Pyszna papryka zamknięta w słoiku na zimę. Moje dzieci uwielbiają jej smak. Przepis mam od mojej mamy koleżanki, który wart jest polecenia.
Składniki:
- około 4 kg papryki czerwonej
Zalewa:
- 3 litry wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Ponadto
- ziele angielskie - po 1 ziarenku do słoika
- liść laurowy - po małym lub po pół listka do słoika
- miód - 1 łyżka na słoik
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w długie paski. Wkładamy do słoika, dodajemy po 1 ziarenku ziela angielskiego i 1 liściu laurowym.
Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewamy paprykę, dodajemy 1 łyżkę miodu i zakręcamy słoik. Pasteryzujemy 20 minut, na malutkim gazie i wyjmujemy. Kładziemy do góry dnem, trzymamy tak aż ostygną.
piątek, 22 sierpnia 2014
środa, 20 sierpnia 2014
Surówka z czerwonej kapusty na zimę
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku.
Składniki są na około 6 słoików po 500 ml. Zawsze podwajam porcje.
Składniki:
- 1 kapusta czerwona
- 4 cebule
- 4 jabłka
- sól
Zalewa:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pół szklanki octu 10 %
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 1,5 litra wody
Przygotowanie:
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i poszatkować. Sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i posypujemy solą. Gdy zmięknie odciskamy z nadmiaru soku.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Składniki zalewy zagotowujemy, wkładamy kapustę, cebulę i jabłka. Gotujemy 5 minut.
Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.
Składniki są na około 6 słoików po 500 ml. Zawsze podwajam porcje.
Składniki:
- 1 kapusta czerwona
- 4 cebule
- 4 jabłka
- sól
Zalewa:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pół szklanki octu 10 %
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 1,5 litra wody
Przygotowanie:
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i poszatkować. Sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i posypujemy solą. Gdy zmięknie odciskamy z nadmiaru soku.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Składniki zalewy zagotowujemy, wkładamy kapustę, cebulę i jabłka. Gotujemy 5 minut.
Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.
poniedziałek, 18 sierpnia 2014
Makaronowa sałatka z pieczarkami w occie
Polecam pyszną sałatkę na kolację.
Składniki:
- 100 g makaronu rurki lub innego
- 1 słoik pieczarek w occie
- 3 duże jajka
- 5 dag żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżeczki musztardy
- sól, pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić na 4 części. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ser pokroić w małą kosteczkę. Składniki przełożyć do miski, dodać majonez, musztardę, przyprawy i wymieszać.
Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
Nie przepadałam kiedyś za kaszanką, ale tą wersję jadłam u znajomych na grillu i od tamtej pory ją polubiłam. Ilość składników uzależniona jest od ilości osób.
Składniki:
- kaszanka
- kapusta kiszona
- folia aluminiowa do zawijania
Przygotowanie:
Kaszankę ułożyć na foli aluminiowej, nałożyć kapustę kiszoną i zawinąć. Ułożyć na grillu i podgrzewać, co jakiś czas przewracając. Czas przygotowania około 40-60 minut. Kaszanka jest gotowa gdy skórka zejdzie, ja sprawdzam czy kaszanka jest gotowa naciskając palcem, jak jest bardzo miękka to znaczy, że skórka zeszła z kaszanki i można zajadać.
Składniki:
- kaszanka
- kapusta kiszona
- folia aluminiowa do zawijania
Przygotowanie:
Kaszankę ułożyć na foli aluminiowej, nałożyć kapustę kiszoną i zawinąć. Ułożyć na grillu i podgrzewać, co jakiś czas przewracając. Czas przygotowania około 40-60 minut. Kaszanka jest gotowa gdy skórka zejdzie, ja sprawdzam czy kaszanka jest gotowa naciskając palcem, jak jest bardzo miękka to znaczy, że skórka zeszła z kaszanki i można zajadać.
sobota, 16 sierpnia 2014
Ciasto z wiśniami
Polecam pyszne ciasto z wiśniami do kawki na weekend. A tutaj Inspiracja na ciasto.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki + 1 łyżka do posypania wiśni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki wiśni bez pestek
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy 2 minuty, wsypujemy cukier, cukier waniliowy dalej miksując na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, dalej miksując.
Ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy 28 cm.
Owoce posypujemy mąką i dodajemy do ciasta. Możemy wmieszać w ciasto lub zostawić je na górze ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 60-70 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.
Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Rada:
1. Gdy ciasto zbyt mocno piecze się z góry to przykrywam je folią aluminiową. Wtedy mam pewność że ciasto upiecze się od środka a nie spiecze się zbyt mocno z góry.
2. Możemy użyć wiśni z kompotu.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki + 1 łyżka do posypania wiśni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki wiśni bez pestek
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy 2 minuty, wsypujemy cukier, cukier waniliowy dalej miksując na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, dalej miksując.
Ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy 28 cm.
Owoce posypujemy mąką i dodajemy do ciasta. Możemy wmieszać w ciasto lub zostawić je na górze ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 60-70 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.
Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Rada:
1. Gdy ciasto zbyt mocno piecze się z góry to przykrywam je folią aluminiową. Wtedy mam pewność że ciasto upiecze się od środka a nie spiecze się zbyt mocno z góry.
