Polecam pyszną sałatkę z Pesso pszenno-gryczane . Sałatka jest smaczna, zdrowa, zawiera błonnik i jest lekko strawna.
Skład Pesso: mąka pszenna (74,3%), kaszka gryczana ( 24,7%), sól spożywcza
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna 357 kcal / 1515 kJ
Białko 11,6 g
Węglowodany 73,7 g
Tłuszcz 1,7 g
Błonnik pokarmowy 6,4 g
Składniki:
- pół opakowania Peso pszenno-gryczane
- 3/4 szklanki gorącej wody do Pesso
- puszka kukurydzy
- 1 ogórek zielony
- kawałek pora (biała i trochę zielonej części)
- sól, pieprz
- szczypta papryki ostrej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Pesso zalać gorącą wodą, wymieszać i przykryć. Po tym czasie dodać olej rzepakowy i wymieszać. Przełożyć do większej miski.
Por pokroić w pół księżyce, posypać solą i odłożyć na 15 minut aby zmiękł. Następnie dodać do pesso. Kukurydzę odsączyć z zalewy i również dodać do pesso. Ogórka umyć, obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem i papryką ostrą, wymieszać i podawać.
nawet fajnie wygląda.
OdpowiedzUsuń
Usuń:)))