Składniki:
ciasto kruche:
- 110 g mąki
- 70 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
ciasto maślane:
- 60 g mąki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- 2 jajka
- mały słoik dżemu u mnie czereśniowy
dekoracja:
- kolorowa posypka
- skórka pomarańczowa
- biały lukier gotowy lub zrobiony z cukru pudru i odrobiny wody
- forma kwadratowa 20 cm
Przygotowanie:
Ciasto kruche: wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ciasto maślane: Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy na jednolita masę.
Następnie formę kwadratową smarujemy masłem i posypujemy mąką. Z kruchego ciasta odkładamy kawałek aby zrobić brzeg, jajka i bazie na wierzchu mazurka. Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie. Następnie smarujemy dżemem, a na dżem smarujemy delikatnie ciastem maślanym. Na bokach układamy brzeg z ciasta kruchego, robimy bazie i jajka w rogach.
Tak przygotowanego mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy mazurka na około 10 minut aby lekko ostygł i wtedy wyciągamy. Zostawiamy aby wystygł i dekorujemy według gustu.
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz