Posty

Zupa ogórkowa z boczkiem i kiełbasą

Obraz
Na dzisiejszy obiad polecam zupę ogórkową, którą wzbogaciłam boczkiem i kiełbasą.  Składniki: - 1 udko z kurczaka - około 2,5 l wody - 5 średnich marchewek - 5 dużych ziemniaków - 8 ogórków kwaszonych - 2 kiełbasy śląskie - 100 g boczku wędzonego - 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu - sól, pieprz P rzygotowanie: Udko myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, wkładamy udko, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy około 20 - 25 minut. Marchew kroimy w plasterki i wrzucamy do wywaru. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy gdy marchewka będzie na wpół miękka. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy gdy ziemniaki będą miękkie. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na rumiano na patelni i przekładamy do zupy. Kiełbasę również kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni gdzie smażyliśmy boczek. Dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy według własnego gustu. Smacznego.

Sałatka grecka

Obraz
Polecam pyszną i szybka w wykonaniu sałatkę. Idealna na kolację, spotkanie towarzyskie lub urodzinowe.  Składniki: - pół sałaty lodowej - 1 mała cebula czerwona - 180 g sera feta -1 mała czerwona papryka - 5 łyżek czarnych oliwek - 1 średni ogórek zielony sos: - 100 ml oleju - 1 łyżeczka musztardy - 3 łyżki wody - kilka kropel cytryny - 1 łyżeczka cukru - 2 szczypty bazylii i oregano - sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę porwać na małe kawałki. Paprykę i cebulę pokroić  paseczki. Ogórka obrać i pokroić w pół księżyce. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, składniki sosu wymieszać w miseczce i polać sałatkę, wymieszać. Smacznego.

Żeberka duszone i surówka

Obraz
Polecam pyszne żeberka na niedzielny obiad i nie tylko z surówką. W mojej rodzinie robimy je od dawna , bo mięso jest przepyszne. Smakuje małym i dużym. Składniki: - 1 kg żeberek u mnie trójkąty, bo jest więcej mięsa - przyprawa do żeberek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku Składniki na sałatkę: - pęczek szczypiorku - pół sałaty lodowej - pół żółtej papryki - pęczek rzodkiewek - 2 łyżki jogurt naturalnego  - 1 łyżka majonezu -sól pieprz Przygotowanie: Żeberka pokroić w mniejsze kawałki i posypać przyprawą. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oleju i obsmażyć. Mięso przełożyć do brytfanki. Na pozostałym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę , następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać z cebula i od razu przełożyć do mięsa, podlać wodą i dusić na małym ogniu około 1,5 godziny lub mniej. Najlepiej posmakować. Możemy sobie zrobić sos zaklepując wodę z mąką. Ja robię pół szklanki wody i 1 czubata łyżka mąki. Mieszam tak żeby nie było grudek i wlewam do powstałego sosu po żebe...

Pizza z kiełbasą Morlińską

Obraz
Dzisiaj upiekłam trzy małe pizze z z porcji na jedną dużą, która zawsze piekę na blaszce z piekarnika. Dwie dla dzieci tylko z sosem, kiełbasą i serem, a dla dorosłych z innymi dodatkami. Ten przepis bierze udział w konkursie  Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni  Pizza jest na grubym i puszystym cieście. Składniki na ciasto:  -2 dkg drożdży  - 1 łyżka cukru  - 3/4 szklanki mleka  - 2 szklanki mąki  - 1 jajko  - 1 łyżka oleju sos do pizzy: - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oleju - bazylia suszona wg uznania - odrobina soli ilość wedle uznania - kiełbasa śląska  Morliny   - cebula - pieczarki - papryka czerwona - ser żółty starty  Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki wbić jajko, rozpuszczone drożdże, 1 łyżkę oleju i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i ułożyć na małej okrągłej ...

Leczo z zielonymi warzywami

Obraz
Polecam pyszne leczo z kiełbaską śląską z Morlin . Możemy podać na kolację z bułka lub na imprezie jako ciepłe danie. Leczo bierze udział w konkursie Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni Składniki: - 5 lasek kiełbasy śląskiej  Morliny - 1 cebula - 1 papryka zielona - 1 cukinia - 2 łodygi selera naciowego - sól, pieprz - pół łyżeczki papryki słodkiej - szczypta papryki ostrej ( możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej ostre) - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 2-3 łyżki ketchupu ostrego Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Paprykę i selera oczyszczamy i kroimy w paseczki. Cukinię kroimy ze skórką w pół księżyce. Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i smażymy około 5 minut, następnie dodajemy seler, paprykę oraz przyprawy, mieszamy i dalej smażymy 3 minuty. Po tym czasie podlewamy wodą około 1 szklanki, dodajemy cukinie i dusimy 3 minuty. ...

