy... W wersji dla dzieci nie moczymy rodzynek w alkoholu.
Składniki:
- 40 dag mąki
- 7 g drożdży instant czyli 1 opakowanie
- pół szklanki ciepłego mleka
- 50 g masła - roztopić
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki brandy
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie, odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym, następnie moczymy w brandy.
Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz rodzynek. Zagniatamy jednolite ciasto i odstawiamy aby urosło.
Następnie dodajemy rodzynki, ponownie zagniatamy i odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Po tym czasie formujemy średniej wielkości kulki, mi wyszło 33 szt. jakby się kleiły to oprószamy dłonie mąką i wtedy formujemy.
Kulki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego...
Składniki:
- 40 dag mąki
- 7 g drożdży instant czyli 1 opakowanie
- pół szklanki ciepłego mleka
- 50 g masła - roztopić
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki brandy
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie, odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym, następnie moczymy w brandy.
Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz rodzynek. Zagniatamy jednolite ciasto i odstawiamy aby urosło.
Następnie dodajemy rodzynki, ponownie zagniatamy i odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Po tym czasie formujemy średniej wielkości kulki, mi wyszło 33 szt. jakby się kleiły to oprószamy dłonie mąką i wtedy formujemy.
Kulki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego...
środa, 11 lutego 2015
Pączki z piekarnika
Miałam nie piec pączków w tym roku, bo zaczęłam się zdrowiej odżywiać, no ale mam męża łasucha i dzieci które lubią pączki bez nadzienia. Postawiłam zatem na paczki z piekarnika, które też ja mogę zjeść.
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 5 szklanek mąki tortowej
- 3 łyżki masła - roztopić
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- cukier puder do posypania pączków
Przygotowanie:
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i ciepłego mleka zrobić zaczyn i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wszystkie składniki czyli mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn - wyrabiamy na jednolite ciasto ( możemy użyć miksera - mieszadła widoczne na zdjęciu)
Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Następnie tworzymy równe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
Rada:
Pączki możemy nadziać 1 łyżeczką marmolady przed pieczeniem, tylko dobrze musimy owinąć ciasto aby przy pieczeniu nie wypłynęło.
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 5 szklanek mąki tortowej
- 3 łyżki masła - roztopić
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- cukier puder do posypania pączków
Przygotowanie:
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i ciepłego mleka zrobić zaczyn i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wszystkie składniki czyli mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn - wyrabiamy na jednolite ciasto ( możemy użyć miksera - mieszadła widoczne na zdjęciu)
Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Następnie tworzymy równe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
Rada:
Pączki możemy nadziać 1 łyżeczką marmolady przed pieczeniem, tylko dobrze musimy owinąć ciasto aby przy pieczeniu nie wypłynęło.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...