poniedziałek, 5 kwietnia 2021

Jajko w papryce

 Na dzisiejsze śniadanie polecam jajko w krążku papryki. U mnie jest bardziej płynne, bo tak lubimy, ale możemy dłużej przysmażyć i będzie bardziej ścięte.



Składniki na 2 osoby:

- 2 krążki papryki czerwonej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 3 rzodkiewki do dekoracji
- olej do smażenia


Przygotowanie:

Paprykę postarajmy się  równo ukroić, żeby później na patelni nam jajko nie wypłynęło. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy paprykę, następnie wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem i smażymy około 3 minuty. Wersja bardziej ścięta. Delikatnie obracamy jeszcze chwilkę smażymy i delikatnie przekładamy na talerz. Posypujemy szczypiorkiem. Żeby jajko było płynne to smażymy na jednej stronie pod przykryciem, zaglądając czy jajko z góry się ścięło . Jeśli tak to delikatnie przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego.


czwartek, 1 kwietnia 2021

Gyros z kurczaka plus surówka

 Na dzisiejszy obiad polecam ulubione danie moich dzieci. Danie jest szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Można powiedzieć, że fit.




Składniki:
 
- 1 pierś z kurczaka 
- przyprawa do gyrosa
- olej do smażenia
 
- ryż

składniki na sałatkę:

- 4-5 listków sałaty lodowej
- pół puszki groszku konserwowego
- 3 ogórki konserwowe
1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz



Przygotowanie:

Pierś z kurczaka, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Sałatka:

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Groszek odcedzamy z zalewy, ogórka kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy.

Smacznego



środa, 31 marca 2021

Zupa ogórkowa z boczkiem i kiełbasą


Na dzisiejszy obiad polecam zupę ogórkową, którą wzbogaciłam boczkiem i kiełbasą. 




Składniki:


- 1 udko z kurczaka
- około 2,5 l wody
- 5 średnich marchewek
- 5 dużych ziemniaków
- 8 ogórków kwaszonych
- 2 kiełbasy śląskie
- 100 g boczku wędzonego
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz


Przygotowanie:


Udko myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, wkładamy udko, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy około 20 - 25 minut. Marchew kroimy w plasterki i wrzucamy do wywaru. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy gdy marchewka będzie na wpół miękka. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy gdy ziemniaki będą miękkie. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na rumiano na patelni i przekładamy do zupy. Kiełbasę również kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni gdzie smażyliśmy boczek. Dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy według własnego gustu. Smacznego.




wtorek, 30 marca 2021

Sałatka grecka

Polecam pyszną i szybka w wykonaniu sałatkę. Idealna na kolację, spotkanie towarzyskie lub urodzinowe.


 Składniki:

- pół sałaty lodowej

- 1 mała cebula czerwona

- 180 g sera feta

-1 mała czerwona papryka

- 5 łyżek czarnych oliwek

- 1 średni ogórek zielony

sos:

- 100 ml oleju

- 1 łyżeczka musztardy

- 3 łyżki wody

- kilka kropel cytryny

- 1 łyżeczka cukru

- 2 szczypty bazylii i oregano

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Sałatę porwać na małe kawałki. Paprykę i cebulę pokroić  paseczki. Ogórka obrać i pokroić w pół księżyce. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, składniki sosu wymieszać w miseczce i polać sałatkę, wymieszać. Smacznego.

poniedziałek, 29 marca 2021

Żeberka duszone i surówka

Polecam pyszne żeberka na niedzielny obiad i nie tylko z surówką. W mojej rodzinie robimy je od dawna , bo mięso jest przepyszne. Smakuje małym i dużym.






Składniki:

- 1 kg żeberek u mnie trójkąty, bo jest więcej mięsa
- przyprawa do żeberek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku

Składniki na sałatkę:

- pęczek szczypiorku
- pół sałaty lodowej
- pół żółtej papryki
- pęczek rzodkiewek
- 2 łyżki jogurt naturalnego 
- 1 łyżka majonezu
-sól pieprz

Przygotowanie:

Żeberka pokroić w mniejsze kawałki i posypać przyprawą. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oleju i obsmażyć. Mięso przełożyć do brytfanki. Na pozostałym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę , następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać z cebula i od razu przełożyć do mięsa, podlać wodą i dusić na małym ogniu około 1,5 godziny lub mniej. Najlepiej posmakować. Możemy sobie zrobić sos zaklepując wodę z mąką. Ja robię pół szklanki wody i 1 czubata łyżka mąki. Mieszam tak żeby nie było grudek i wlewam do powstałego sosu po żeberkach. Oczywiście mięso wyciągamy  i wtedy robimy sos.


