Masło z awokado najlepiej zrobić z małej porcji i zjeść tego samego dnia. Mimo to że jest cytryna lekko ściemniało następnego dnia.
Składniki:
- pół awokado
- odrobina oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska
Przygotowanie:
Awokado przekrawamy na pół, obieramy i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól morską. Mieszamy i smarujemy ulubione pieczywo.
piątek, 23 września 2016
czwartek, 22 września 2016
1000 pomysłów jedna Lubella sałatka z makaronem
Uwielbiam makaron i tworzyć różnego rodzaju sałatki. Użyłam makaronu Pełne ziarno kokardki. Mam małe dzieci a one uwielbiają różnego kształtu makaron, a kokardki sprawdziły się idealnie.
Składniki:
- 100 g makaronu Lubella Pełne ziarno kokardki
- 1 garść rukoli (20 g)
- pół czerwonej papryki
- pół czerwonej cebuli
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 50 g sera feta
dresing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Rukole umyć i osuszyć.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Cebule czerwoną pokroić w piórka.
Paprykę czerwoną pokroić w paseczki a ser feta w kostkę.
Dresing: oliwę połączyć z wodą, solą i pieprzem.
Na talerzu owalnym dużym lub na dwóch małych układamy kolejno
makaron, rukolę, paprykę czerwoną, kukurydzę, czerwoną cebulę i ser feta.
Na wierzch polewamy dresingiem. Podajemy, smacznego.
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą
Dzisiaj polecam surówkę do drugiego dania lub jako samodzielną przekąskę.
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej
- pół puszki kukurydzy
- kawałek pora
- pół czerwonej papryki
sos:
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i szatkujemy. Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pora kroimy w pół księżyce. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy warzywa. Następnie mieszamy. Doprawiamy według gustu. Podajemy do drugiego dania lub jako osobna przekąska.
środa, 21 września 2016
Kasza gryczana z pieczarkami
Kolejna propozycja z kaszy gryczanej jako zamiennik ziemniaków.
Składniki:
- pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
- 8 pieczarek
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz
- bazylia
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i chwilkę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Mieszamy dodajemy kaszę i ponownie mieszamy. Chwilę smażymy, doprawiamy jeśli jeszcze trzeba. Podajemy na ciepło.
Sznycle z indyka smażone na patelni grillowej
Dzisiaj polecam szybki obiad ze sznycli z indyka.
Składniki:
- 5 plastrów sznycli z indyka
- przyprawa do potraw z indyka
- oliwa z oliwek
- patelnia grillowa do smażenia
Przygotowanie:
Plastry indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa i posypujemy przyprawą. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Następnie rozgrzewamy patelnię grillową, polewamy oliwa z oliwek i smażymy sznycle na rumiano.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.wtorek, 20 września 2016
Omlet z papryczką chilli
Kolejna propozycja na śniadanie z papryczką chilli.
Składniki:
- 1 mała papryczka chilli
- 1 mała cebula
- 2 -3 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Papryczkę chilli i cebule kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem .
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Następnie wylewamy jajka i posypujemy papryczką chilli, smażymy aż się zetnie. Zginamy na pół, chwilkę smażymy, przekładamy na talerz i zajadamy. Smacznego.
poniedziałek, 19 września 2016
Kasza gryczana z warzywami
Polecam pyszna kaszę do mięsa zamiast ziemniaków.
Składniki:
- pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 opakowanie warzyw po włosku na patelnie (u mnie z biedronki)
- papryka ostra
- olej
- ewentualnie sól i pieprz
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Rozgrzewamy i wrzucamy warzywa. Podsmażamy,a potem dusimy aż będą miękkie. W między czasie dodajemy przyprawy z warzyw i paprykę ostrą, jeżeli nie lubimy ostrych potraw paprykę możemy pominąć lub posypać słodką.
Następnie dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy chwilkę smażymy. Doprawiamy jeśli trzeba sola i pieprzem. Podajemy na ciepło. smacznego...
sobota, 17 września 2016
Zupa fasolowa
Polecam pyszną zupkę fasolową. Na chłodniejsze dni będzie idealna.
Składniki:
- 2 litry bulionu ja użyłam bulionetki
- pół opakowania fasoli Jaś
- 3 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 6 dużych ziemniaków
- 1 laska kiełbasy
- 100 g boczku wędzonego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- majeranek
- pieprz i ewentualnie sól
Przygotowanie:
Fasolę Jaś moczymy w wodzie całą noc. Na drugi dzień gotujemy w bulionie.
Następnie obieramy marchewkę, pietruszkę korzeń i kroimy w plasterki. Ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę. Gdy fasola będzie na wpół miękka dodajemy warzywa do garnka.
Kiełbasę kroimy w kostkę i również dodajemy do garnka.
Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju aby się przyrumienił. Dodajemy do zupy. Jak warzywa i fasola będą miękkie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Smacznego...
środa, 14 września 2016
Jajecznica z papryczką chilli
Polecam pyszną jajecznicę z papryczką chilli. jak ktoś lubi śniadania na ostro to na pewno mu zasmakuje.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 1 mała papryczka chilli czerwona
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli również kroimy w kostkę.
Na rozgrzany olej na patelni podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy papryczkę chilli i chwilkę smażymy. Wlewamy jajka i smażymy jajecznicę mniej lub bardziej ściętą. Wszystko zależy od gustu.
Jajecznica z boczkiem
Nie ma to jak treściwa jajecznica z boczkiem dla zapracowanego mężczyzny, ale nie tylko. Ja również bardzo lubię.
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g boczku wędzonego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Mieszamy co jakiś czas aby boczek się dobrze podsmażył.
W między czasie jajka wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Następnie wylewamy na boczek i smażymy jajecznicę wg gustu bardziej lub mniej ściętą.
U nas ta porcja starczyła na 2 osoby.
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g boczku wędzonego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Mieszamy co jakiś czas aby boczek się dobrze podsmażył.
W między czasie jajka wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Następnie wylewamy na boczek i smażymy jajecznicę wg gustu bardziej lub mniej ściętą.
U nas ta porcja starczyła na 2 osoby.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...