Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
- 1 litr śmietany 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- pół szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- puszka brzoskwiń - 2 połówki odkładamy do dekoracji
dodatkowo:
- dżem truskawkowy - mały słoik
- 1 kiwi do dekoracji
- pół tabliczki białej i gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 - 25 minut w temp. 180 stopni.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, a te odłożone do dekoracji w pasterki. Kiwi obrać, przekroić na pół i potem w plasterki
Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder i zimną żelatynę. Podzielić na 3 części.
Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszą część posmarować dżemem truskawkowych i posmarować 1 częścią masy śmietanowej. Przykryć drugą częścią biszkopta. Drugą część masy wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami i wyłożyć na drugą część biszkopta. Przykryć trzecią częścią biszkopta. Trzecią częścią masy smarujemy wierzch tortu, boki i robimy różyczki. Układamy kiwi i brzoskwinie. A boki obsypujemy startą na dużych oczkach tarki czekoladą białą i gorzką.
Proszę o wymiary tortownicy, nieskomplikowana dekoracja ale bardzo mi się podoba, pozdrawiam :)Teresa
OdpowiedzUsuńWymiar tortownicy 24 cm. Jak pani zrobi to proszę dać znać i ewentualnie zdjęcie na adres aniad29@op.pl co dodam do zakładki czytelnicy pieką i gotują. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie! Ja ostatnio zamowilam fajny tort na https://e-torty.pl/. Musze przyznac, ze byl przepyszny :)
OdpowiedzUsuńI ja ostatnio zrobiłam ten tort na urodziny mojej córki. Wszyscy byli zachwyceni :). W jego przygotowaniu pomogły mi niektóre akcesoria kuchenne, których używam przeważnie przy przyrządzaniu ciast. Należą do nich m.in. forma do ciasta, tylka cukiernicza, a także zakupiona ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw poręczna łopatka. Dzięki nim przygotowanie tortów, a także innych wypieków jest o wiele łatwiejsze i dlatego zawsze staram się je mieć pod ręką.
OdpowiedzUsuń