Zapraw ciąg dalszy. Pyszny kompocik za zimę lub na upalne dni. Ta porcja starczy na 10 szt słoików 1 litrowych
Składniki:
- 2,5 kg truskawek
- 1 kg cukru
- około 8 litrów wody
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do słoików tak mniej więcej do połowy. Zalewamy wodą wymieszaną z cukrem. Zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.
wtorek, 25 czerwca 2013
poniedziałek, 24 czerwca 2013
Konfitury z truskawek
Sezon truskawkowy zaczęty i trzeba pomyśleć o zaprawach na początek konfitury z truskawek. Idealne będą do naleśników, racuchów, deserów, lodów czy ciast.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 400 g cukru
- 1 szt Konfitur-Fix
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Jak mamy duże truskawki to rozdrabiamy, a jak mamy małe to nie trzeba.
Truskawki wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, Konfitur-Fix i dobrze mieszamy. Całość mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty na większym ogniu stale mieszając.
Gorące konfitury przekładamy do słoików i od razu zamykamy. Odwracamy do góry dnem, aby się dobrze zamknęły do momentu aż ostygną.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 400 g cukru
- 1 szt Konfitur-Fix
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Jak mamy duże truskawki to rozdrabiamy, a jak mamy małe to nie trzeba.
Truskawki wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, Konfitur-Fix i dobrze mieszamy. Całość mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty na większym ogniu stale mieszając.
Gorące konfitury przekładamy do słoików i od razu zamykamy. Odwracamy do góry dnem, aby się dobrze zamknęły do momentu aż ostygną.
niedziela, 23 czerwca 2013
Rolada biszkoptowa z jagodami
Ciasta z bita śmietaną są dość kaloryczne, ale nie można się im oprzeć.
Składniki:
Na biszkopt:
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 śmietan-fix do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki jagód z soku domowego odsączonych na sitku - mogą być mrożone lub świeże
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z formy jeszcze ciepłą zawijamy w ściereczkę formując roladę. Studzimy.
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier pudem dalej ubijając, następnie dodajemy śmietan-fix i miksujemy na sztywno. Dodajemy jagody i dobrze mieszamy.
Przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy. Dekorujemy według uznania. U mnie jest to pozostały krem i maliny z domowego soku.
Składniki:
Na biszkopt:
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 śmietan-fix do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki jagód z soku domowego odsączonych na sitku - mogą być mrożone lub świeże
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z formy jeszcze ciepłą zawijamy w ściereczkę formując roladę. Studzimy.
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier pudem dalej ubijając, następnie dodajemy śmietan-fix i miksujemy na sztywno. Dodajemy jagody i dobrze mieszamy.
Przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy. Dekorujemy według uznania. U mnie jest to pozostały krem i maliny z domowego soku.
piątek, 21 czerwca 2013
Bigos ze świeżej kapusty
Trzeba korzystać z możliwości kupienia świeżych warzyw. ja nie marnuję czasu i u nas pyszny bigosik.
Składniki:
- 1 główka świeżej kapusty
- 2 laski kiełbasy - u mnie zwyczajna
- 1 cebula
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 koncentrat pomidorowy 190 g
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i podsmażamy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe, wlewamy troszkę wody, i gotujemy. Jak kapusta będzie na wpół miękka dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą. Gotujemy do miękkości kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut. doprawiamy jeśli trzeba.
Bigos jest lepszy na drugi dzień. jak wyjdzie go nam za dużo to możemy zamknąć go w słoiki i starczy na dłużej. Bigos w słoiku pasteryzujemy 20 minut.
Składniki:
- 1 główka świeżej kapusty
- 2 laski kiełbasy - u mnie zwyczajna
- 1 cebula
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 koncentrat pomidorowy 190 g
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i podsmażamy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe, wlewamy troszkę wody, i gotujemy. Jak kapusta będzie na wpół miękka dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą. Gotujemy do miękkości kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut. doprawiamy jeśli trzeba.
Bigos jest lepszy na drugi dzień. jak wyjdzie go nam za dużo to możemy zamknąć go w słoiki i starczy na dłużej. Bigos w słoiku pasteryzujemy 20 minut.
Makaron z warzywami
Bardzo lubię makaron w różnej postaci. U mnie w odsłonie z warzywami, możemy to danie zjeść na obiad lub kolacje.
Składniki:
- 250 g makaronu do sphagetti
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- papryka słodka w proszku
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub maggi
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i chwilkę smażymy, dodajemy paprykę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy makaron, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodka, sosem sojowym i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i życzę smacznego.
