Polecam pyszna surówkę, którą znalazłam u Marzeny Jest bardzo smaczna i godna polecenia.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 duża cebula
- sól
Zalewa:
- 0,5 litra wody
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- pieprz czarny
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Zalewa:
Zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy ocet i mieszamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Zalewamy gorącą zalewą i po 2 minutach dodajemy kapustę, mieszamy. Doprawiamy pieprzem, olejem i ponownie mieszamy.
sobota, 27 czerwca 2015
piątek, 26 czerwca 2015
Surówka z czerwonej kapusty
Polecam pyszną surówkę z czerwonej kapusty.
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1 słodkie jabłko
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do kapusty, dodać majonez, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Podawać do drugiego dania.
środa, 24 czerwca 2015
Omlet z truskawkami
Polecam pyszny omlet z truskawkami na śniadanie. Ja nie dodawałam cukru, bo miałam bardzo słodkie truskawki. Jeśli wolimy słodkie omlety to możemy posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki maki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- olej do smażenia
- 200 g truskawek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy jogurt grecki, mąkę i dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano.
Usmażony omlet przekładamy na talerz. Na połowie układamy pokrojone truskawki, polewamy 2 łyżkami jogurtu i składamy na pół. Dekorujemy truskawkami i jogurtem greckim. Podajemy.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki maki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- olej do smażenia
- 200 g truskawek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy jogurt grecki, mąkę i dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano.
Usmażony omlet przekładamy na talerz. Na połowie układamy pokrojone truskawki, polewamy 2 łyżkami jogurtu i składamy na pół. Dekorujemy truskawkami i jogurtem greckim. Podajemy.
niedziela, 21 czerwca 2015
Sos czosnkowo-koperkowy
Polecam bardzo smaczny sos czosnkowy z koperkiem. U nas gości bardzo często zwłaszcza gdy jest sezon grillowy.
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jogurt przełożyć do miski. Dodać czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, koperek, sól, pieprz i wymieszać. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego gustu.
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jogurt przełożyć do miski. Dodać czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, koperek, sól, pieprz i wymieszać. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego gustu.
piątek, 19 czerwca 2015
Racuchy twarogowo-bananowe
Polecam pyszne racuszki twarogowe z bananami. Wszyscy się u mnie zajadali i bardzo szybko znikały z talerza. Idealne dla dzieci.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego czyli 1 kostka
- pół szklanki mleka - 100 ml
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki
- 2 banany
- truskawki do dekoracji
- można podawać z cukrem pudrem lub z innym ulubionym dodatkiem
Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko i miksujemy. Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, dodajemy do reszty składników i jeszcze raz miksujemy. Dalej miksując dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do miski i mieszamy.
Smażymy placki na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego czyli 1 kostka
- pół szklanki mleka - 100 ml
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki
- 2 banany
- truskawki do dekoracji
- można podawać z cukrem pudrem lub z innym ulubionym dodatkiem
Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko i miksujemy. Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, dodajemy do reszty składników i jeszcze raz miksujemy. Dalej miksując dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do miski i mieszamy.
Smażymy placki na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
poniedziałek, 15 czerwca 2015
Biszkopt z czereśniami i galaretką
Polecam pyszne i mało pracochłonne ciasto. ja korzystając z sezonowej okazji użyłam czereśni.
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki dżemu czereśniowego lub innego czerwonego
- 0,5 kg czereśni bez pestek
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy cały czas miksując żółtka, cukier oraz mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę (24 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy.
Wystudzony biszkopt smarujemy dżemem.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Studzimy i gdy zacznie tężeć łączymy z czereśniami i wylewamy na biszkopt posmarowany dżemem czereśniowym.
Wstawiamy do lodówki aby galaretki stężały.
Smacznego...
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...