Pyszne muffiny z budyniem toffi, który dodajemy w proszku i daje muffinom pyszny smak. U nas rozeszły się w mig.
Składniki:
składniki suche:
- 2 budynie o smaku toffi
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
składniki mokre:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
dekoracja
- cukier puder
- odrobina wody
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
Suche składniki czyli mąkę, budyń w proszku, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy mieszamy w jednej misce.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli jajka, mleko, olej i przelewamy do składników suchych. Mieszamy i napełniamy foremki do muffin na 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Dekorujemy cukier puder rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody tak aby powstał lekko gęsty lukier. Polewamy muffiny i posypujemy kolorową posypką.
piątek, 31 lipca 2015
środa, 29 lipca 2015
Biszkopt z masą śmietanową i owocami
Polecam pyszne ciasto czyli biszkopt, kremówka z serkiem mascarpone, owoce i galaretka. Ciasto zrobiłam na urodziny mamy i wszyscy się zajadali.
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
masa śmietanowa:
- 330 ml śmietany 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka ananasowa
galaretka:
- 1 galaretka truskawkowa
- pół kobiałki malin
- 300 g truskawek
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy cały czas miksując żółtka, cukier oraz mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę (24 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy.
masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy. Śmietaną ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę. Chwilkę miksujemy i wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki aby stężało.
galaretka.
Owoce myjemy z truskawek ściągamy szypułki i suszymy.
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu.
Gdy masa śmietanowa stężeję układamy owoce na przemian kółka malin i truskawek. zalewamy tężejącą galaretka i wstawiamy do lodówki.
Rada:
Biszkopt przekładamy na talerz i zamykamy bokiem od tortownicy. Wtedy wylewamy masę i mamy pewność że nic nam się nie wyleje i ciasto będzie równe.
piątek, 10 lipca 2015
Ciasto z rabarbarem
Polecam bardzo smaczne ciasto z rabarbarem, lekko kwaskowate. Jak nie lubimy rabarbaru możemy użyć innych owoców.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki maki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 kostki margaryny
- 5 łodyg rabarbaru
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Margarynę roztapiamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka dalej miksując. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i na koniec roztopioną margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do formy kwadratowej 20 x 20 cm.
Rabarbar myjemy, oczyszczamy, kropimy w kostkę i układamy na cieście.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30 minut. Sprawdźmy wcześniej patyczkiem czy się upiekło czyli na suchy patyczek. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki maki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 kostki margaryny
- 5 łodyg rabarbaru
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Margarynę roztapiamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka dalej miksując. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i na koniec roztopioną margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do formy kwadratowej 20 x 20 cm.
Rabarbar myjemy, oczyszczamy, kropimy w kostkę i układamy na cieście.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30 minut. Sprawdźmy wcześniej patyczkiem czy się upiekło czyli na suchy patyczek. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
wtorek, 7 lipca 2015
Sałatka z sałatą
Gdy mamy dużo sałaty, a szkoda by zwiędła możemy zrobić sałatkę. Zazwyczaj robi się ze śmietana do ziemniaków, a dla urozmaicenia możemy właśnie zrobić tą sałatkę.
Składniki:
- pół główki sałaty
- 1 papryka czerwona
- pół pęczka szczypiorku
- 1 ogórek zielony wężowy
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego - kwestia smaku
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Szczypiorek również kroimy w kostkę. Ogórka i jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez lub jogurt grecki, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Możemy podawać od razu lub schładzamy w lodówce.
Składniki:
- pół główki sałaty
- 1 papryka czerwona
- pół pęczka szczypiorku
- 1 ogórek zielony wężowy
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego - kwestia smaku
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Szczypiorek również kroimy w kostkę. Ogórka i jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez lub jogurt grecki, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Możemy podawać od razu lub schładzamy w lodówce.
wtorek, 30 czerwca 2015
Wątróbka z papryką i pieczarkami
Polecam bardzo smaczną wątróbkę z cebulą, pieczarkami i papryką. Każdy przeważnie robi z samą cebulą, która też jest smaczna, ale od czasu do czasu możemy zrobić inaczej.
