Składniki:
na spód:
- 400 g kremu czekoladowego np Nutella
- 240 g sucharków u mnie mini sucharki z Biedronki
- 200 ml śmietany 18%
masa śmietanowa:
- 660 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50 ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
wierzch:
- 2 galaretki wiśniowe
- 600 ml kompotu wiśniowego razem z owocami
- forma okrągła 24 cm
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Sucharki kruszymy lub miksujemy blenderem, mieszamy z kremem czekoladowym i wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na czas ubijania śmietany 30 %
Następnie równomiernie smarujemy spód śmietaną 18%.
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno dodając cukry i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Pamiętajmy aby rozpuszczona żelatyna była zimna inaczej się zważy.
Wykładamy równomiernie na spód posmarowany śmietaną i wstawiamy do lodówki.
Kompot odcedzamy z owoców, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki. Studzimy i gdy zacznie tężeć dodajemy wiśnie i delikatnie wykładamy na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Po tym czasie kroimy i podajemy...