niedziela, 12 kwietnia 2015

Ciasto wiśniowe na kisielach niemieckich

Polecam pyszne ciasto, które podpatrzyłam u mojej koleżanki mamy. Jak byłam w Niemczech to kupiłam sobie te kisiele, ale widziałam je w Kauflandzie. Użyłam tych kisieli bo są bardzie gęste jak galaretka i ciasto się nie rozpada.



Składniki:

biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 czubata łyżka kakao

masa wiśniowa:
- 3 kisiele wiśniowe niemieckie - zdjęcie poniżej
- 1,2 l kompotu wiśniowego razem z owocami bez pestek

masa śmietanowa:
- 400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru

- 3 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej

Przygotowanie:

biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać.

Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C.

masa wiśniowa:
Sok z kompotu przelać do garnka odlewając 1,5 szklanki aby rozpuścić kisiel. Zagotować i wlać rozmieszane kisiele, mieszając ugotować kisiel. Do gorącego dodać wiśnie bez pestek i wylać na biszkopta. Zostawić do zastygnięcia i wystudzenia.

bita śmietana:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder dalej mieszając. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną, wymieszać i wylać na masę wiśniową

Na wierzch posypać czekoladę startą na średnich oczkach tarki.











Wiosenne słodkości!

czwartek, 9 kwietnia 2015

Schab w ziołach z jabłkami

Polecam pyszny mięsko, które u nas gościło na świątecznym stole, ale oczywiście możemy je podać w każdy inny dzień.

\
Składniki:

- 1 kg schabu bez kości
- 0,5 kg twardych jabłek
- 1 cytryna
- kilka goździków
- 3 ząbki czosnku
- łyżka tymianku
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem obranym i przeciśniętym przez praskę. Wciskamy goździki w różnych odstępach, przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Jabłka myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Cząstki jabłek skrapiamy sokiem z cytryny.
Następnie schab nacinamy głęboko, ale nie do końca co 2 cm. Nacięcia oprószamy tymiankiem i skórką z cytryny.
W nacięcia wkładamy plasterki jabłek. Schab mocno ściskamy i obwiązujemy bawełnianą nitką..
Schab wkładamy do rękawa foliowego, układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu usuwamy nici i kroimy wzdłuż nacięć na porcje. Podajemy na ciepło.







Wielkanocne Smaki - edycja V

wtorek, 7 kwietnia 2015

Sernik na zimno na biszkopcie

Moja rodzina bardzo lubi serniki na zimno, więc nie mogło się obejść bez niego. W te święta Wielkanocne sernik na biszkopcie z twarogu z wiaderka.



Składniki:

biszkopt:
- 2 duże jajka 
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego


masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego we wiaderku
- 3 galaretki niebieskie Wodzisław

galaretka:
- 3- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 1 galaretka gruszkowa 

Przygotowanie:

Biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, wymieszać. Ciasto wylać do okrągłej formy (24 cm) wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić. 

Masa serowa:
Trzy galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody, zostawiamy aby wystygła, gry zacznie lekko tężeć mieszamy stopniowo z twarogiem. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki aby stężało. 

Galaretka:
Gruszkową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na stężonej masie serowej i zalewamy tężejącą gruszkową galaretkę. Ponownie wkładamy do lodówki aby stężało.






Wielkanocne Smaki - edycja V

sobota, 4 kwietnia 2015

Tort urodzinowy

Dzisiaj jeszcze propozycja na smaczny tort, który zrobiłam dla brata na urodziny.







Składniki:

na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia


masa śmietanowa:
- 1 litr śmietany 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- pół szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

- puszka brzoskwiń - 2 połówki odkładamy do dekoracji

dodatkowo:
- dżem truskawkowy - mały słoik
- 1 kiwi do dekoracji
- pół tabliczki białej i gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 - 25 minut w temp. 180 stopni.


Masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, a te odłożone do dekoracji w pasterki. Kiwi obrać, przekroić na pół i potem w plasterki
Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder i zimną żelatynę. Podzielić na 3 części.

Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszą część posmarować dżemem truskawkowych i posmarować 1 częścią masy śmietanowej. Przykryć drugą częścią biszkopta. Drugą część masy wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami i wyłożyć na drugą część biszkopta. Przykryć trzecią częścią biszkopta. Trzecią częścią masy smarujemy wierzch tortu, boki i robimy różyczki. Układamy kiwi i brzoskwinie. A boki obsypujemy startą na dużych oczkach tarki czekoladą białą i gorzką.







Jajka w wiosennym sosie

Polecam pyszne jajeczka na śniadanie Wielkanocne i nie tylko.








Składniki:

- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 1 szklanka śmietany gęstej 18 %
- 2 ząbki czosnku
- po 2 łyżki posiekanej rzeżuchy, szczypiorku, koperku, pietruszki
- 1 szczypta cukru
- sól do smaku
- 1 szczypta białego pieprzu

Przygotowanie:

Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, pieprz oraz zieleninę. Wszystko dobrze wymieszać.
Jajka obieramy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na półmisku i polewamy sosem. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.

ALE JAJA! Wielkanocne Smaki - edycja V Niedocenione Jajko

piątek, 3 kwietnia 2015

Ciasteczka kruche - kakaowe

Polecam pyszne ciasteczka kruche i kakaowe. Możemy zrobić je na różne okazje. U nas głównie w motywach świątecznych.


Składniki:

ciasteczka jasne:
- 100 g margaryny Kasia
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka maki i 2 łyżki

ciasteczka kakaowe:
- 100 g margaryny Kasia
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka maki i 2 łyżki
- 1 łyżka kakao

dekoracja:
- cukier puder
- woda
- kolorowe posypki

Przygotowanie:

Składniki na ciasteczka jasne zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąka i wycinamy ciasteczka za pomocą foremek. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12-15 minut.

Składniki na ciasteczka kakaowe zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąka i wycinamy ciasteczka za pomocą foremek. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12-15 minut.

Wystudzone ciasteczka lukrujemy i posypujemy kolorowa posypką










Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...