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 1 papryka czerwona
- 200 g pieczarek
- 4 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do brytfanki.
Osobno usmażyć cebulę i przełożyć do usmażonej wątróbki.
Paprykę pokroić w paseczki i również przełożyć do brytfanki.
Pieczarki obrać, pokroić w paseczki i usmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do wątróbki z cebulą i papryką. Włączyć gaz, doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem około 20 minut często mieszając aby się nie przypaliło.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 1 papryka czerwona
- 200 g pieczarek
- 4 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do brytfanki.
Osobno usmażyć cebulę i przełożyć do usmażonej wątróbki.
Paprykę pokroić w paseczki i również przełożyć do brytfanki.
Pieczarki obrać, pokroić w paseczki i usmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do wątróbki z cebulą i papryką. Włączyć gaz, doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem około 20 minut często mieszając aby się nie przypaliło.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
sobota, 27 czerwca 2015
Modra kapusta
Polecam pyszna surówkę, którą znalazłam u Marzeny Jest bardzo smaczna i godna polecenia.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 duża cebula
- sól
Zalewa:
- 0,5 litra wody
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- pieprz czarny
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Zalewa:
Zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy ocet i mieszamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Zalewamy gorącą zalewą i po 2 minutach dodajemy kapustę, mieszamy. Doprawiamy pieprzem, olejem i ponownie mieszamy.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 duża cebula
- sól
Zalewa:
- 0,5 litra wody
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- pieprz czarny
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Zalewa:
Zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy ocet i mieszamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Zalewamy gorącą zalewą i po 2 minutach dodajemy kapustę, mieszamy. Doprawiamy pieprzem, olejem i ponownie mieszamy.
piątek, 26 czerwca 2015
Surówka z czerwonej kapusty
Polecam pyszną surówkę z czerwonej kapusty.
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1 słodkie jabłko
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do kapusty, dodać majonez, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Podawać do drugiego dania.
środa, 24 czerwca 2015
Omlet z truskawkami
Polecam pyszny omlet z truskawkami na śniadanie. Ja nie dodawałam cukru, bo miałam bardzo słodkie truskawki. Jeśli wolimy słodkie omlety to możemy posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki maki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- olej do smażenia
- 200 g truskawek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy jogurt grecki, mąkę i dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano.
Usmażony omlet przekładamy na talerz. Na połowie układamy pokrojone truskawki, polewamy 2 łyżkami jogurtu i składamy na pół. Dekorujemy truskawkami i jogurtem greckim. Podajemy.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki maki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- olej do smażenia
- 200 g truskawek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy jogurt grecki, mąkę i dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano.
Usmażony omlet przekładamy na talerz. Na połowie układamy pokrojone truskawki, polewamy 2 łyżkami jogurtu i składamy na pół. Dekorujemy truskawkami i jogurtem greckim. Podajemy.
niedziela, 21 czerwca 2015
Sos czosnkowo-koperkowy
Polecam bardzo smaczny sos czosnkowy z koperkiem. U nas gości bardzo często zwłaszcza gdy jest sezon grillowy.
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jogurt przełożyć do miski. Dodać czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, koperek, sól, pieprz i wymieszać. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego gustu.
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jogurt przełożyć do miski. Dodać czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, koperek, sól, pieprz i wymieszać. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego gustu.
piątek, 19 czerwca 2015
Racuchy twarogowo-bananowe
Polecam pyszne racuszki twarogowe z bananami. Wszyscy się u mnie zajadali i bardzo szybko znikały z talerza. Idealne dla dzieci.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego czyli 1 kostka
- pół szklanki mleka - 100 ml
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki
- 2 banany
- truskawki do dekoracji
- można podawać z cukrem pudrem lub z innym ulubionym dodatkiem
Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko i miksujemy. Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, dodajemy do reszty składników i jeszcze raz miksujemy. Dalej miksując dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do miski i mieszamy.
