sobota, 29 marca 2014

Danie jednogarnkowe z kiełbasą

Zapraszam na jedno z dań wymyślonych z tego co mamy pod ręką...

 




Składniki:

- 25 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 laska kiełbasy np. toruńskiej
- 1 duży ziemniak lub 2-3 mniejsze
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przyprawy do gulaszu
- sól morska
- pieprz
- papryka ostra
- olej do smażenia
- woda


Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroic w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paseczki.
Na patelni na rozgrzany olej dodajemy cebulę, chwilkę smażymy i dodajemy kiełbasę. Smażymy 10 minut i dodajemy pieczarki, smażymy kolejne 10 minut.
Wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Dusimy. W razie potrzeby podlewamy wodą. Jak ziemniaki będą na wpół ugotowane, dodajemy sól, pieprz, paprykę ostrą i przyprawę do gulaszu,dusimy do miękkości ziemniaków.
Podajemy na gorąco.

piątek, 28 marca 2014

Wiosenna surówka

Wiosna przyszła, chodź za oknem różnie bywa, ale u mnie na talerzu przy najmniej jest wiosennie...




Składniki:

- 4 liście sałaty lodowej
- pęczek rzodkiewek
- 10 cm zielony ogórek
- pół pęczka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- przyprawa do sałatek u mnie Kamis
- kilka kropel oliwy z oliwek, ewentualnie oleju rzepakowego


Przygotowanie:

Sałatę myjemy i rwiemy rękoma na mniejsze kawałki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do salaterki, posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie doprawiamy jeśli trzeba według własnych kubków smakowych i posypujemy szczypiorkiem.


Zielono mi, idzie wiosna Surówkowo witamy wiosnę!

czwartek, 27 marca 2014

Racuszki z kapustą

Zapraszam na bardzo smaczne placuszki. Możemy je jeść same z dodatkiem ketchupu, sosu czosnkowego lub innego ulubionego.

 

Składniki:

- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 200 - 250 g bialej kapusty
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Z mleka, żółtek, mąki, wody zrobić ciasto jak na nalesniki, dodać kapustę, cebule, doprawić solą i pieprzem.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone racuszki możemy kłaść na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu.







wtorek, 25 marca 2014

Surówka z pora z kukurydzą

Smaczna surówka do obiadu lub jako przekąska miedzy posiłkami...





Składniki:

- puszka kukurydzy
- 1 por
- 3 ogórki kiszone
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Pora sparzyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka kiszonego obrać ze skórki i pokroić  kostkę. Składniki przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem, dodać majonez i wymieszać.
 
Surówkowo witamy wiosnę!

niedziela, 23 marca 2014

Truskawkowy przekładaniec

Proste i smaczne ciasto do niedzielnej kawki.






Składniki:

- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3-4 (1 kg) słoiczki konfitury lub dżemu truskawkowego
- 2 galaretki truskawkowe

- 400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- odrobina wody do rozpuszczenia żelatyny

- czekolada deserowa lub mleczna

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka i dalej miksować. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.

Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 25 30 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia. Każdy piekarnik jest inny, więc radzę sprawdzić po 20 minutach czy jest już upieczony.

Po wystudzeniu biszkopt przekroić na dwie części.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Jak ostygną to połączyć z konfiturami truskawkowymi.  Jak konfitury będą zaczynały tężeć to dzielimy na dwie części.
Na pierwszą część biszkopta wylewamy połowę konfitury truskawkowej, kładziemy drugą część biszkopta i wylewamy drugą część konfitury. Wstawiamy do lodówki aby stężała.

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Ja zawsze rozpuszczam w gorącej wodzie i czekam aż ostygnie lub studzę w misce z zimną wodą i zimną dodaję do śmietany.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajmy cukier puder dalej miksując. Dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy. Przekładamy na ciasto. Na wierzch posypujemy starta czekoladą na średnich oczkach tarki.

Smacznego...

sobota, 22 marca 2014

Potrawka z mięsa mielonego z kalafiorem

Zapraszam na smaczną potrawkę z mięsa mielonego, doskonała na obiad, kolację lub imprezę.





Składniki:

- 300 g mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- mały kalafior
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- koncentrat pomidorowy ziołowy ( Pudliszki)
- woda
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Na rozgrzany olej na patelni przekładamy cebulę, podsmażamy i dodajemy 1 łyżeczkę papryki ostrej  chwilkę smażymy i dodajemy mięso mielone, mieszamy, dodajemy sól, pieprz, i smażymy 10 minut.
W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z wodą. Zalewamy mięso, dodajemy różyczki kalafiora, paprykę i dusimy pod przykryciem do miękkości kalafiora. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

czwartek, 20 marca 2014

Sałatka z klopsikami

Bardzo pyszna sałatka z klopsikami na kolację lub imprezę okolicznościową.




Składniki:

- 250 g mięsa mielonego
- mały kalafior
- czerwona papryka
- pęczek rzodkiewki
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego


Przygotowanie:

Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Paprykę pokroić w kostkę, a rzodkiewkę w plasterki.
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszać na jednolita masę i uformować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzić, wystudzić.
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem.
Do dużej miski przełożyć pulpeciki, kalafior, paprykę, rzodkiewkę, polać sosem i wymieszać.
Smacznego...




sobota, 15 marca 2014

Rolada z mięsa mielonego z kalafiorem i papryką

Dzisiejszy obiadek to mój wymyślony przepis. Rolada jest bardzo smaczna, polecam.
 








Składniki:

- 60 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- pół małego kalafiora
- pół czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- sól morska
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na różyczki i ugotować a'l dente w osolonej wodzie. Papryke umyć i pokroić w paski.
Mięso przełożyć do miski, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy - sól morską, pieprz ziołowy, papryke słodką. Cebulę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Przełożyć do mięsa i wyrobic masę. Mięso przełożyć na folię aluminiową i równomiernie rozłożyć. Na środu ułożyc różyczki kalafiora i paski papryki, zwinąć w roladę. Przełożyć do naczynia zaroodporngo wysmarowanego tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 40 minut. Po tym czasie zdjać pokrywę i piecc jeszcze 5 minut.

Rada:

Roladę możemy piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem lub zawiniętą w folię aluminiową na blaszce.





czwartek, 13 marca 2014

Marchewkowe kotleciki z jajkiem

Bardzo smaczne kotleciki z marchewki. Jadłam je pierwszy raz, znalazłam je tutaj. I na pewno częściej je będą robiła. Idealne danie na piątkowy obiad.


Składniki:

- 6 marchewek
 - 4 jajka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła roślinnego
- bułka tarta
- sól morska
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Marchewki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu, przekładamy do miski. 3 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, przekładamy do marchewki. Cebulę kroimy w kostke i przesmażamy na maśle, przekładamy do miski. Dodajemy sól morską oraz pieprz ziołowy i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i dosypujemy nieco tartej bułki, tak aby marchewkowa masa była dość zbita i można było z niej formować kotlety. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy na ciepło same, z ketchupem lub innym sosem i surówką.

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...