Posty

Pełnoziarniste muffinki z gruszkami

Obraz
Polecam pyszne bułeczki z mąki pełnoziarnistej, mogą służyć jako śniadanie ze szklanką ciepłego mleka lub kakao lub jako ciasteczko do kawy czy herbaty. Składniki: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - pół szklanki cukru - 1 jajko - 1 szklanka mleka - pół szklanki oleju - 3 miękkie gruszki Przygotowanie: Gruszki umyć, obrać i pokroić w małą kosteczkę. Suche składniki połączyć w jednej misce, a mokre w drugiej. Suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać, dodać gruszki i ponownie wymieszać. Napełnić foremki do muffinek na 3/4 wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Wyciągnąć i wystudzić.

Lekkie ciasto z winogronami

Obraz
Polecam kolejny przepis z produktami  Wodzisław . Znajdują się w niej nowa pastelowa galaretka pinacolada, galaretka rubinowa, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia.  Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 6 łyżek wody - proszek do pieczenia 8 g - cukier wanilinowy - 400 ml śmietany 30 % - 1 galaretka rubinowa Wodzisław - 1 galaretka pastelowa pinacolada Wodzisław - 300 g ciemnych winogron - okrągła forma 28 cm Przygotowanie: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru. Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić i przekroić na pół. Galaretkę pastelową pinacolada rozpus...

Galareta wieprzowa

Obraz
Przepis na galaretę jest ze mną od lat. Zawsze przygotowuje ją moja mama, a teraz i ja. Jest bardzo dobra. Możemy zrobić ją również do słoików. Składniki: - 2 golonki wieprzowe - 2 nóżki wieprzowe - 5 ziarenek pieprzu - 4 ziarenka ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 4 marchewki - 1 duża cebula lub 2 małe - 4 ząbki czosnku - sól lub jarzynka - 2 łyżki żelatyny - groszek konserwowy i pietruszka zielona do dekoracji Przygotowanie: Mięso umyć w zimnej wodzie, przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości mięsa. W czasie gotowania wyciągać szumowinę, gdy przestanie dodać ziele, pieprz, liść laurowy, obraną marchewkę, cebulę, czosnek. Gotujemy około 3-4 godzin na małym ogniu. Jak mięso będzie gotowe, wyciągnąć je, wystudzić. Oddzielić mięso od skóry i kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, a tłuszcz ze skórami mielimy przez maszynkę do mięsa. Pamiętajmy aby nie wylać rosołu, przelewamy go przez sito, zostawiamy tylko marchewkę...

Jajka na groszku

Obraz
Pyszne jajeczka z dodatkiem groszku, ogórków konserwowych i papryki konserwowej na kolację lub śniadanie... Składniki: - jajka u mnie 6 sztuk - 1 puszka groszku konserwowego - 3 strąki papryki konserwowej - 4 ogórki konserwowe - sól, pieprz - 2 -3 łyżki majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i robimy kwiatuszki lub przekrawamy na pół. Groszek odsączamy z zalewy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy majonez i mieszamy. wykładamy na talerz i układamy jajka. Danie gotowe, smacznego....

Galaretki z owocami

Obraz
Polecam pyszny deserek z owocami idealny dla dzieci i dorosłych. Prosto i smacznie. Składniki: - 1 gruszka - 1 nektarynka - 1 galaretka cytrynowa - 1 galaretka truskawkowa - foremki do kokilek lub filiżanki Przygotowanie: Cytrynową galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Gruszkę i nektarynkę obrać i pokroić w kostkę. Ponakładać do kokilek lub filiżanek i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki aby stężała. Truskawkową galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na cytrynową warstwę. Wstawić do lodówki aby stężało. Możemy zajadać prosto z kokilek lub powyciągać je. Do miski wlać gorącą wodę, włożyć na chwilkę kokilkę i odwrócić na talerz. Smacznego...

Racuchy z owocami

Obraz
Polecam pyszne placuszki z owocami, cała nasza rodzina uwielbia takie placki. Na śniadanie, obiad czy kolacje. Jest to kolejny test z produktami   Wodzisław Składniki: - 3 jajka - 1 szklanka mleka - 2 szklanki mąki - cukier wanilinowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru - 1 banan - 1 nektarynka miękka - 1 jabłko - olej do smażenia Przygotowanie: Jajka wbić do miski, roztrzepać za pomocą trzepaczki, dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do ciasto. Banana i nektarynkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Dodać do ciasta i wszystko wymieszać. Odstawiamy na 20 minut i po tym czasie smażymy na oleju na rumiano. Podajemy same, z cukrem pudrem, dżemem.

Zapiekanka z ziemniaków

Obraz
Tą wersję zapiekanki przygotowuję jak zostaną mi ziemniaki z obiadu, zazwyczaj kiełbaskę, cebulę mamy w domu. No i papryka też się znajdzie. Składniki: - około 0.5 kg ziemniaków wcześniej ugotowanych - 1 laska kiełbasy - 1 czerwona papryka - 1 cebula czerwona - 2 jajka - 200 ml śmietany 18 - 200 g sera żółtego - przyprawa do ziemniaków - sól, pieprz - olej do smażenia Przygotowanie: Kiełbasę, cebulę czerwoną, paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebule, dodajemy kiełbasę i smażymy około 5 minut, dodajemy paprykę i chwilkę jeszcze smażymy doprawiając solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni na oleju na którym smażyliśmy warzywa i kiełbasę, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Wszystkie składniki przekłądamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy połowę sera startego na tarce o dużych...