Składniki:
- 250 g makaronu do sphagetti
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- papryka słodka w proszku
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub maggi
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i chwilkę smażymy, dodajemy paprykę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy makaron, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodka, sosem sojowym i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i życzę smacznego.
czwartek, 20 czerwca 2013
Gołąbki ze świeżej kapusty
Pyszne gołąbeczki według przepisu mojej mamy. Moje dzieciaczki tez się nimi zajadają. Idealne danie na obiad na dzień ojca.
Składniki:
- duża główka świeżej kapusty
Farsz:
- 1,5 kg mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 2 woreczki ryżu ugotowanego przez 10 minut
Sos:
- 1 koncentrat pomidorowy - 190 g
- 400 g śmietany zagęszczonej
Przygotowanie:
Kapustę myjemy i wykrawamy środek-zostawić nie wyrzucać. Tak samo brzydkich liści nie wyrzucamy zostawiamy, bo będą potrzebne. W dużym garnku podgrzewamy posoloną wodę, wkładamy kapustę i parzymy liście. Wyciągamy całe liście (mają być miękkie).
Farsz:
Do miski wkładamy mięso mielone, ryż, jajka, podsmażoną cebulę z czosnkiem pokrojoną w małą kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty do wykończenia farszu.
Na dno dużego garnka wykładamy pozostałości po kapuście, zalewamy wodą tak żeby liście były zakryte, a nawet trochę więcej. Układamy gołąbki.
Sos:
Śmietanę mieszamy z koncentratem i wylewamy na gołąbki. Dusimy pod lekko uchyloną pokrywka, na małym ogniu 2 godz. Zaglądając co jakiś czas, aby nie wykipiało.
Składniki:
- duża główka świeżej kapusty
Farsz:
- 1,5 kg mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 2 woreczki ryżu ugotowanego przez 10 minut
Sos:
- 1 koncentrat pomidorowy - 190 g
- 400 g śmietany zagęszczonej
Przygotowanie:
Kapustę myjemy i wykrawamy środek-zostawić nie wyrzucać. Tak samo brzydkich liści nie wyrzucamy zostawiamy, bo będą potrzebne. W dużym garnku podgrzewamy posoloną wodę, wkładamy kapustę i parzymy liście. Wyciągamy całe liście (mają być miękkie).
Farsz:
Do miski wkładamy mięso mielone, ryż, jajka, podsmażoną cebulę z czosnkiem pokrojoną w małą kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty do wykończenia farszu.
Na dno dużego garnka wykładamy pozostałości po kapuście, zalewamy wodą tak żeby liście były zakryte, a nawet trochę więcej. Układamy gołąbki.
Sos:
Śmietanę mieszamy z koncentratem i wylewamy na gołąbki. Dusimy pod lekko uchyloną pokrywka, na małym ogniu 2 godz. Zaglądając co jakiś czas, aby nie wykipiało.
Zupa meksykańska
Zapraszam na pyszną zupkę meksykańską. Przepis znalazłam w internecie, ale troszkę go zmieniłam.
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule
- 25 dag pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso i cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie. W garnku zagotować wodę z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchew, pietruszka, seler, por). Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać fasolę, pieczarki pokrojone w paseczki, majeranek. Jakby było mało wody to wlewamy tak aby warzywa były przykryte. Gotować 10 minut. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotować 20 minut na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszać by mięso nie przywarło. Smakujemy i doprawiamy jeśli trzeba.
Smacznego...
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule
- 25 dag pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso i cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie. W garnku zagotować wodę z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchew, pietruszka, seler, por). Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać fasolę, pieczarki pokrojone w paseczki, majeranek. Jakby było mało wody to wlewamy tak aby warzywa były przykryte. Gotować 10 minut. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotować 20 minut na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszać by mięso nie przywarło. Smakujemy i doprawiamy jeśli trzeba.
Smacznego...
wtorek, 18 czerwca 2013
Smażona cukinia jak kotlety
Smażona cukinia jest idealnym daniem piątkowym do ziemniaków i surówek czy kalafiora. Cała moja rodzina się nimi zajada.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- sól
- jajko do obtaczania
- bułka tarta do obtaczania
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i obieramy. Kroimy w plastry ( jak ktoś nie lubi środka cukinii to wydrążamy środek) obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- sól
- jajko do obtaczania
- bułka tarta do obtaczania
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i obieramy. Kroimy w plastry ( jak ktoś nie lubi środka cukinii to wydrążamy środek) obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
Truskawki ze śmietaną - tradycyjnie
Od dziecka uwielbiam truskawki, a ze śmietanką i cukrem po prostu rewelacja.
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 3 łyżki cukru
- 150 ml gęstej śmietany 18 %
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem, wlewamy śmietanę i dobrze mieszamy. Przekładamy do salaterek.
Smacznego...
