piątek, 20 marca 2015

Twaróg z rzodkiewką na chleb

Polecam pyszny twaróg z rzodkiewką na chleb, na pewno jest lepszy niż te gotowe dostępne w sklepach...


Składniki:

- 200 g twarogu chudego
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
- pęczek rzodkiewek
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Twaróg przełożyć do miski rozgnieść widelcem, dodać śmietanę lub jogurt, posypać przyprawami i wymieszać..
Rzodkiewkę myjemy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do twarogu, mieszamy doprawiamy według gustu i podajemy.




środa, 18 marca 2015

Ciasto z jabłkami

Polecam pyszne ciasto z jabłkami. Ostatnio dostałam dużo jabłek i teraz je wykorzystuje. Bliżej weekendu zapraszam na kolejne ciasto z jabłkami.

Składniki:

- 2 duże jajka
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń o smaku toffi
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki

- 2 średnie jabłka

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w plastry i układamy na blaszce.


Jajka wbijamy do miski i dobrze ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, budyń, olej i dalej miksujemy do otrzymania jednolitej masy.
Ciasto wylewamy na jabłka i pieczemy 22-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjmujemy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.









Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

wtorek, 17 marca 2015

Surówka z kapusty pekińskiej

Pyszna, zdrowa surówka do obiadu lub jako samodzielna przekąska.




Składniki:

- 1 mała kapusta pekińska
- 1 duża marchewka
- 1 mała cebula
- 4 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 małe opakowanie oleju z bazylią

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy. Ogórki kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystko przekładamy do miski dodajemy przyprawy oraz olej i mieszamy. Zostawiamy na 20 minut do przegryzienia składników.


Smacznego...

piątek, 13 marca 2015

Lekki deserek

Polecam pyszny deserek dla dbających o linię jak i dla dzieci. Moje zjadły ze smakiem :)






Składniki na 4 pucharki:

- 1 banan
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 galaretka agrestowa
- 200 ml jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Pomarańczową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Banana obieramy, kroimy w cienkie plasterki i układamy na dnie pucharków.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki aby stężała.
Agrestową galaretkę rozpuszczamy w 3500 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć łączymy z jogurtem greckim i wylewamy na galaretkę z bananami. Ponownie wkładamy do lodówki aby stężało.
Smacznego...








niedziela, 8 marca 2015

Słodki bukiecik na dzień kobiet

Dzisiaj Dzień Kobiet, a że ma w domu małe dwie śliczne kobietki to przygotowałyśmy słodki upominek dla nas i nie tylko bo wybieramy się do babci która na pewno się ucieszy...


Składniki:

- 100 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki

- kolorowe serduszka cukrowe, gwiazdki, krem dekoracyjny biały

Przygotowanie:

Składniki ciasta zagniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wycinamy dowolne kształty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 10-12 minut. Studzimy i zdobimy według własnego gustu.












piątek, 6 marca 2015

Ciasteczka Wielkanocne

Przygotowałam dzisiaj z moimi córeczkami bardzo pyszne ciasteczka, Wielkanocne bo już pomału zbliżamy się do tego święta. Kto jeszcze nie ma pomysłu na ciasteczka to może skorzystać z naszego. Dziewczynki zadowolone że mogły mamie pomóc w kuchni i dodatkowa radość zjeść ciasteczka zrobione przez siebie.






Składniki:

- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 cukier o smaku migdałowym
- 1 jajko


Przygotowanie:

Składniki ciasta dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wycinać ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut.
Wystudzić i polukrować.





Smacznego...

wtorek, 3 marca 2015

Surówka z sałaty lodowej z koperkiem

Pyszna zdrowa i smaczna surówka do obiadu lub jako samodzielna przekąska.




Składniki:

- pół sałaty lodowej
- 2 marchewki
- 1 pęczek rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- kilka kropel octu


Przygotowanie:

Sałatę lodową porwać w rękach, rzodkiewkę pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek posiekać. Wszystkie warzywa przełożyć doi miski, dodać sól, pieprz, cukier, ocet, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
Podawać do drugiego dania lub zjeść jako przekąskę.

  Zdrowa przekąska Wiosenny detoks

poniedziałek, 2 marca 2015

Owocowy koktajl

Pyszny, zdrowy koktajl na śniadanie lub przekąskę...





Składniki:

- 1 szklanka mrożonych malin
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 400 ml kefiru
- 2 łyżeczki cukru - można pominąć

Przygotowanie:

Banana, jabłko, gruszkę obieramy, kroimy w mniejszą kostkę i przekładamy do wysokiej miski, dodajemy maliny, kefir oraz cukier. Miksujemy i podajemy. Możemy wcześniej schłodzić.



Zdrowa przekąska

niedziela, 1 marca 2015

Sałatka z makaronem

Dzisiaj 1 marca i mam dla was propozycję na sałatkę z makaronem. Pomału zbliża się wiosna już nie mogę się doczekać....a Wy?



Składniki:

- 200 g makaronu u mnie kolanka małe
- pół puszki kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 średni ogórek zielony
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Ogórka obrać i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski dodać sól, pieprz, majonez i wymieszać. Podawać.....



Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...