wtorek, 4 lipca 2017

Gulasz z indyka

Polecam pyszny gulasz z indyka podany z kaszą jaglaną.


Składniki:

- 500 g mięsa gulaszowego z indyka
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- papryka żółta i czerwona
- papryka słodka w proszku
- sól, pieprz
- 1 ziarenko angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 liście laurowe

- olej do smażenia
- śmietana 12  %

- 1 łyżka posiekanego szczypiorku

- kasza jaglana

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy mięso z indyka pokrojone w kostkę i smażymy dalej. Gdy mięso będzie rumiane podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, paprykę słodką, sól i dusimy. Jak mięso będzie na wpół miękkie dodajemy pokrojone w kostkę paprykę czerwoną, żółtą oraz cukinię. Dusimy dalej do miękkości mięsa. Podlewając wodą jeśli trzeba. Na końcu wlewamy śmietanę, doprawiamy jeśli jeszcze trzeba i podajemy z kaszą jaglaną posypane szczypiorkiem.


poniedziałek, 3 lipca 2017

Kurczak 5 smaków

Polecam bardzo smaczne danie na obiad lub kolację. 


Składniki:

- 1 filet z kurczaka
- 400 g mieszanki mrożonych warzyw po chińsku
- 1 cebula
- sól
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta czosnku niedźwiedziego 
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oleju rzepakowaego
- 1 szklanka bulionu

- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków po chińsku
- 100 ml wody
- 150 ml śmietany 30 %
- 1 łyżeczka papryki słodkiej


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na nim cebulę z mięsem, posypując solą, szczyptą czosnku niedźwiedziego, pieprzem i wlewamy 1 łyżkę sosu sojowego. Mieszamy, smażymy około 5 minut i dodajemy mieszankę warzyw chińskich, wlewamy 1 szklankę bulionu i dusimy około 15-20 minut. Po tym czasie mieszamy wodę, śmietanę, przyprawę do potraw chińskich 5 smaków oraz paprykę słodką i wlewamy na patelnię. Mieszamy zagotowujemy i podajemy z ryżem. 
Smacznego.



wtorek, 6 czerwca 2017

Chia z kiwi i dżemem jagodowym

Polecam prosty i pyszny deser między posiłkami.


 Składniki:

- 150 ml mleka
- 3 łyżki nasion Chia
- 1 kiwi
- 1 łyżka konfitur jagodowych


Przygotowanie:

Nasiona chia wsypać do mleka i włożyć do lodówki na 2 godz aby napęczniały.
Kiwi obieramy, kroimy w kostkę. Na dnie słoiczka lub szklanki układamy połowę kiwi, następnie przelewamy mleko z chia i na górę kładziemy resztę kiwi.
Na wierchu dekorujemy liśćmi mięty i łyżką konfitur jagodowych.



środa, 10 maja 2017

Mizeria ogórek i rzodkiewka

Zawsze jemy mizerię z ogórków, ale tym razem przygotowałam również z rzodkiewką, która nadaje ostrzejszego smaku.


Składniki:

- 1 mały ogórek zielony
- 1 pęczek rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
- 1 mały jogurt naturalny


Przygotowanie:

Warzywa myjemy i osuszamy. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Rzodkiewkę również kroimy w plasterki lub w pół księżyce. Szczypiorek siekamy. Składniki mizerii przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, polewamy jogurtem i mieszamy. Podajemy do drugiego dania.

wtorek, 9 maja 2017

Pierś z kurczaka z brokułem i pieczarkami

 Przynajmniej dwa razy w tygodniu podaję kaszę w różnej postaci. Tym razem polecam pyszny i szybki obiad z kaszą jaglaną.