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 3 łyżki cukru
- 150 ml gęstej śmietany 18 %
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem, wlewamy śmietanę i dobrze mieszamy. Przekładamy do salaterek.
Smacznego...
sobota, 15 czerwca 2013
Rolada z indyka z pieczarkami
Dzisiaj zapraszam na przepyszną roladę z indyka. Ten przepis znalazłam w gazetce PP, ale tam jest wersja ze śliwkami suszonymi. Ja zbytnio nie przepadam za roladami ze słodkim nadzieniem więc u mnie jest z pieczarkami.
Składniki:
- jeden filet z indyka
- 25 dag pieczarek
- 3 cebule (jedna mała, a dwie średnie)
- sól i pieprz
- ziarenka smaku ziołowe
- pół litra rosołu może być z kostki
- nitka do obwiązania rolady
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w małą kostkę. Małą cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i pieczarki podsmażamy na patelni doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Mięso myjemy, suszymy, przecinamy wzdłuż. Posypujemy ziarenkami smaku i pieprzem. Nadzienie nakładamy na przekrojonego fileta i zwijamy w roladę. Obwijamy nitką i układamy w brytfance.
Pozostałe cebule obieramy i kroimy na pół, układamy obok rolady. Zalewamy rosołkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C około 1 godz i 20 minut. Od czasu do czasu polewamy rosołkiem.
Po wyciągnięciu z piekarnika ściągamy nitkę i kroimy w plastry. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego...
Składniki:
- jeden filet z indyka
- 25 dag pieczarek
- 3 cebule (jedna mała, a dwie średnie)
- sól i pieprz
- ziarenka smaku ziołowe
- pół litra rosołu może być z kostki
- nitka do obwiązania rolady
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w małą kostkę. Małą cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i pieczarki podsmażamy na patelni doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Mięso myjemy, suszymy, przecinamy wzdłuż. Posypujemy ziarenkami smaku i pieprzem. Nadzienie nakładamy na przekrojonego fileta i zwijamy w roladę. Obwijamy nitką i układamy w brytfance.
Pozostałe cebule obieramy i kroimy na pół, układamy obok rolady. Zalewamy rosołkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C około 1 godz i 20 minut. Od czasu do czasu polewamy rosołkiem.
Po wyciągnięciu z piekarnika ściągamy nitkę i kroimy w plastry. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego...
czwartek, 13 czerwca 2013
Szybka surówka do obiadu
U mnie znowu surówka, bo my je lubimy, a zwłaszcza ze świeżych warzyw.
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- 1 łyżka śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rzodkiewki umyć, wysuszyć i pokroić na 4 części. Pomidora umyć, wysuszyć i pokroić w średnią kostkę. Ogórka umyć, wysuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem, dodać śmietanę i wszystko wymieszać.
Smacznego..
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- 1 łyżka śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rzodkiewki umyć, wysuszyć i pokroić na 4 części. Pomidora umyć, wysuszyć i pokroić w średnią kostkę. Ogórka umyć, wysuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem, dodać śmietanę i wszystko wymieszać.
Smacznego..
środa, 12 czerwca 2013
Surówka z kapusty pekińskiej
Sezon na świeże warzywa zaczęty więc zapraszam na pyszną surówkę.
Składniki:
- połowa małej kapusty pekińskiej
- 1 ogórek kiszony
- 1 cebula
- sól
Sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Kapustę umyć, wysuszyć i poszatkować. Cebulę i ogórka obrać i pokroić w małą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Sos:
Olej łączymy z musztardą, sokiem z cytryny, cukrem i dokładnie mieszamy.
Polewamy surówkę i mieszamy.
sobota, 8 czerwca 2013
Pikle w zalewie musztardowej
Przepis na te pikle znalazłam dawno temu w Wielkiej Księdze Kucharskiej - Pani Domu. Ogórki są pyszne. Od tamtej pory robię je co roku.
Składniki:
- 3 kg ogórków średniej wielkości
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- gorczyca
Na zalewę:
- szklanka octu
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- łyżka miodu
- 2 łyżki soli
- 6 łyżek musztardy
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, usunąć pestki, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz po 5 ziarenek gorczycy.
Zalewa:
Podane składniki zalewy połączyć z 5 szklankami wody, zagotować, a następnie ostudzić. Zimną zalewą zalać pikle. Pasteryzować 7 minut.
Składniki:
- 3 kg ogórków średniej wielkości
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- gorczyca
Na zalewę:
- szklanka octu
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- łyżka miodu
- 2 łyżki soli
- 6 łyżek musztardy
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, usunąć pestki, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz po 5 ziarenek gorczycy.
Zalewa:
Podane składniki zalewy połączyć z 5 szklankami wody, zagotować, a następnie ostudzić. Zimną zalewą zalać pikle. Pasteryzować 7 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...