poniedziałek, 26 maja 2014

Tarta z ricottą - sernik na zimno z truskawkami

Myślałam i myślałam aż wymyśliłam ciasto na Dzień Matki, a mianowicie tarte z sernikiem na zimno z sera ricotty. Do tego truskawki i ciasto wyszło pyszne...






Składniki:
na tarte:

- 100 g margaryny
- 250 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko

- 250 g sera ricotta
- 2 galaretki truskawkowe Winiary
- 250 g truskawek

Przygotowanie:

Składniki na tarte zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wylepiamy formę do tarty i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut, na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody, gdy będzie tężeć mieszamy z serem ricottą i wylewamy na przestudzony spód tary. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na pół, układamy na serniku.
Druga galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na truskawki. Wkładamy do lodówki aby stężało.

Rada:

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdyż spód tarty zmięknie.
Uważajmy aby tarta nam się mocno nie spiekła, bo będzie twarda.









Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014 Milion smaków truskawek

Koktajl truskawkowo-bananowy

Pyszny, schłodzony koktajl na ten upalny dzień.




Składniki:

- 2 banany
- 2 szklanki truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia, zmiksować. Podawać schłodzone.

 
Milion smaków truskawek Nowalijkowe Kucharzenie

niedziela, 25 maja 2014

Gulasz ze schabu

Pyszny niedzielny obiad...

Składniki:

- 500 g schabu
- 1 cebula
- sól, pieprz
- przyprawa do gulaszu
- olej do smażenia

- pół szklanki zimnej wody
- czubata łyżka mąki

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gulaszu. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso i smażyć do zrumienienia, następnie cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa, smażyć jeszcze chwilkę. Wlać szklankę wody i dusić do miękkości mięsa, co jakiś czas podlewając wodą. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić wodą rozmieszaną z mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.



piątek, 23 maja 2014

Surówka z ogórka i rzodkiewki

Szybka i smaczna surówka do obiadu lub na grilla


Składniki:

- 1 średni ogórek zielony
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól ziołowa, pieprz
- szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Ogórka umyć, obrać i pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Posypać solą ziołową i pieprzem, dodać majonez jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem.


Nowalijkowe Kucharzenie

środa, 21 maja 2014

Klopsiki z warzywami

Zapraszam na pyszny obiadek. Moja dzieciaki bardzo lubią klopsiki w różnych sosach.



Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- sól ziołowa, pieprz
- 3 łyżki bułki tartej

- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 250 g pieczarek
- 1 cebula

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego



Przygotowanie:

Mieso przełożyć do miski, dodać do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą, sól ziołową, pierz i wszystko wymieszać i uformować małe pulpeciki.
W garnku zagotować 750 ml wody, posolić i ugotować pulpeciki.

Papryki umyć i pokroić w paseczki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i podsmażyć około 5minut. Następnie dodać papryki z cebulą i smażyć 3 minuty. Wlać 1,5 szklanki wody z gotowanych klopsików, zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, gotować 2 minuty i dodać klopsiki. Wymieszać, gotowac 5 minut. W razie potzreby podlać wodą i doprawić solą i pieprzem.
Podawać z chlebem lub z ziemniakami i surówką.







Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

wtorek, 20 maja 2014

Deser arbuzowy

Prosty i smaczny deserek nie tylko dla dzieci.





Składniki:

- 1 galaretka arbuzowa
- 200 g arbuza
- 1 banan
- 1,5 szklanki wrzącej wody do galaretki

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, przelać do pucharków i wstawić do lodówki aby stężała.
Gdy stężeje wyjąć z pucharków, obracając do góry dnem i ułożyć na talerzyku. Arbuza pokroić w kostkę i ułożyć wokół galaretki. Banana pokroić w plasterki i ułożyć wokół kawałków arbuza.

Smacznego

niedziela, 18 maja 2014

Roladki z serem

Pyszny niedzielny obiad...

Składniki na 4 sztuki:

- 2 filety z kurczaka
- sól ziołowa, pieprz
- 5 dag sera żółtego
- 1-2 jajka
- bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

Fileta umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić wzdłuż na pół i rozbić tłuczkiem. Posypać solą ziołową i pieprzem. Na środku ułożyć plastry sera i zwinąć. Ja zwijałam od tej dłuższej strony, wtedy lepiej można je zawinąć, aby ser nie wyciekł i mamy pewność że dobrze się usmażą od środka. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie dziś kalafior z bułką tartą.






piątek, 16 maja 2014

Torcik jogurtowo-jagodowy

Zapraszam na smaczny i lekki torcik....

 
 
Składniki:

- 1 galaretka arbuzowa Winiary
- 1 galaretka jagodowa Winiary
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka jagód ( mrożonych lub z domowego soku odsączone na sitku)

biszkopt:

- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Biszkopt:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i lekko wymieszać.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.


Jogurt naturalny z galaretką:

W szklance wody rozpuszczamy arbuzową galaretkę, jak będzie tężeć połączyć z jogurtem naturalnym i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała.

Jagody z galaretką:

Jagodowąa galaretkę rozpuszczamy w szklane wody, gdy będzie tężeć łączymy z jaagodami i wylewamy na pierwszą warstwę. Wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężała.









Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

środa, 14 maja 2014

Paprykowa sałatka

Szybko, prosto i smacznie... Na przekąskę lub kolacje.


Składniki:

- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- puszka kukurydzy
- 4 jajka
- por biała część
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu


Przygotowanie:

Jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Papryki i por kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i zajadamy.




Smacznego... Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...