Zapraszam na serową tartę do kawki i herbatki...
Składniki:
na ciasto:
- 15 dag mąki
- 8 dag masła
- 1 łyzka oleju
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 3 łyzki zimnej wody
masa serowa:
- 25 dag sera białego
- 2 łyżki śmietany
- 2 jaja
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyzki rodzynek
- forma do tarty 22 cm
Przygotowanie:
Zimne masło posiekać z mąką, żółtkiem, olejem i szczypta soli. Dodać 3 łyzkiwody i zagnieśc ciasto.
Utworzyc kulę i włożyć na 1 godz do lodówki.
Ser przepuśćić przez maszynke, utrzeć z cukrem, jajkami i smietana na puszystą masę. Mąkę ziemniaczana wymieszać z mlekiem, wlac do masy, wsypac rodzynki i wymieszać.
Dno i boki formy wylepić ciastem, nakłuc gęsto widelcem i podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na zapieczony spód wyłożyć masę serową. Piec 30 minut w temp 190 stopni.
Podawac na zimno lub ciepło.
świetnie wygląda, chętnie bym zjadła taką:)
OdpowiedzUsuńdziękuje, jest bardzo smaczna :) na ciepło też jest pyszna :)
Usuń