sobota, 28 lutego 2015

Ciasto na nutellowym spodzie

Dzisiaj mija 3 lata odkąd założyłam bloga. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które podpatrzyłam u bratowej.








Składniki:
na spód:
- 400 g kremu czekoladowego np Nutella
- 240 g sucharków u mnie mini sucharki z Biedronki

- 200 ml śmietany 18%

masa śmietanowa:
- 660 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50 ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny

wierzch:
- 2 galaretki wiśniowe
- 600 ml kompotu wiśniowego razem z owocami

- forma okrągła 24 cm
- papier do pieczenia

Przygotowanie:

Sucharki kruszymy lub miksujemy blenderem, mieszamy z kremem czekoladowym i wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na czas ubijania śmietany 30 %

Następnie równomiernie smarujemy spód śmietaną 18%.

Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno dodając cukry i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Pamiętajmy aby rozpuszczona żelatyna była zimna inaczej się zważy.
Wykładamy równomiernie na spód posmarowany śmietaną i wstawiamy do lodówki.

Kompot odcedzamy z owoców, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki. Studzimy i gdy zacznie tężeć dodajemy wiśnie i delikatnie wykładamy na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Po tym czasie kroimy i podajemy...








czwartek, 26 lutego 2015

Sałatka

Polecam pyszną sałatkę z nutą czosnku, bardzo dobra na zimowe dni...





Składniki:

- 200 g kapusty białej
- kawałek pora
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 5 plasterków polędwicy sopockiej
- pół puszki kukurydzy
- 3-4 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego


Przygotowanie:

Kapustę poszatkować i posypać solą aby zmiękła. Pora pokroić w talarki i sparzyć wrzącą wodę. Ogórki, jajka i polędwicę sopocką pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie warzywa przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, jogurt grecki i wszystko wymieszać. Podawać...


Wafle z masą - pischinger

Od dłuższego czasu mąż za mną chodził i mówił żebym zrobiła wafle, w końcu naszło mnie natchnienie i proszę bardzo oto przepis...




Składniki:

- 5 wafli suchych
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 czubata łyżka kakao

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości, w drugiej misce ucieramy masło na puch, łączymy dwie masy dodając kakao.  Mieszamy na jednolita masę. Przekładamy nią wafle.
Wafle obciążamy deseczką i wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Kroimy na trójkąty i podajemy


piątek, 20 lutego 2015

Surówka wielowarzywna

Polecam smaczną surówkę wielowarzywną z kapusty czerwonej i białej z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego. Oczywiście majonez i jogurt możemy pominąć i dodać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.





Składniki:

- 200 g białej kapusty
- 200 g czerwonej kapusty
- kawałek selera
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól do smaku
- cukier do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czerwoną kapustę również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Kapustę białą siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski dodajemy sól, cukier, majonez, jogurt naturalny i mieszamy. Podajmy do drugiego dania.

czwartek, 19 lutego 2015

Sezamowe ciasteczka

Mam dla Was pyszna propozycję na ciasteczka sezamowe. Przepis pochodzi od Ewy Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. Polecam bardzo :)))





Składniki:

- pół szklanki sezamu + 1/3 szklanki do obtaczania
- 100 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru brązowego - może być biały
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Nasiona sezamu prażymy na suchej, uważajmy aby ich nie przypalić.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do miski, następnie dodajemy przestudzony sezam, cukier, jajko, masło i zagniatamy ciasto. 
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy małe kulki, obtaczamy w sezamie i układamy w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasteczka przez około 20 minut na złoty kolor.

środa, 18 lutego 2015

Sałatka z pora

Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię por. Czy to w sałatkach, czy w daniach z mięsem...
Dzisiaj propozycja sałatki z pysznym sosikiem...






Składniki:

- 2 pory jasna część
- 3 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski.
Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Przekładamy do jajek.
Ogórki kroimy w kostkę i również przekładamy do miski. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, musztardę, sól, pieprz, cukier i dokładnie mieszamy.

