Posty

Owsianka z bananem i truskawkami liofilizowanymi

Obraz
Owsianka jest bardzo pożywna i zdrowa. Idealnie pasuje na śniadanie. Kiedyś jej nie lubiłam, ale teraz przygotowuje ją sama z różnymi dodatkami i bardzo mi zasmakowała. Składniki: - 1 szklanka mleka 2 % - 5 łyżek płatków górskich - 1 banan - 1 łyżka truskawek liofilizowanych (możemy użyć mrożonych truskawek) - 1 łyżka nasion słonecznika - szczypta soli Przygotowanie: Płatki zalewam mlekiem i odstawiam na noc do lodówki. Rano posypuję szczyptą soli i gotuje w rondelku 3-4 minuty. Przelewam do miski, wkrawam banana, posypuje truskawkami i słonecznikiem.  Rada: 1.Jeśli mamy mrożone truskawki to dodajemy je od razu gdy ugotujemy owsiankę i mieszamy, wtedy owsianka będzie chłodniejsza i owoce od razu się odmrożą. 2. Jeżeli zapomnimy zalać płatki mlekiem lub nie lubimy takich miękkich płatek to rano od razu wlewamy mleko do płatek i gotujemy 5 minut.

Sałatka na drugie śniadanie

Obraz
Dziś polecam sałatkę z małej ilości składników czyli szybko, łatwo i smacznie. Możemy zapakować ją do plastikowego pudełka i zjeść jako drugie śniadanie z ulubioną bułką. Składniki: - 1 papryka czerwona - 1 ogórek zielony - 1 łyżka posiekanego koperku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - sól, pieprz - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka majonezu Przygotowanie: Warzywa myjemy, osuszamy, ogórka obieramy a paprykę oczyszczamy z nasion. Następnie kroimy w kosteczkę. Dodajemy koperek, pietruszkę, majonez, jogurt, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Smacznego.

Omlet z papryką

Obraz
Pożywne śniadanie to podstawa więc dzisiaj polecam omlet z papryką. Czasami idę na trening na 8 i wtedy nie jem śniadania więc taki omlet po treningu jak najbardziej mi smakuje. Składniki: - 1 strąk papryki czerwonej - 1 strąk papryki żółtej - 1 mała cebula - 1 jajko - sól, pieprz - 1 łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: Cebulę i papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy na nim warzywa co jakiś czas mieszając. Jajko wbijamy do miski roztrzepujemy doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wylewamy na warzywa i smażymy. Cały czas operujemy patelnią delikatnie nią obracając aby jajko się ścięło. Potem naginamy z jednej strony i potem z drugiej strony tworząc rulon. Przekładamy na talerz.

Jajka w kokilkach

Obraz
Jajka na śniadanie to pożywny posiłek, tym razem w innej odsłonie. Polecam bardzo smaczne. Składniki: - 2 jajka - 2 łyżki posiekanej ulubionej wędliny - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki czerwonej - sól, pieprz -dwie kokilki do zapiekania - u mnie 9 cm - masło do wysmarowania kokilek Przygotowanie: Kokilki wysmarować masłem do każdej włożyć 1 łyżkę szczypiorku, papryki, wędliny. Posypać solą, pieprzem i wbić jajko. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec około 15- 20 minut. Podawać na ciepło z ulubioną bułką. Smacznego.

Koktajl banan szpinak kiwi

Obraz
Polecam pyszny koktajl na drugie śniadanie lub na przekąskę po obiedzie lub po treningu. Składniki: - 1 banan - 1 kiwi - 2 kostki szpinaku mrożonego - 1 jogurt naturalny (150 g) - kilka ziarenek słonecznika Przygotowanie: Wszystkie składniki przełożyć do blendera lub miksera stojącego i zmiksować. Przelać do szklanki posypać słonecznikiem i smacznie wypić.

Warkocz z brokułem z ciasta francuskiego

Obraz
Polecam pyszną przekąskę z brokułem i z filetem z kurczaka. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 brokuł - 1 filet z kurczaka - 50 g sera żółtego - sól, pieprz - przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano. Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie 2 minuty. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto francuskie ponacinać co 2 cm lecz nie do końca. Zostawiamy w środku około 5 cm nie przeciętego ciasta na farsz. Układamy podsmażonego kurczaka, różyczki brokuła i potarty ser. Zwijamy na przemian tworząc warkocz. Następnie smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Możemy podać również z sosem czosnkowym. Smacznego.

Kąski z kurczaka w sezamie

Obraz
Polecam pyszne kąski z kurczaka na obiad lub jako przekąskę na urodziny lub inną uroczystość. Można podać z różnymi sosami. Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 jajko - sól, pieprz - sezam - czarnuszka  sos: -3 łyżki majonezu - 1 łyżka ketchupu Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w mniejsze kawałki. Posypujemy sola i pieprzem. Jajko rozbijamy na jednym talerzu a na drugim mieszamy sezam z czarnuszką. Następnie mięso obtaczamy w jajku potem w sezamie z czarnuszką i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 -25 minut. Sos -  ketchup wymieszać z majonezem. Smacznego.

Szaszłyki z kurczaka i ananasa

Obraz
Polecam pyszne szaszłyki z kurczaka. Można je upiec na dwa sposoby w piekarniku lub na grillu. Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 3 plastry ananasa - 1 papryka czerwona - przyprawa do szaszłyków - bazylia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Ananasa i paprykę również kroimy w kostkę.  Składniki kolejno nadziewamy na patyczki do szaszłyków, posypujemy przyprawami.  Szaszłyki możemy piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut lub upiec na grillu. Podawać z ulubioną surówką. U mnie z pomidorków koktajlowych. Smacznego.

Racuchy bananowe

Obraz
Polecam pyszne racuchy bananowe na jogurcie naturalnym. Składniki: - 400 ml jogurtu naturalnego - 1 jajko - 1 szklanka maki - 2 banany Przygotowanie: Banany rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem, posmarowane dżemem, konfiturą lub miodem. Smacznego.

Zielona surówka

Obraz
Polecam pyszną surówkę do obiadu. Składniki: -  kilka liści sałaty lodowej - pół pęczka szczypiorku - 1 jabłko - kawałek pora  - sól morska z ziołami - pieprz - 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Wszystkie składniki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek siekamy. Pora kroimy w pół księżyce i przelewamy wrzącą wodą na sitku studzimy. Następnie wszystkie składniki przekładamy do miski doprawiamy solą morską z ziołami oraz pieprzem. Polewamy oliwą mieszamy. Odstawiamy na 15 minut aby się przegryzła. Smacznego.