Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
masa wiśniowa:
- 3 kisiele wiśniowe niemieckie - zdjęcie poniżej
- 3 kisiele wiśniowe niemieckie - zdjęcie poniżej
- 1,2 l kompotu wiśniowego razem z owocami bez pestek
masa śmietanowa:
- 400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać.
Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C.
masa wiśniowa:
Sok z kompotu przelać do garnka odlewając 1,5 szklanki aby rozpuścić kisiel. Zagotować i wlać rozmieszane kisiele, mieszając ugotować kisiel. Do gorącego dodać wiśnie bez pestek i wylać na biszkopta. Zostawić do zastygnięcia i wystudzenia.
bita śmietana:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder dalej mieszając. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną, wymieszać i wylać na masę wiśniową
- 400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać.
Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C.
masa wiśniowa:
Sok z kompotu przelać do garnka odlewając 1,5 szklanki aby rozpuścić kisiel. Zagotować i wlać rozmieszane kisiele, mieszając ugotować kisiel. Do gorącego dodać wiśnie bez pestek i wylać na biszkopta. Zostawić do zastygnięcia i wystudzenia.
bita śmietana:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder dalej mieszając. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną, wymieszać i wylać na masę wiśniową
Na wierzch posypać czekoladę startą na średnich oczkach tarki.
Super ciasto, ale bym zjadłam choćby kawałek :)
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią bym cię poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda nie dość, że pysznie to jeszcze podobnie jak wiśniowe, które zamawiałam w cukierni na chrzest dziecka i postanowiłam spróbować odtworzyć, ale już nie miałam wiśni :) a chyba właśnie ułatwiłaś mi zadanie :D
OdpowiedzUsuńPostawiłam sobie za cel wykonać takie w domu (no mniej słodkie, bo przesadzili w cukierni:P), kupię w tym roku kawałek i z Twoim przepisem i moimi kubkami smakowymi spróbuję :))) dzięki za ten przepis!! :))
Ja też długo się przymierzałam do tego ciasta, aż w końcu zrobiłam. Wszystkim bardzo smakowało. Cieszę się że ułatwiłam Ci zadanie :) Będę czekać aż zrobisz i dasz znać czy Ci wyszło i czy smakowało :)
UsuńMmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo jest na prawdę pyszne :))
Usuń