czwartek, 30 kwietnia 2015

Zapiekanka z mięsa mielonego z kapustą kiszoną

Przepis na tę zapiekankę znalazłam u Anety. Bardzo nam zasmakowała jest taka jak lubimy. Smaku nadaje jej kapusta kiszona. Po prostu jest pyszna...




Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 100 g kapusty kiszonej
- 15  średnich ugotowanych ziemniaków
- 200 g żółtego sera
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia


Przygotowanie:

Mięso mielone smażymy na 2 łyżkach oleju. Następnie obieramy cebulę, czosnek i kroimy w drobna kosteczkę. Paprykę oraz ogórka kiszonego również kroimy w małą kostkę. A kapustę kiszoną przelewamy 2 razy zimną woda, aby straciła nadmiar kwasu i kroimy na mniejsze kawałki.

Gdy mięso będzie usmażone dodajemy cebulę, czosnek i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy ogórka, paprykę, kapustę dusimy około 15 minut. Po tym czasie doprawiamy, dodajemy ketchup i mieszamy.

Ziemniaki ugotowane kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami - plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego sera i ponownie układamy plasterki ziemniaków, reszta farszu i sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Smacznego...


6 komentarzy:

  1. Bardzo się cieszę, że zapiekanka smakowała :) ostatnio też ją robiłam na obiad :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas tez będzie gościć częściej, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to smaczne !!!!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. myśle to zrobić...mam smaka

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis ,prosty,a pewnie smaczny!!!

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...