Z brukselki zawsze robiłam zupę, a dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję z przepisów Benki z PP można zjeść ją na obiad z ziemniakami lub na kolację z chlebem.
Składniki:
- 80 dag brukselki
- 1 większa cebula
- 25 dag cienkiej kiełbasy(jedna dłuższa laska)
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka (z małym czubkiem) mąki ziemniaczanej
- rosół około 0,5 l (może być z kostki)
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól, cukier,
- papryka ostra
Przygotowanie:
Brukselkę obrać z wierzchnich listków, umyć, ponacinać głąby na krzyż, aby się równomiernie ugotowała. Sparzyć wrzątkiem, w ten sposób pozbędziemy się goryczki.
Cebulę i czosnek obrać, umyć i drobno posiekać.
Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i kiełbasą, dodać osączoną brukselkę, wlać gorący rosół. Doprowadzić szybko do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.
Śmietanę wymieszać z mąką i papryką słodką, zaciągnąć nią sos, zagotować, doprawić solą cukrem i ostrą papryką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...
Musi być smaczna :)
OdpowiedzUsuń