wtorek, 18 lutego 2014

Surówka z kapusty kwaszonej

Smaczna surówka do obiadu, taka surówkę robiła moja mama.


Składniki:

- 20 dag kapusty kwaszonej
- 1 mała cebula
- 2 łyzki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Kapuste pokroić, cebule obrać, pokroić w małą kostke ptzrłożyć do kapusty, dodac cukier, oliwę i wymieszać. podawac jako surówkę do drugiego dania.

poniedziałek, 17 lutego 2014

Serowa tarta

Zapraszam na serową tartę do kawki i herbatki...
 




Składniki:

na ciasto:

- 15 dag mąki
- 8 dag masła
- 1 łyzka oleju
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 3 łyzki zimnej wody

masa serowa:

- 25 dag sera białego
- 2 łyżki śmietany
- 2 jaja
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyzki rodzynek

- forma do tarty 22 cm

Przygotowanie:

Zimne masło posiekać z mąką, żółtkiem, olejem i szczypta soli. Dodać 3 łyzkiwody i zagnieśc ciasto.
Utworzyc kulę i włożyć na 1 godz do lodówki.
Ser przepuśćić przez maszynke, utrzeć z cukrem, jajkami i smietana na puszystą masę. Mąkę ziemniaczana wymieszać z mlekiem, wlac do masy, wsypac rodzynki i wymieszać.
Dno i boki formy wylepić ciastem, nakłuc gęsto widelcem i podpiec 10 minut w piekarniku  nagrzanym do 200 stopni. Na zapieczony spód wyłożyć masę serową. Piec 30 minut w temp 190 stopni.
Podawac na zimno lub ciepło.

 
 


czwartek, 13 lutego 2014

Kawa z imbirem

Dzisiaj zapraszam na smaczną kawę dla miłośników imbiru. Idealna do ciasta lub ciasteczek.




Składniki:

- 1 szklanka kawy 200 ml - ja użyłam rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki miodu
- 2 szczypty imbiru
- mleko - niespełna 50 ml

Przygotowanie:

Do szklanki wlewamy miód i ucieramy z imbirem. Zalewamy kawą. Mleko spieniamy i wlewamy do kawy.

środa, 12 lutego 2014

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym

Zapraszam na smaczna zapiekankę dla miłośników ziemniaków i nie tylko.


Składniki:

- 4 średnie ziemniaki
- 0,5 kg mielonego
- 1 cebula
- 20 dag sera
- sól, pieprz
- przyprawa do mielonego
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia

- małe naczynie żaroodporne

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować al' dente i pokroić w plasterki.

Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, posypując sola, pieprze, przyprawą do mielonego i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

W naczyniu układamy połowę ziemniaków, na to połowę mięsa mielonego, następnie połowę cebuli pokrojonej w piórka, następnie połowę sera startego na dużych oczkach tarki. Z resztą składników postępujemy tak samo.



 




Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Ja podałam z ketchupem, ale możemy użyć ulubionego sosu.



Smacznego...

wtorek, 11 lutego 2014

Pizza z peperoni

Zapraszam na smaczna pizzę w wersji ostrej z papryczką czerwoną peperoni. Z tej porcji ciasta robię trzy okrągłe (28 cm) cienkie pizzę lub możemy zrobić jedna dużą na dużej formie z piekarnika lub takiej do ciasta, ciasto wtedy będzie grubsze.




Składniki:

- 1 laska kiełbasy śląskiej
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka peperoni
- 10 dag żółtego sera
- papryka ostra

sos do pizzy:- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz
- bazylia

Składniki na ciasto:

- 2 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mlekiem i cukrem. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki dodać jajko, rozpuszczone drożdże, szczyptę soli i 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować,  wyłożyć na papier do pieczenia.

Składniki na sos połączyć i posmarować ciasto.

Z kiełbasy ściągną osłonkę, pokroić w kostkę i ułożyć na pizzy.

Cebulę obrać, pokroić w piórka i położyć na kiełbasę.