Podajemy...

Morszczuk z warzywami pieczony w foli

Dzisiaj przy okazji postu mam pyszną rybkę pieczoną w foli w piekarniku. Idealna propozycja dla osób dbających o linię i zdrowe żywienie.


Składniki na jedną porcję:

- 1 filet ryby np: dorsz, morszczuk
- 200 g mrożonych warzyw na patelnię bez ziemniaków
- przyprawa do ryb u mnie Prymat

- folia aluminiowa do zawinięcia rybki

Rada:

Zamiast tej przyprawy do ryb możemy użyć soli ziołowej, pieprz czarny, bazyli, oregano.

Przygotowanie:

Rybkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy przyprawą i układamy na foli. Następnie na rybie układamy warzywa i zawijamy folię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut.






Podajemy... Wielki Post 2015

wtorek, 17 lutego 2015

Deser z bananów

Dzisiaj polecam smaczny deser dla miłośników bananów, ale i nie tylko.... Z tej porcji wyszły mi 3 pucharki.





Składniki:

- 2 banany
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
- szczypta cynamonu


Przygotowanie

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Banany obieramy kroimy w mniejsze plasterki i przekładamy do miski, wlewamy mleko, wsypujemy cukry i miksujemy. Łączymy z zimną żelatyną. Przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.
Po godzinie powinny być już dobre. Przed podaniem posypujemy cynamonem.



Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

sobota, 14 lutego 2015

Tort serce

ŻYCZĘ WAM SZCZĘŚLIWYCH I PEŁNYCH MIŁOŚCI WALENTYNEK 

Z okazji dzisiejszego święta mam dla was tort w kształcie serca. Jest z masą śmietanową w środku z brzoskwiniami, a wierzch jest z kakaem również śmietanowy.
Tort mógł być troszkę ładniejszy, no ale wprawiam się dopiero w zdobienie i wyrównywani.






Składniki:

biszkopt:
-3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa śmietanowa:
- 330 ml śmietany 30 %(biedronka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 4 połówki brzoskwiń z puszki

masa kakaowa:
- 330 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny

- kolorowe kryształki do wypełnienia serduszka

dodatkowo:
- forma serce ja miałam aluminiową jednorazowego użytku




Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i mieszamy łyżka. Ciasto wylewamy do formy w kształcie serca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowy biszkopt przekrawamy na pół.

masa śmietanowa:

Brzoskwinie osączamy z nadmiaru soku i kroimy w kostkę.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i żelatynę. Masę wylewamy na pierwszą część biszkopta, układamy brzoskwinie i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wstawiamy do lodówki.

masa kakaowa:

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, kakao i żelatynę. Smarujemy biszkopt i dekorujemy różyczkami i posypujemy kryształkami.

Tort możemy ozdobić według własnego pomysłu.









Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

czwartek, 12 lutego 2015

Karnawałowe kulki z rodzynkami

Oczywiście musiałam zrobić jeszcze jakieś karnawałowe faworki, polecam więc kulki z rodzynkami namoczonymi w brandy... W wersji dla dzieci nie moczymy rodzynek w alkoholu.


Składniki:

- 40 dag mąki
- 7 g drożdży instant czyli 1 opakowanie
- pół szklanki ciepłego mleka
- 50 g masła - roztopić
- 50 g cukru
- 1 jajko

- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki brandy

- olej do głębokiego smażenia

- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie, odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym, następnie moczymy w brandy.
Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz rodzynek. Zagniatamy jednolite ciasto i odstawiamy aby urosło.
Następnie dodajemy rodzynki, ponownie zagniatamy i odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Po tym czasie formujemy średniej wielkości kulki, mi wyszło 33 szt. jakby się kleiły to oprószamy dłonie mąką i wtedy formujemy.
Kulki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego...






Karnawałowe Słodkości!


Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...