Gulasz z kurczaka z marchewka i groszkiem

Obraz
Dzisiaj proponuję szybki obiad. Często brakuje nam czasu, więc to danie się sprawdzi, bo kurczaka nie musimy długo dusić. Dzieciom również smakuje więc polecam. Składniki: - 1 filet z kurczaka - 1 mała cebula - 1 słoik groszku z marchewką - przyprawa do kurczaka - pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej - pieprz - olej do smażenia do zagęszczenia - 100 ml zimnej wody - 1 czubata łyżka mąki  Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz papryką. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy mięso i smażymy na rumiano. Podlewamy szklanką wody i dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy groszek z marchewką z zalewą. Doprowadzamy do wrzenia i zaklepujemy wodą wymieszaną z mąką. Doprawiamy jeśli trzeba. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką. Smacznego.

Pieczeń z mięsa mielonego z papryką

Obraz
W sobotę na obiad zrobiłam pieczeń z mięsa mielonego z papryką. Jest bardzo smaczna. To jest porcja mniejsza akurat dla czteroosobowej rodziny i dlatego jest niska. Porcję możemy podwoić i wtedy pieczeń będzie wyższa. Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego - 1 jajko  - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 mała czerwona papryka -  pieprz - pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej - pół łyżeczki przyprawy do mielonego Przygotowanie: Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Paprykę myjemy, wykrawamy środek i  kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażoną cebulkę oraz paprykę. Wszytko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej wcześniej wysmarowanej olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 - 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. 

Sałatka ziemniaczana z kiełbasą

Obraz
Polecam pyszną sałatkę z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z dobrej jakości kiełbasą. Czyli coś z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki: - około 4 szt ugotowanych ziemniaków - 1 cebula - 4 - 5 sztuk ogórków kiszonych - laska dobrej kiełbasy - 3 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz   dekoracja - 1 łyżka posiekanego szczypiorku - 1 rzodkiewka Przygotowanie: Ziemniaki, ogórki kiszone, kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt grecki, majonez, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Sałatkę możemy schłodzić przed podaniem w lodówce. Smacznego.

Owsianka z bananem i truskawkami liofilizowanymi

Obraz
Owsianka jest bardzo pożywna i zdrowa. Idealnie pasuje na śniadanie. Kiedyś jej nie lubiłam, ale teraz przygotowuje ją sama z różnymi dodatkami i bardzo mi zasmakowała. Składniki: - 1 szklanka mleka 2 % - 5 łyżek płatków górskich - 1 banan - 1 łyżka truskawek liofilizowanych (możemy użyć mrożonych truskawek) - 1 łyżka nasion słonecznika - szczypta soli Przygotowanie: Płatki zalewam mlekiem i odstawiam na noc do lodówki. Rano posypuję szczyptą soli i gotuje w rondelku 3-4 minuty. Przelewam do miski, wkrawam banana, posypuje truskawkami i słonecznikiem.  Rada: 1.Jeśli mamy mrożone truskawki to dodajemy je od razu gdy ugotujemy owsiankę i mieszamy, wtedy owsianka będzie chłodniejsza i owoce od razu się odmrożą. 2. Jeżeli zapomnimy zalać płatki mlekiem lub nie lubimy takich miękkich płatek to rano od razu wlewamy mleko do płatek i gotujemy 5 minut.

Sałatka na drugie śniadanie

Obraz
Dziś polecam sałatkę z małej ilości składników czyli szybko, łatwo i smacznie. Możemy zapakować ją do plastikowego pudełka i zjeść jako drugie śniadanie z ulubioną bułką. Składniki: - 1 papryka czerwona - 1 ogórek zielony - 1 łyżka posiekanego koperku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - sól, pieprz - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka majonezu Przygotowanie: Warzywa myjemy, osuszamy, ogórka obieramy a paprykę oczyszczamy z nasion. Następnie kroimy w kosteczkę. Dodajemy koperek, pietruszkę, majonez, jogurt, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Smacznego.