Papryczkę umyć i pokroić w plasterki.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać pizzę, na wierzchu posypać papryką ostrą.

Zapiec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni 20 minut.
Polać ulubionym sosem.

poniedziałek, 10 lutego 2014

Pizza z kiełbasą i porem

Zapraszam na smaczna pizzę. Z tej porcji ciasta robię trzy okrągłe (28 cm) cienkie pizzę lub możemy zrobić jedna dużą na dużej formie z piekarnika lub takiej do ciasta, ciasto wtedy będzie grubsze.

 
Składniki:

- kiełbasa śląska - 1 mała laska
- 10 cm kawałek pora
- 10 dag sera żółtego
- papryka słodka



sos do pizzy:

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz
- bazylia

Składniki na ciasto:

- 2 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mlekiem i cukrem. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki dodać jajko, rozpuszczone drożdże, szczyptę soli i 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować,  wyłożyć na papier do pieczenia.

 
Składniki na sos połączyć i posmarować ciasto.


Z kiełbasy ściągną osłonkę, pokroić w plasterki i ułożyć na pizzy.


Pora pokroić w krążki rozdrobnić w palcach i ułożyć na kiełbasie.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać na pizzę. Papryką słodka posypać ser.



Zapiec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni 20 minut.
Polać ulubionym sosem.



niedziela, 9 lutego 2014

Sałatka z ziemniakami

Szybka i prosta sałatka. Możemy ja przygotować jak zostaną nam ziemniaki z obiadu i mamy szybka kolacje.




Składniki:

- 2 duże ziemniaki
- puszka kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski, dodać musztardę, majonez, posypać solą, pieprzem i wszystko wymieszać. Gotowe i smacznego...

piątek, 7 lutego 2014

Pasta śniadaniowa z nutą czosnku

Bardzo smaczna pasta do każdego rodzaju chleba... na śniadanie, sprawdzi się również na śniadanie Wielkanocne










Składniki:

- 50 g masła
- 10 dag sera żółtego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka szczypiorku

- sól i pieprz

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć na puch. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w małą kosteczkę. Szczypiorek również pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do masła, posypać solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Posmarować chleb i zajadamy ....



Śniadanie mistrzów

czwartek, 6 lutego 2014

Wątróbka z papryką

Mój mąż przepada za wątróbką i dzisiaj zażyczył sobie na obiad. Dzisiaj w  wersji z papryką. Możemy ja podać na obiad z ziemniakami lub na kolacje z chlebem.


Składniki:

- 0,7 kg wątróbki drobiowej
- 5 cebul
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Wątróbkę umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, bo będzie mocno strzelać olej na patelni.
Pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażyć na osobnej patelni, posolić i posypać pieprzem.
Wątróbkę przełożyć wraz z olejem do brytfanki, dodać cebulę i dusić pod przykryciem 10 minut. Można podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać papryką pokrojona w paseczki i dusić jeszcze 10 minut. Mieszajmy co jakiś czas aby się nie przypaliło.
Podawać z ziemniakami lub chlebem.

środa, 5 lutego 2014

Makaron z owocami - sałatka

Zapraszam na smaczną sałatkę, którą możemy podać jako śniadanie. W roli głównej z makaronem, owocami, miodem i jogurtem naturalnym. Deser nie jest mocno słodki, dlatego wybierajmy w miarę słodką kiwi, bo jak nie będzie zbyt dojrzała ta sałatkę będzie gorzkawa. Wtedy dodajmy więcej miodu lub po prostu doprawmy cukrem.


Składniki:

- 100 g makaronu gwiazdki
- 2 dojrzałe kiwi + 1 do dekoracji
- 1 duży banan
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- jogurt naturalny 150 g

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Jogurt naturalny wymieszać z miodem.
Kiwi i banana obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać, przełożyć do salaterki.
Kiwi obrać pokroić w plasterki i za pomocą foremki do ciastek wyciąć serduszko i ustroić sałatkę.

 






 

Smacznego... Śniadanie mistrzów

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...