Składniki:

- 1 filet z kurczaka
- kilka różyczek brokuła
- 10 sztuk pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól morska z ziołami
- pieprz czarny
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej



Przygotowanie:

Fileta myjemy i kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Brokuła gotujemy na wpół twardo w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy podsmażamy na nim cebulę oraz fileta z kurczaka około 5 minut, następnie dodajemy pieczarki dalej smażąc. Podlewamy sosem sojowym, dodajemy brokuły, kaszę jaglaną. Mieszamy chwilkę smażymy i podajemy.




piątek, 28 kwietnia 2017

Smoothie - ananas, kiwi, jabłko

Polecam kolejną zdrową przekąskę w postaci smoothie. Zdrowo, szybko i smacznie. Przepis bierze udział w akcji LODOVO, ZDROVO, DOMOVO - http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html




Składniki:

- 1 kiwi
- 1 jabłko
- plaster ananasa świeżego ( około 2 cm)
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego


Przygotowanie:

Owoce myjemy, osuszamy, obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do większego naczynia lub miksera stojącego, dodajemy sok z pomarańczy oraz siemię lniane, miksujemy i przelewamy do szklanek. W przepisie nie ma cukru, dlatego owoce wybierajmy dojrzałe.
Smacznego


















LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!

czwartek, 27 kwietnia 2017

Zimny deser - truskawki, kiwi, banan

Wiosna nie chce do nas zawitać, no ale mam nadzieję że nie długo zawita. A zatem mam dla was smaczny zimny deser na ciepłe dni, który bierze udział w akcji ZDROVO, LODOVO, DOMOVO - http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html





Składniki:

dolna warstwa
- 150 g truskawek (ja użyłam mrożonych)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżeczki wody
- odrobina ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny

górna warstwa:
- 1 miękkie kiwi
- 1 mały banan
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżeczki żelatyny
- odrobina ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny

listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Dolna warstwa
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i zostaw aby lekko wystygła.
Truskawki ( jeśli masz świeże to umyj i oczyść z szypułek) włóż dom wyższego naczynia i zmiksuj za pomocą blendera, dodaj ksylitol, jogurt naturalny, rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj. Wlej do pucharków lub szklanek takich jak moje na zdjęciu. Wkładamy do lodówki aby stężało.

Górna warstwa
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i zostaw aby lekko wystygła.
Kiwi i banan obieramy, kroimy w na mniejsze kawałki. Przekładamy do wyższego naczynia i miksujemy dodajemy ksylitol, jogurt naturalny, rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Wylewamy na dolną warstwę i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała. Najlepiej deser przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki.




















LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Polędwiczka z warzywami

Kolejna propozycja na danie pieczone w rękawie. Czyli szybko i smacznie. Gdy nam się obiad piecze w piekarniku możemy zrobić w tym czasie coś innego.



Składniki:

- 1 polędwiczka
- 2 papryki czerwone
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawa do wieprzowiny




Przygotowanie:

Mięso kroimy w plasterki, lekko spłaszczamy i posypujemy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy i kroimy w średnią kostkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Wszystkie warzywa i przyprawy wkładamy do rękawa do pieczenia i mieszamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 1 godz w temperaturze 180 stopni. Podajemy i smacznego.




Pieczarkowy Tydzień 2017

sobota, 15 kwietnia 2017

Ciasteczka i Wielkanocne Życzenia

Serdeczne życzenia radości i siły płynącej z istoty Świąt Wielkanocnych, by uśmiech i wiosenny optymizm towarzyszyły Wam każdego dnia. Podaję jeszcze przepis na pyszne kruche ciasteczka.






Składniki:

- 400 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 100 g cukru 
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej śmietany

dekoracja
- cukier puder
- odrobina wody
- posypka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przesypujemy do miski i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po ty czasie rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka foremką. Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-17 minut. Studzimy i dekorujmy.


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

piątek, 14 kwietnia 2017

Chrupiąca surówka

Dzisiaj polecam smaczną surówkę. Nazwałam ją chrupiącą, bo są w niej same świeże warzywa. Jest szybka w wykonaniu, wystarczy do niej mięsko lub rybka.




Składniki:

- pęczek rzodkiewek
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól morska z ziołami
- rzeżucha do posypania na wierzch

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą morską z ziołami, dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i posypujemy rzeżuchą ( wyhodowaną na parapecie, u mnie rośnie w tydzień)


Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...