Posty

Jajka w wiosennym sosie

Obraz
Polecam pyszne jajeczka na śniadanie Wielkanocne i nie tylko. Składniki: - 6 jaj ugotowanych na twardo - 1 szklanka śmietany gęstej 18 % - 2 ząbki czosnku - po 2 łyżki posiekanej rzeżuchy, szczypiorku, koperku, pietruszki - 1 szczypta cukru - sól do smaku - 1 szczypta białego pieprzu Przygotowanie: Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, pieprz oraz zieleninę. Wszystko dobrze wymieszać. Jajka obieramy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na półmisku i polewamy sosem. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Ciasteczka kruche - kakaowe

Obraz
Polecam pyszne ciasteczka kruche i kakaowe. Możemy zrobić je na różne okazje. U nas głównie w motywach świątecznych. Składniki: ciasteczka jasne: - 100 g margaryny Kasia - 1 jajko - 5 łyżek cukru - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka maki i 2 łyżki ciasteczka kakaowe: - 100 g margaryny Kasia - 1 jajko - 5 łyżek cukru - 1 szklanka maki i 2 łyżki - 1 łyżka kakao dekoracja: - cukier puder - woda - kolorowe posypki Przygotowanie: Składniki na ciasteczka jasne zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąka i wycinamy ciasteczka za pomocą foremek. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12-15 minut. Składniki na ciasteczka kakaowe zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąka i wycinamy ciasteczka za pomocą foremek. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym pi...

Mazurek paryski

Obraz
Przepis na ten mazurek znalazłam w starych wycinkach gazet. Nie jest aż tak pracochłonny, za to bardzo smaczny. Składniki: ciasto kruche: - 110 g mąki - 70 g masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 jajko - 1 łyżka mleka ciasto maślane: - 60 g mąki - 2 czubate łyżki cukru pudru - 50 g masła - 2 jajka - mały słoik dżemu u mnie czereśniowy dekoracja: - kolorowa posypka - skórka pomarańczowa - biały lukier gotowy lub zrobiony z cukru pudru i odrobiny wody - forma kwadratowa 20 cm Przygotowanie: Ciasto kruche: wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Ciasto maślane: Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy na jednolita masę. Następnie formę kwadratową smarujemy masłem i posypujemy mąką. Z kruchego ciasta odkładamy kawałek aby zrobić brzeg, jajka i bazie na wierzchu mazurka. Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie. Następnie smarujemy dżemem, a na dże...

Babeczki do koszyczka

Obraz
Przepis na te babeczki znalazłam u  Karoli . Ja niestety nie mam foremek do babeczek z kominkiem, dlatego użyłam zwykłych silikonowych. Smaku na pewno im to nie zmieni, a do koszyczka Wielkanocnego w sam raz. Składniki: - 2 jajka - 1 szklanka mleka - pół kostki margaryny (125 g) - 2 szklanki mąki - pół szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - kilka kropli aromatu waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia lukier: - cukier puder około 0,5 szklanki - odrobina wody około 2 łyżeczki - kilka kropel aromatu cytrynowego lub innego Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, budyń waniliowy, jajka, aromat waniliowy, mleko i wszystko miksujemy. Ciasto nakładamy do foremek na babeczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Ja piekłam 22 minuty. Upieczone babeczki wyciągamy z foremek i studzimy na kratce np tej z piekarnika. Gdy babeczki wystygną polewamy lukrem. Cukier...

Ciasto z kokosem

Obraz
Polecam smaczne i szybkie ciasto z kokosem do kawy lub herbaty. Składniki: - 5 łyżek wiórków kokosowych - 3 jajka - 200 g mąki - 200 g cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - sok i skórka z połowy cytryny lukier: - 3 czubate łyżki cukru pudru - odrobina wody - kolorowa posypka Przygotowanie: Jajka wbijamy do miski i miksujemy na puch, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy, kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę otartą z cytryny dalej miksują, na koniec dodajemy kokos i mieszamy. Ciasto wylewamy do silikonowej formy o wymiarach 25 x 7 cm lub do metalowej podłużnej formy o podobnych wymiarach Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto studzimy, lukrujemy i posypujemy posypką.

Śledź w śmietanie z jabłkiem

Obraz
Polecam smaczny piątkowy obiadek. Do śledzików ciepłe ziemniaczki...hmmm Takie śledzie zawsze przygotowuję rano aby się przegryzły do pory obiadowej. Składniki - 1 słoik (400 g) śledzi w occie Bismarck - 2 cebule - 1 duże słodkie jabłko - 330 ml śmietany 18% - koperek do dekoracji Przygotowanie: Ze śledzi ściągamy skórkę i kroimy w paseczki, przekładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, przekładamy do śledzi . Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę również przekładamy do śledzi. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Schładzamy w lodówce.