Smażymy placki na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego czyli 1 kostka
- pół szklanki mleka - 100 ml
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki
- 2 banany
- truskawki do dekoracji
- można podawać z cukrem pudrem lub z innym ulubionym dodatkiem
Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko i miksujemy. Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, dodajemy do reszty składników i jeszcze raz miksujemy. Dalej miksując dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do miski i mieszamy.
Smażymy placki na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
poniedziałek, 15 czerwca 2015
Biszkopt z czereśniami i galaretką
Polecam pyszne i mało pracochłonne ciasto. ja korzystając z sezonowej okazji użyłam czereśni.
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki dżemu czereśniowego lub innego czerwonego
- 0,5 kg czereśni bez pestek
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy cały czas miksując żółtka, cukier oraz mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę (24 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy.
Wystudzony biszkopt smarujemy dżemem.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Studzimy i gdy zacznie tężeć łączymy z czereśniami i wylewamy na biszkopt posmarowany dżemem czereśniowym.
Wstawiamy do lodówki aby galaretki stężały.
Smacznego...
czwartek, 11 czerwca 2015
Koktajl truskawka-banan-jabłko
Uwielbiam koktajle i często różne wymyślam. Oto kolejny.
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 1 mały banan
- 1 średnie jabłko
- 1 jogurt naturalny 180 g
- 200 ml mleka 1,5 %
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekładamy do wysokiego naczynia np. od blendera. Banana obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do naczynia. Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do owoców. następnie dodajemy jogurt naturalny, mleko, cukier puder i miksujemy. schładzamy i podajemy.
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 1 mały banan
- 1 średnie jabłko
- 1 jogurt naturalny 180 g
- 200 ml mleka 1,5 %
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekładamy do wysokiego naczynia np. od blendera. Banana obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do naczynia. Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do owoców. następnie dodajemy jogurt naturalny, mleko, cukier puder i miksujemy. schładzamy i podajemy.
środa, 10 czerwca 2015
Strogonow
Dzisiaj na obiad przygotowałam strogonowa wg Aninki z małymi zmianami. Bardzo nam smakował i jest dość szybki w wykonaniu.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 czerwona papryka
- 5 średnich ziemniaków
- 0,5 kg pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- papryka ostra
- papryka słodka
- przyprawa do wieprzowiny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawą do wieprzowiny, papryka ostrą i słodką. Odstawiamy i w tym czasie obieramy i kroimy w plasterki pieczarki. Również paprykę myjemy i kroimy w paseczki.
Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju z każdej strony. Gdy to zrobimy przekładamy do średniego garnka.
Pieczarki również smażymy na oleju, przekładamy do mięsa i zalewamy gorącą woda tak aby zakryło mięso. Dodajemy liść laurowi, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Sprawdzajmy czy mięso jest kruche jeśli nie to dalej dusimy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem z papryką dodajemy do garnka. Dalej dusimy do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 czerwona papryka
- 5 średnich ziemniaków
- 0,5 kg pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- papryka ostra
- papryka słodka
- przyprawa do wieprzowiny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawą do wieprzowiny, papryka ostrą i słodką. Odstawiamy i w tym czasie obieramy i kroimy w plasterki pieczarki. Również paprykę myjemy i kroimy w paseczki.
Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju z każdej strony. Gdy to zrobimy przekładamy do średniego garnka.
Pieczarki również smażymy na oleju, przekładamy do mięsa i zalewamy gorącą woda tak aby zakryło mięso. Dodajemy liść laurowi, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Sprawdzajmy czy mięso jest kruche jeśli nie to dalej dusimy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem z papryką dodajemy do garnka. Dalej dusimy do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...