Posty

Koktajl truskawkowo-czereśniowy

Obraz
Schłodzony smakuje rewelacyjnie na drugie śniadanie lub do popicia przy obiedzie. Składniki: - 20 dag truskawek - 20 dag czereśni - 1 szklanka mleka - 2 łyżki cukru - 3 gałki lodów śmietankowych Przygotowanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia. Czereśnie umyć, wypestkować, przełożyć do truskawek. Wsypać cukier, wlać mleko i zmiksować. Dodać lody i ponownie zmiksować. Podawać od razu.

Torcik truskawkowo-śmietankowy

Obraz
Pyszny torcik bez okazji na kakaowym spodzie z bitą śmietaną i truskawkami, posypany kokosem po prostu rozpływa się w ustach... Składniki: biszkopt:  -2 duże jajka lub 3 małe - 0,5 szklanki cukru - 2 czubate łyżki mąki - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 400 ml śmietany 30 % - 3 łyżeczki żelatyny - 3 łyżki cukru pudru - kilka truskawek - kokos do posypania Przygotowanie: Biszkopt:  Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, wymieszać, wsypać kakao i ponownie wymieszać Ciasto wylać do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w...

Placek z truskawkami

Obraz
Zaprszam na szybki, tani i smaczny placek z truskawkami i galaretką. Składniki: - 10 dag margaryny - 15 dag cukru - 25 dag mąki - 2 łyżeczki roszku do pieczenia - 2 łyżki śmiatany zagęszczonej 12 % - 8 dużych truskawek lu kilka mniejszych - 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę, wałkujemy i wykładamy na formę okrągłą lub tak jak ja od tarty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Każdy piekarnik jest inny więc sprawdzajmy czy ciasto się upiekło. Studzimy. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na pół iukładamy na upieczonym spodzie. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i zostawiamy aby lekko stężąła i wylewamy na truskawki. Wstawiamy do lodówki aby stężąła galaretka. Kroimy i podajemy do kawki lub herbatki.

Kapuśniak z młodej kapusty z kabanosem

Obraz
Pyszna zupka z młodej kapusty, smaczku dodają jej smażone kabanosy. Pogoda za oknem nie ciekawa więc zupka idealnie się nadaje. Składniki: - 3 skrzydełka - pół główki świeżej kapusty - 7 małych kabanosów drobiowych - u mnie z Biedronki - 3 marchewki - kawałek selera - 1 pietruszka korzeń - kawałek pora - 6 średnich świeżych ziemniaków - 3 ziela angielskie - 1 liść laurowy - 4 ziarenka pieprzu - sól, pieprz i ewentualnie vegeta do smaku - olej do smażenia kabanosów Przygotowanie: Skrzydełka myjemy, wkładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, por również kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy. Kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy. Kabanosy kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i również dodajemy do zupy. Gotujemy do ...

Surówka ze świeżej kapusty z czerwona cebulą

Obraz
Dzisiejsza surówka jest ostra. Możemy podać ja do dań z grilla lub do obiadu do drugiego dania. Składniki: - pół główki świeżej kapusty - 2 czerwone cebule - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki śmietany zagęszczonej 12 % - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę poszatkować i posolić aby zmiękła. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do kapusty. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, przełożyć do kapusty. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, posypujemy pieprzem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą jeśli trzeba. Możemy ja lekko schłodzić przed podaniem. Smacznego...

Sałatka z groszkiem i papryką

Obraz
Szybka i prosta sałatka dla niezapowiedzianych gości. Składniki: - 1 puszka groszku konserwowego - 1 czerwona papryka - 4 ogórki konserwowe - kawałek pora - 2-3 łyżki majonezu - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Groszek odsączyć z zalewy, przełożyć do miski, paprykę, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, por również pokroić w kostkę przełożyć do groszku. Dodać majonez, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Smacznego...

Karkówka w sosie

Obraz
Pyszna, dobrze doprawiona, krucha karkówka dla zapracowanego mężczyzny i nie tylko. Składniki: - 1 kg karkówki - 1 cebula - 2 łyżki mąki Marynata: - 2 łyżki przyprawy do karkówki - 2 łyżki przyprawy go grilla - 2 łyżki przyprawy do steków - 1 łyżka papryki ostrej - 1 łyżka pieprzu czarnego - 1 łyżka chilli - 5 łyżek oleju - 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty dokładnie połączyć, mięso przełożyć do miski z marynatą i wymieszać. Zostawić na około 2 godziny. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Wlać 1,5 szklanki wody i dusić do miękkości mięsa. Podlewając woda co jakiś czas i mieszając. Gdy mięso będzie gotowe zagęszczamy sos wodą rozmieszaną z mąką. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Owocowe sphagetti

Obraz
Pyszne owocowe sphagetti z truskawkami, jagodami i bananem. Składniki: - 200 g makaronu sphagetti - 250 g truskawek - 1 duży banan lub 2 małe - 1 szklanka jagód - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 serek waniliowy homogenizowany (200g) Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, przekładamy do wysokiego naczynia. Banana obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do truskawek. Miksujemy blenderem.  Dodajemy jagody, cukier waniliowy, serek homogenizowany i mieszamy. Polewamy makaron i podajemy. Smacznego...

Naleśniki z nadzieniem truskawkowo-bananowym

Obraz
Dzisiaj na obiad przygotowałam naleśniki z nadzieniem truskawkowo-bananowym z serkiem homogenizowanym. Po prostu pychotka... Składniki: na naleśniki: - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody ( ja używam gazowanej wtedy naleśniki są lepsze) - 250 g mąki - szczypta soli - serek homogenizowany waniliowy -  200 g truskawki - 1 banan Przygotowanie: Naleśniki: Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, przekładamy do wysokiego naczynia. Banana obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do truskawek. Miksujemy blenderem. Przygotowany mus łączymy z serkiem homogenizowanym i mieszamy. Smarujemy naleśniki. Składamy w trójkąt lub zwijamy w rulon. Robimy kleksa z bitej śmietany. Jak nie lubimy to możemy pominąć. Możemy również polać sosem czekoladowym lub innym. ...