Sałatka:

Szczypiorek siekamy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, paprykę, rzodkiewkę kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt, majonez, doprawiamy sola, pieprzem i mieszamy.

Żeberka podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego

sobota, 23 listopada 2019

Pizza z kiełbasą Morlińską

Dzisiaj upiekłam trzy małe pizze z z porcji na jedną dużą, która zawsze piekę na blaszce z piekarnika. Dwie dla dzieci tylko z sosem, kiełbasą i serem, a dla dorosłych z innymi dodatkami. Ten przepis bierze udział w konkursie Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni Pizza jest na grubym i puszystym cieście.



Składniki na ciasto: 

-2 dkg drożdży 
- 1 łyżka cukru 
- 3/4 szklanki mleka 
- 2 szklanki mąki 
- 1 jajko 
- 1 łyżka oleju

sos do pizzy:

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- bazylia suszona wg uznania
- odrobina soli

ilość wedle uznania
- kiełbasa śląska Morliny 
- cebula
- pieczarki
- papryka czerwona
- ser żółty starty 


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki wbić jajko, rozpuszczone drożdże, 1 łyżkę oleju i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i ułożyć na małej okrągłej  blaszce. 
Składniki sosu wymieszać w miseczce i posmarować pizze. Na wierzchu układać kiełbasę pokrojoną w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec około 15 minut. Smacznego.






Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

środa, 20 listopada 2019

Leczo z zielonymi warzywami

Polecam pyszne leczo z kiełbaską śląską z Morlin. Możemy podać na kolację z bułka lub na imprezie jako ciepłe danie. Leczo bierze udział w konkursie Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni


Składniki:

- 5 lasek kiełbasy śląskiej Morliny
- 1 cebula
- 1 papryka zielona
- 1 cukinia
- 2 łodygi selera naciowego
- sól, pieprz
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej ( możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej ostre)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki ketchupu ostrego

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Paprykę i selera oczyszczamy i kroimy w paseczki. Cukinię kroimy ze skórką w pół księżyce.


Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i smażymy około 5 minut, następnie dodajemy seler, paprykę oraz przyprawy, mieszamy i dalej smażymy 3 minuty. Po tym czasie podlewamy wodą około 1 szklanki, dodajemy cukinie i dusimy 3 minuty.




 Dodajemy koncentrat pomidorowy chwilkę gotujemy, dodajemy ketchup dalej gotujemy koło 5 minut. Smacznego.






Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Gulasz z kurczaka z marchewka i groszkiem

Dzisiaj proponuję szybki obiad. Często brakuje nam czasu, więc to danie się sprawdzi, bo kurczaka nie musimy długo dusić. Dzieciom również smakuje więc polecam.


Składniki:

- 1 filet z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 słoik groszku z marchewką
- przyprawa do kurczaka
- pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- pieprz
- olej do smażenia

do zagęszczenia
- 100 ml zimnej wody
- 1 czubata łyżka mąki 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz papryką. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy mięso i smażymy na rumiano. Podlewamy szklanką wody i dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy groszek z marchewką z zalewą. Doprowadzamy do wrzenia i zaklepujemy wodą wymieszaną z mąką. Doprawiamy jeśli trzeba. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.
Smacznego.

poniedziałek, 18 listopada 2019

Pieczeń z mięsa mielonego z papryką


W sobotę na obiad zrobiłam pieczeń z mięsa mielonego z papryką. Jest bardzo smaczna. To jest porcja mniejsza akurat dla czteroosobowej rodziny i dlatego jest niska. Porcję możemy podwoić i wtedy pieczeń będzie wyższa.


Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko 
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała czerwona papryka
-  pieprz
- pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- pół łyżeczki przyprawy do mielonego

Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Paprykę myjemy, wykrawamy środek i  kroimy w kostkę.
Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażoną cebulkę oraz paprykę. Wszytko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej wcześniej wysmarowanej olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 - 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. 




środa, 13 listopada 2019

Sałatka ziemniaczana z kiełbasą

Polecam pyszną sałatkę z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z dobrej jakości kiełbasą. Czyli coś z serii nie marnujemy jedzenia.


Składniki:
- około 4 szt ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 4 - 5 sztuk ogórków kiszonych
- laska dobrej kiełbasy
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
 dekoracja
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 rzodkiewka



Przygotowanie:

Ziemniaki, ogórki kiszone, kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt grecki, majonez, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Sałatkę możemy schłodzić przed podaniem w lodówce.
Smacznego.




Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...