- kiełbasa śląska - 1 mała laska
- 10 cm kawałek pora
- 10 dag sera żółtego
- papryka słodka
sos do pizzy:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz
- bazylia
Składniki na ciasto:
- 2 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mlekiem i cukrem. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki dodać jajko, rozpuszczone drożdże, szczyptę soli i 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować, wyłożyć na papier do pieczenia.
Z kiełbasy ściągną osłonkę, pokroić w plasterki i ułożyć na pizzy.
Pora pokroić w krążki rozdrobnić w palcach i ułożyć na kiełbasie.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać na pizzę. Papryką słodka posypać ser.
Zapiec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni 20 minut.
Polać ulubionym sosem.