Polecam pyszna surówkę, którą znalazłam u Marzeny Jest bardzo smaczna i godna polecenia.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 duża cebula
- sól
Zalewa:
- 0,5 litra wody
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- pieprz czarny
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Zalewa:
Zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy ocet i mieszamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Zalewamy gorącą zalewą i po 2 minutach dodajemy kapustę, mieszamy. Doprawiamy pieprzem, olejem i ponownie mieszamy.
sobota, 27 czerwca 2015
piątek, 26 czerwca 2015
Surówka z czerwonej kapusty
Polecam pyszną surówkę z czerwonej kapusty.
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1 słodkie jabłko
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do kapusty, dodać majonez, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Podawać do drugiego dania.
środa, 24 czerwca 2015
Omlet z truskawkami
Polecam pyszny omlet z truskawkami na śniadanie. Ja nie dodawałam cukru, bo miałam bardzo słodkie truskawki. Jeśli wolimy słodkie omlety to możemy posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki maki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- olej do smażenia
- 200 g truskawek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy jogurt grecki, mąkę i dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano.
Usmażony omlet przekładamy na talerz. Na połowie układamy pokrojone truskawki, polewamy 2 łyżkami jogurtu i składamy na pół. Dekorujemy truskawkami i jogurtem greckim. Podajemy.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki maki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- olej do smażenia
- 200 g truskawek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy jogurt grecki, mąkę i dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano.
Usmażony omlet przekładamy na talerz. Na połowie układamy pokrojone truskawki, polewamy 2 łyżkami jogurtu i składamy na pół. Dekorujemy truskawkami i jogurtem greckim. Podajemy.
niedziela, 21 czerwca 2015
Sos czosnkowo-koperkowy
Polecam bardzo smaczny sos czosnkowy z koperkiem. U nas gości bardzo często zwłaszcza gdy jest sezon grillowy.
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jogurt przełożyć do miski. Dodać czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, koperek, sól, pieprz i wymieszać. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego gustu.
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jogurt przełożyć do miski. Dodać czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, koperek, sól, pieprz i wymieszać. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego gustu.
piątek, 19 czerwca 2015
Racuchy twarogowo-bananowe
Polecam pyszne racuszki twarogowe z bananami. Wszyscy się u mnie zajadali i bardzo szybko znikały z talerza. Idealne dla dzieci.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego czyli 1 kostka
- pół szklanki mleka - 100 ml
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki
- 2 banany
- truskawki do dekoracji
- można podawać z cukrem pudrem lub z innym ulubionym dodatkiem
Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko i miksujemy. Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, dodajemy do reszty składników i jeszcze raz miksujemy. Dalej miksując dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do miski i mieszamy.
Smażymy placki na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego czyli 1 kostka
- pół szklanki mleka - 100 ml
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki
- 2 banany
- truskawki do dekoracji
- można podawać z cukrem pudrem lub z innym ulubionym dodatkiem
Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko i miksujemy. Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, dodajemy do reszty składników i jeszcze raz miksujemy. Dalej miksując dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do miski i mieszamy.
Smażymy placki na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
poniedziałek, 15 czerwca 2015
Biszkopt z czereśniami i galaretką
Polecam pyszne i mało pracochłonne ciasto. ja korzystając z sezonowej okazji użyłam czereśni.
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki dżemu czereśniowego lub innego czerwonego
- 0,5 kg czereśni bez pestek
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy cały czas miksując żółtka, cukier oraz mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę (24 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy.
Wystudzony biszkopt smarujemy dżemem.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Studzimy i gdy zacznie tężeć łączymy z czereśniami i wylewamy na biszkopt posmarowany dżemem czereśniowym.
Wstawiamy do lodówki aby galaretki stężały.
Smacznego...
czwartek, 11 czerwca 2015
Koktajl truskawka-banan-jabłko
Uwielbiam koktajle i często różne wymyślam. Oto kolejny.
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 1 mały banan
- 1 średnie jabłko
- 1 jogurt naturalny 180 g
- 200 ml mleka 1,5 %
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekładamy do wysokiego naczynia np. od blendera. Banana obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do naczynia. Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do owoców. następnie dodajemy jogurt naturalny, mleko, cukier puder i miksujemy. schładzamy i podajemy.
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 1 mały banan
- 1 średnie jabłko
- 1 jogurt naturalny 180 g
- 200 ml mleka 1,5 %
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekładamy do wysokiego naczynia np. od blendera. Banana obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do naczynia. Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do owoców. następnie dodajemy jogurt naturalny, mleko, cukier puder i miksujemy. schładzamy i podajemy.
środa, 10 czerwca 2015
Strogonow
Dzisiaj na obiad przygotowałam strogonowa wg Aninki z małymi zmianami. Bardzo nam smakował i jest dość szybki w wykonaniu.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 czerwona papryka
- 5 średnich ziemniaków
- 0,5 kg pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- papryka ostra
- papryka słodka
- przyprawa do wieprzowiny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawą do wieprzowiny, papryka ostrą i słodką. Odstawiamy i w tym czasie obieramy i kroimy w plasterki pieczarki. Również paprykę myjemy i kroimy w paseczki.
Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju z każdej strony. Gdy to zrobimy przekładamy do średniego garnka.
Pieczarki również smażymy na oleju, przekładamy do mięsa i zalewamy gorącą woda tak aby zakryło mięso. Dodajemy liść laurowi, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Sprawdzajmy czy mięso jest kruche jeśli nie to dalej dusimy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem z papryką dodajemy do garnka. Dalej dusimy do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 czerwona papryka
- 5 średnich ziemniaków
- 0,5 kg pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- papryka ostra
- papryka słodka
- przyprawa do wieprzowiny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawą do wieprzowiny, papryka ostrą i słodką. Odstawiamy i w tym czasie obieramy i kroimy w plasterki pieczarki. Również paprykę myjemy i kroimy w paseczki.
Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju z każdej strony. Gdy to zrobimy przekładamy do średniego garnka.
Pieczarki również smażymy na oleju, przekładamy do mięsa i zalewamy gorącą woda tak aby zakryło mięso. Dodajemy liść laurowi, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Sprawdzajmy czy mięso jest kruche jeśli nie to dalej dusimy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem z papryką dodajemy do garnka. Dalej dusimy do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
środa, 3 czerwca 2015
Pasta z sera feta
Pasta z sera feta jest bardzo szybka w wykonaniu. Smarujmy cienko, bo sam ser w sobie jest mocno słony i dodawajmy warzywa np. paprykę czerwona. Możemy pastą smarować kanapki lub nadziewać papryczki.
Składniki:
- pół kostki sera feta
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Ser feta przełożyć do miseczki dodać przyprawy i wymieszać.
Składniki:
- pół kostki sera feta
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Ser feta przełożyć do miseczki dodać przyprawy i wymieszać.
wtorek, 2 czerwca 2015
Surówka z sałaty lodowej
Polecam pyszną, szybką surówkę do drugiego dania lub jako samodzielna przekąska zamiast batonika.
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- 1 pomidor
- pół pęczka rzodkiewki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidora i rzodkiewkę kroimy dowolnie w mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt grecki, doprawiamy i mieszamy.
Podajemy.
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- 1 pomidor
- pół pęczka rzodkiewki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidora i rzodkiewkę kroimy dowolnie w mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt grecki, doprawiamy i mieszamy.
Podajemy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...