2. Możemy użyć wiśni z kompotu.
Szaszłyki z kurczaka z cukinią
Pyszne szaszłyki drobiowe z grilla, do tego sos czosnkowy no i pysznie się zapowiada.
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 duża cukinia
- przyprawa do szaszłyków
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Fileta umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę i posypać przyprawą do szaszłyków. Cukinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawą do szaszłyków.
Na patyku nabijamy kolejno kurczaka, cukinię i tak do wyrobienia składników.
Grillujemy około 15 minut obracając co jakiś czas.
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 duża cukinia
- przyprawa do szaszłyków
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Fileta umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę i posypać przyprawą do szaszłyków. Cukinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawą do szaszłyków.
Na patyku nabijamy kolejno kurczaka, cukinię i tak do wyrobienia składników.
Grillujemy około 15 minut obracając co jakiś czas.
Surówka na grilla
Pyszna i zdrowa surówka na grilla, do obiadu lub jako samodzielna przekąska.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek wężowy
- 1 czerwona papryka
- pół pęczka koperku
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę czerwoną i paprykę również pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu, polać warzywa, wymieszać. Podawać do dań z grilla lub do obiadu.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek wężowy
- 1 czerwona papryka
- pół pęczka koperku
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę czerwoną i paprykę również pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu, polać warzywa, wymieszać. Podawać do dań z grilla lub do obiadu.
czwartek, 31 lipca 2014
Orzeźwiający deser arbuzowo-jagodowy
Pyszny, orzeźwiający deser idealny na tak mocne upały.
Składniki:
- 2 serki homogenizowane naturalne
- 1 galaretka arbuzowa
- 1 galaretka jagodowa
- 0,5 kg arbuza ze skórą
- 1 szklanka jagód
Przygotowanie:
Galaretkę arbuzową rozpuścić 3/4 szklanki wody. Z arbuza odkroić czerwoną część i oczyścić z pestek, zmiksować, połączyć z 1 serkiem homogenizowanym i tężejącą galaretką. Wylać do formy. Ja użyłam silikonowej. Możemy użyć okrągłej tortownicy. Wstawić do lodówki aby stężało.
Galaretkę jagodową rozpuścić w 1 szklance wody. Jagody połączyć z drugim serkiem i tężejącą galaretką. Wylać na pierwszą warstwę. Ponownie wstawić do lodówki aby stężało. Gdy dobrze zastygnie wyjąć z formy i podawać.
Składniki:
- 2 serki homogenizowane naturalne
- 1 galaretka arbuzowa
- 1 galaretka jagodowa
- 0,5 kg arbuza ze skórą
- 1 szklanka jagód
Przygotowanie:
Galaretkę arbuzową rozpuścić 3/4 szklanki wody. Z arbuza odkroić czerwoną część i oczyścić z pestek, zmiksować, połączyć z 1 serkiem homogenizowanym i tężejącą galaretką. Wylać do formy. Ja użyłam silikonowej. Możemy użyć okrągłej tortownicy. Wstawić do lodówki aby stężało.
Galaretkę jagodową rozpuścić w 1 szklance wody. Jagody połączyć z drugim serkiem i tężejącą galaretką. Wylać na pierwszą warstwę. Ponownie wstawić do lodówki aby stężało. Gdy dobrze zastygnie wyjąć z formy i podawać.
środa, 30 lipca 2014
Warstwowa sałatka
Wyjeżdżam na wakacje i muszę opróżnić lodówkę, więc postanowiłam zrobić sałatkę, wyszła bardzo smaczna.
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej
- pół puszki kukurydzy
- por biała część
- 4 jajka
- pęczek rzodkiewek
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, kukurydzę odsączyć z zalewy, por pokroić w kostkę, jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki pokroić w kostkę. W szklanej miseczce układamy kolejno, kapustę, kukurydzę, por, jajka, rzodkiewki. Ketchup łączymy z majonezem doprawiając sola i pieprzem. Polewamy na wierzch sałatki. Ja udekorowałam szczypiorkiem i posypałam pieprzem. Przed podaniem możemy wymieszać. Smacznego...
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej
- pół puszki kukurydzy
- por biała część
- 4 jajka
- pęczek rzodkiewek
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, kukurydzę odsączyć z zalewy, por pokroić w kostkę, jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki pokroić w kostkę. W szklanej miseczce układamy kolejno, kapustę, kukurydzę, por, jajka, rzodkiewki. Ketchup łączymy z majonezem doprawiając sola i pieprzem. Polewamy na wierzch sałatki. Ja udekorowałam szczypiorkiem i posypałam pieprzem. Przed podaniem możemy wymieszać. Smacznego...
poniedziałek, 28 lipca 2014
Warzywne placki z cukinią
Dzisiaj na obiadek zrobiłam pyszne placuszki z cukinią. Jedne z moich ulubionych.
Moje placki biorą udział w konkursie biedronki, zagłosujecie: http://www.zostanmistrzemkuchni.pl/przepis,warzywne-placki-z-cukinia,id-491
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinię, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę, doprawić i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco lub zimno z ulubionym sosem lub bez. Smacznego.
Moje placki biorą udział w konkursie biedronki, zagłosujecie: http://www.zostanmistrzemkuchni.pl/przepis,warzywne-placki-z-cukinia,id-491
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinię, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę, doprawić i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco lub zimno z ulubionym sosem lub bez. Smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...