piątek, 22 sierpnia 2014

Papryka z miodem do słoików

Pyszna papryka zamknięta w słoiku na zimę. Moje dzieci uwielbiają jej smak. Przepis mam od mojej mamy koleżanki, który wart jest polecenia.


Składniki:

- około 4 kg papryki czerwonej

Zalewa:

- 3 litry wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli

Ponadto

- ziele angielskie - po 1 ziarenku do słoika
- liść laurowy - po małym lub po pół listka do słoika
- miód - 1 łyżka na słoik



Przygotowanie:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w długie paski. Wkładamy do słoika, dodajemy po 1 ziarenku ziela angielskiego i 1 liściu laurowym.
Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewamy paprykę, dodajemy 1 łyżkę miodu i zakręcamy słoik. Pasteryzujemy 20 minut, na malutkim gazie i wyjmujemy. Kładziemy do góry dnem, trzymamy tak aż ostygną.






Warzywa psiankowate 2014

środa, 20 sierpnia 2014

Surówka z czerwonej kapusty na zimę

Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku.
Składniki są na około 6 słoików po 500 ml. Zawsze podwajam porcje.


Składniki:

- 1 kapusta czerwona
- 4 cebule
- 4 jabłka

- sól

Zalewa:

- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pół szklanki octu 10 %
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 1,5 litra wody

Przygotowanie:

Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i poszatkować. Sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.



Cebulę obieramy, kroimy w piórka i posypujemy solą. Gdy zmięknie odciskamy z nadmiaru soku.

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Składniki zalewy zagotowujemy, wkładamy kapustę, cebulę i jabłka. Gotujemy 5 minut.
Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.



poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Makaronowa sałatka z pieczarkami w occie

Polecam pyszną sałatkę na kolację.






Składniki:

- 100 g makaronu rurki lub innego
- 1 słoik pieczarek w occie
- 3 duże jajka
- 5 dag żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżeczki musztardy
- sól, pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić na 4 części. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ser pokroić w małą kosteczkę. Składniki przełożyć do miski, dodać majonez, musztardę, przyprawy i wymieszać. 


Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla

Nie przepadałam kiedyś za kaszanką, ale tą wersję jadłam u znajomych na grillu i od tamtej pory ją polubiłam. Ilość składników uzależniona jest od ilości osób.


Składniki:

- kaszanka
- kapusta kiszona

- folia aluminiowa do zawijania

Przygotowanie:

Kaszankę ułożyć na foli aluminiowej, nałożyć kapustę kiszoną i zawinąć. Ułożyć na grillu i podgrzewać, co jakiś czas przewracając. Czas przygotowania około 40-60 minut. Kaszanka jest gotowa gdy skórka zejdzie, ja sprawdzam czy kaszanka jest gotowa naciskając palcem, jak jest bardzo miękka to znaczy, że skórka zeszła z kaszanki i można zajadać.


sobota, 16 sierpnia 2014

Ciasto z wiśniami

 Polecam pyszne ciasto z wiśniami do kawki na weekend. A tutaj Inspiracja na ciasto.


Składniki:

- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki + 1 łyżka do posypania wiśni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1,5 szklanki wiśni bez pestek

- cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy 2 minuty, wsypujemy cukier, cukier waniliowy dalej miksując na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, dalej miksując. 

Ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy 28 cm.

Owoce posypujemy mąką i dodajemy do ciasta. Możemy wmieszać w ciasto lub zostawić je na górze ciasta.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 60-70 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.

Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.







Rada:

1. Gdy ciasto zbyt mocno piecze się z góry to przykrywam je folią aluminiową. Wtedy mam pewność że ciasto upiecze się od środka a nie spiecze się zbyt mocno z góry.

2. Możemy użyć wiśni z kompotu.

Szaszłyki z kurczaka z cukinią

Pyszne szaszłyki drobiowe z grilla, do tego sos czosnkowy no i pysznie się zapowiada.






Składniki:

- 500 g fileta z kurczaka
- 1 duża cukinia
- przyprawa do szaszłyków

- patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Fileta umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę i posypać przyprawą do szaszłyków. Cukinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawą do szaszłyków.
Na patyku nabijamy kolejno kurczaka, cukinię i tak do wyrobienia składników.
Grillujemy około 15 minut obracając co jakiś czas.





Grillowanie 2014

Surówka na grilla

Pyszna i zdrowa surówka na grilla, do obiadu lub jako samodzielna przekąska.




Składniki:

- 1 kapusta pekińska
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek wężowy
- 1 czerwona papryka
- pół pęczka koperku
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę czerwoną i paprykę również pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu, polać warzywa, wymieszać. Podawać do dań z grilla lub do obiadu.


czwartek, 31 lipca 2014

Orzeźwiający deser arbuzowo-jagodowy

Pyszny, orzeźwiający deser idealny na tak mocne upały.






Składniki:

- 2 serki homogenizowane naturalne
- 1 galaretka arbuzowa
- 1 galaretka jagodowa
- 0,5 kg arbuza ze skórą
- 1 szklanka jagód

Przygotowanie:

Galaretkę arbuzową rozpuścić 3/4 szklanki wody. Z arbuza odkroić czerwoną część i oczyścić z pestek, zmiksować, połączyć z 1 serkiem homogenizowanym i tężejącą galaretką. Wylać do formy. Ja użyłam silikonowej. Możemy użyć okrągłej tortownicy. Wstawić do lodówki aby stężało.
Galaretkę jagodową rozpuścić w 1 szklance wody. Jagody połączyć z drugim serkiem i tężejącą galaretką. Wylać na pierwszą warstwę. Ponownie wstawić do lodówki aby stężało. Gdy dobrze zastygnie wyjąć z formy i podawać.

  Lekkie desery bez piekarnika vol 2 Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

środa, 30 lipca 2014

Warstwowa sałatka

Wyjeżdżam na wakacje i muszę opróżnić lodówkę, więc postanowiłam zrobić sałatkę, wyszła bardzo smaczna.


Składniki:

- pół kapusty pekińskiej
- pół puszki kukurydzy
- por biała część
- 4 jajka
- pęczek rzodkiewek
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, kukurydzę odsączyć z zalewy, por pokroić w kostkę, jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki pokroić w kostkę. W szklanej miseczce układamy kolejno, kapustę, kukurydzę, por, jajka, rzodkiewki. Ketchup łączymy z majonezem doprawiając sola i pieprzem. Polewamy na wierzch sałatki. Ja udekorowałam szczypiorkiem i posypałam pieprzem. Przed podaniem możemy wymieszać. Smacznego...





Lato w pełni! Kukurydziane wariacje III Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

poniedziałek, 28 lipca 2014

Warzywne placki z cukinią

Dzisiaj na obiadek zrobiłam pyszne placuszki z cukinią. Jedne z moich ulubionych.
Moje placki biorą udział w konkursie biedronki, zagłosujecie: http://www.zostanmistrzemkuchni.pl/przepis,warzywne-placki-z-cukinia,id-491


Składniki:

- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinię, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę, doprawić i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco lub zimno z ulubionym sosem lub bez. Smacznego.





Tydzień z cukinią Cukinia 2014

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...